Υπάρχουν χώρες στις οποίες έχουν επανειλημμένως καταγγελθεί περιπτώσεις νοθείας στις εθνικές εκλογές και αφορούν κυρίως την Αφρικανική και την Ασιατική ήπειρο. Ωστόσο και στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουν υπάρξει σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα και μάλιστα με τρόπο καταφανή και προκλητικό.

Το 3point παρουσιάζει δύο περιπτώσεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, στις οποίες η εκάστοτε εξουσία επιστράτευσε κάθε μέσο (νόμιμο ή παράνομο), ώστε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και να καρπωθεί μεγαλύτερο ποσοστό.

1961: Οι εκλογές όπου και τα δέντρα… ψήφισαν
Η πιο “κραχτή” περίπτωση βίας και νοθείας στη σύγχρονη Ελλάδα είναι οι εκλογές του 1961. Η συγκυρία ευνοούσε τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε το κόμμα του, η ΕΡΕ, να πάρει και πάλι την εξουσία, τη στιγμή που οι πολιτικοί του αντίπαλοι βρίσκονταν σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Έτσι λοιπόν ο Καραμανλής δείχνοντας ότι δεν θέλει να χάσει την εξουσία με κανέναν τρόπο εξαπέλυσε έναν τρομερό πόλεμο, τόσο ηθικό, όσο και σωματικό, στους υποψήφιους ψηφοφόρους της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), ώστε να τρομοκρατηθούν και να μην ψηφίσουν.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς αλλά και σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια κατά την προεκλογική εκστρατεία κατά των οπαδών της ΕΔΑ (η οποία συμμετείχε με την ονομασία «ΠΑΜΕ»), ακόμη και κατά υποψηφίων βουλευτών της. Στις συμπλοκές υπήρξαν και νεκροί από πυρά του στρατού και της χωροφυλακής. Προεκλογικό υλικό της ΕΔΑ κατασχέθηκε κατ’ επανάληψη, ενώ πολλές συγκεντρώσεις της παρεμποδίστηκαν είτε με την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας είτε με τη δημιουργία επεισοδίων από πολίτες που εκτελούσαν διαταγές των τελευταίων.

Επεισόδια βίας ή τρομοκρατίας σημειώθηκαν και σε βάρος υποψηφίων της Ένωσης Κέντρου. Η νοθεία είχε να κάνει με ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και διπλοψηφίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι βρέθηκαν εγγεγραμμένοι 218 χωροφύλακες να δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία!

Η φράση ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα ήταν μια παροιμιώδης φράση του Γεωργίου Παπανδρέου με την οποία χαρακτήριζε το μέγεθος της βίας και νοθείας που παρατηρήθηκε στις εκλογές.

Υπηκοότητα… σε όλους!
Η δεύτερη περίπτωση δεν έχει να κάνει τόσο με βία, όσο με έμμεση νοθεία και χάλκευση του τελικού αποτελέσματος. Ήταν το 2000 όταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη χορήγησε τελευταία στιγμή ιθαγένεια σε χιλιάδες ξένους διαφόρων υπηκοοτήτων, προκειμένου να αλιεύσει ψήφους. Ήταν τότε μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ξεκάθαρο φαβορί τον Κώστα Καραμανλή.

Η κάλπη όμως ανέδειξε πρωθυπουργό και πάλι τον Κώστα Σημίτη, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για νοθεία και αλλοίωση αποτελέσματος. Η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν μόλις στις 75.000 ψήφους.

Στο τώρα
Πιο πρόσφατο παράδειγμα δεν υπάρχει, ωστόσο στις εκλογές της 6ης Μάη δυνάμεις της αριστεράς καλούν τους ψηφοφόρους τους να διαφυλάξουν την διαδικασία της καταμέτρησης ψήφων, ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση αποτελέσματος. Πρόκειται άλλωστε για τις πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση στις οποίες οι καθεστωτικές δυνάμεις φοβούνται σημαντική άνοδο της αριστεράς.

Υ.Γ. Το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, το μάθαμε το 2000 όταν “σκίστηκε” να πολιτογραφήσει χιλιάδες μετανάστες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (σε πείσμα του Χρυσοχοϊδη που επιμένει για στρατόπεδα συγκέντρωσης) μας ξαναδείχνει ότι το κοινωνικό πρόσωπο του Κινήματος δεν χάνεται ποτέ!

metanastes

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//