Το καυτό θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από το 2014 απασχολεί χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να καταβάλλουν το ίδιο εύκολα όπως παλιότερα τις δόσεις των δανείων τους. Δυστυχώς, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δίνει το πράσινο φως στις τράπεζες να διεκδικήσουν τα σπίτια από δανειολήπτες που δεν δύνανται να αποπληρώσουν το χρέος που έχουν προς αυτές. Ακόμη και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί μπορεί να γίνουν από τις εφορίες και από διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες. Με την νομοθεσία που ισχύει έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί από τράπεζες για ποσό που δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Η συζήτηση που γινόταν αυτές τις μέρες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση είχε στο επίκεντρό της την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο του 2014 και τους τυχόν όρους κάτω από τους οποίους θα γίνονται.
Η τρόικα ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών δίνοντας βήμα στις τράπεζες να κατασχέσουν και να πουλήσουν μέσω πλειστηριασμών όλουςτους«κακοπληρωτές» ανεξαρτήτως οφειλόμενου ποσού ή εισοδήματος ή πρώτης κατοικίας.Από την άλλη, η κυβέρνηση λέει ότι διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση υπό όρους. Βέβαια ακόμη και τις τράπεζες δεν τις συμφέρει η πλήρης απελευθέρωση.
Σύμφωνα με τον Κώστα Βενιώτη, μέλος της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη για όλους» που ασχολείται και με το ζήτημα των πλειστηριασμών «οι τράπεζες δεν θέλουν άμεση απελευθέρωση αλλά σταδιακή και ελεγχόμενη γιατί θα μειωθούν απότομα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Κι αυτό ζημιώνει τις τράπεζες γιατί στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών τρέχουν αξιόγραφα που στηρίζονται σε ακίνητα και έτσι θα φέρει και μια μείωση στη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών».
Μετά το περάσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η κυβέρνηση λόγω της μη επίτευξης κάποιας συμφωνίας,καταθέτει νομοσχέδιο όπου προβλέπεται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών υπό όρους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε σήμερα, παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2014 (έως 31-12-2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται στα 35.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας του Μάιου του 2013, το 23% των στεγαστικών δανείων (17 δις), το 42,3% των καταναλωτικών (12,3 δις) και το 27,5% (33,2 δις) των επιχειρηματικών είναι «κόκκινα». Οι περικοπές στο εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών, η βαριά φορολογία αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία φέρνουν τους δανειολήπτες σε απόγνωση, μη μπορώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.
Η νομοθεσία που ισχύει, ακόμη και ο περιβόητος νόμος Κατσέλη του 2010 για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δίνουν απλά παράταση και αφορά μόνο τα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα κι όχι στο δημόσιο. «Οποιοδήποτε νομικό εργαλείο που υπάρχει το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί τις κατασχέσεις και απλά αντιμετωπίζει τελείως επιδερμικά το πρόβλημα» υποστηρίζει ο Νίκος Πυρουνάκης μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδας στη συνέντευξη τύπου που είχε δοθεί από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κος Πυρουνάκης, εκτιμάται ότι από τις τράπεζες θα προκύψουν άμεσα απαιτήσεις πλειστηριασμών για περισσότερα από 180.000 ακίνητα. Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε ποσοστό 80% την πρώτη κατοικία.
Η προσπάθεια αυτή του συντονισμού διάφορων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε γειτονιές ξεκίνησε με σκοπό την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τα σπίτια χιλιάδων οικογενειών. Ο αγώνας αυτών των ανθρώπων μπορεί να συμπυκνωθεί και στο σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», προασπίζοντας το δικαίωμα του καθενός στη στέγαση. «Ο κίνδυνος του να μείνει κάποιος χωρίς σπίτι είναι πλέον ορατός και ο κόσμος πρέπει να πάψει να ντρέπεται για την κατάστασή του και να καταλάβει ότι αν οργανωθούμε, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα πλέον είναι συλλογικό και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καθένας μόνος του» λέει μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κουκακίου.
Στόχος του συντονισμού αυτού είναι πρώτα απ ‘όλα η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών και σε δεύτερο επίπεδο η οργανωμένη παρέμβαση στις γειτονιές για την αποτροπή των πλειστηριασμών.
Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο δεν βοηθάει πάντα όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κος Βενιώτης «αυτοί που νομοθετούν, μπορούν και κάνουν ό, τι θέλουν, αφού έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι». Όταν όμως εξαντλούνται όλα τα ένδικα μέσα τότε μόνο η οργάνωση στις γειτονιές, στα σωματεία μπορεί να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς όπως για παράδειγμα η παρέμβαση στα ειρηνοδικεία της χώρας όπου πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί κάθε Τετάρτη.
Μπορεί κάποιος να πει ότι η παρέμβαση στα ειρηνοδικεία είναι άσκοπη αλλά γεγονότα αποδεικνύουν το αντίθετο. Στο Πέραμα, η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε διαδικασία πλειστηριασμού για 733 ευρώ χρέος συνταξιούχου, αλλά με την κινητοποίηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Περάματος και την παράσταση-διαμαρτυρία προς την ΕΥΔΑΠ, τελικά απετράπη ο πλειστηριασμός. Στην Κηφισιά, η συντονισμένη δράση τοπικών συλλογικοτήτων όπως το Δίκτυο Αλληλεγγύης ΑΝΑΣΑ και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς απέτρεψε, με παράσταση στην εφορία αλλά και στο Ειρηνοδικείο, πλειστηριασμό κατοικίας ανέργου για οφειλή προς την εφορία 2.800 ευρώ, και οδήγησε σε ρύθμιση με μηνιαία καταβολή έναντι της οφειλής ποσού που ήταν μέσα στις δυνατότητες του οφειλέτη. Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στους πλειστηριασμούς παρεμβαίνει κάθε Τετάρτη στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και τους μπλοκάρει.
Τέτοιες δράσεις δείχνουν ότι η οργάνωση των πολιτών μπορεί να αποτρέψει δύσκολες καταστάσεις και να διεκδικήσει τα αυτονόητα όπως είναι το δικαίωμα στη στέγη. Οι διάφορες συλλογικότητες, σωματεία, συνελεύσεις, επιτροπές και δίκτυα αλληλεγγύης που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά μπορεί να είναι ο σπόρος για την συνολικότερη ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής που έχει φέρει την φτώχεια και την εξαθλίωση σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.