Στο προάστιο του Μάλμε στην περιοχή Ρόζενγκορντ, νεαροί άντρες και έφηβοι, φορώντας κουκούλες και μάσκες προσώπου συγκρούστηκαν με τη σουηδική αστυνομία χτες βράδυ. Ο λόγος για το ξέσπασμα των συγκρούσεων είναι ένα βιντεάκι που κυκλοφόρησε νωρίτερα την Παρασκευή και έδειχνε ένα γκρουπ Δανών ακροδεξιών ακτιβιστών από το κόμμα του Ράσμους Παλουντάν “Hard Line” να καίει ένα αντίτυπο από το Κοράνι σε ένα κοντινό πάρκο.
Πολλοί από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές πιστεύουν ότι η αστυνομία παρείχε ένα προστατευτικό κλοιό σε κάποιους άλλους ακτιβιστές που κλωτσούσαν το Κοράνι στην κεντρική πλατεία της πόλης, χρησιμοποιώντας το σα μπάλα ποδοσφαίρου.
Οι εξεγερμένοι έβαλαν φωτιές στη μέση του κεντρικού δρόμου Amiralsgatan, κρατούσαν σπασμένα έπιπλα και πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.
Για τουλάχιστον μια ώρα, ένας νέος άντρας φορώντας μια παραδοσιακή θρησκευτική στολή κυκλοφορούσε αναμέσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, παρακαλώντας τους εξεγερμένους να σταματήσουν και λέγοντας ότι αυτή η συμπεριφορά ντροπιάζει την πίστη τους.
Αν και στην πλειοψηφία τους οι διαδηλωτές και οι εξεγερμένοι είναι μουσουλμανικής καταγωγής, πολλοί κάτοικοι του Μάλμε που είδαν τα επεισόδια και είναι εξίσου Μουσουλμάνοι, τους κατέκριναν, θεωρώντας ότι τίποτα καλό δε θα βγεί με τόση βία.
Η σουηδική αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε κάποιους από τους ακροδεξιούς ακτιβιστές με το που κυκλοφόρησε το βιντεάκι στο ίντερνετ. Ενώ οι πολιτικοί ιθύνοντες στη Σουηδία υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ελευθέρια της γνώμης και της έκφρασης χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα του Μάλμε και χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες που θα έχει στο μέγαλο μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης οτιδήποτε θίξει τη θρησκεία τους.
Την ίδια ώρα, αξιζει να σημειωθεί πως στη Βόρεια Ευρώπη με πρωτοστάτη τη Γερμανία και τη Δανία και τη Σουηδία να ακολουθούν, το 2015 είχε αναδυθεί η Pegida, ένα αντι-ισλαμικό ακροδεξιό κίνημα ενάντια στην ισλαμοποιήση της Ευρώπης. Αν και δεν έχει πια έντονη παρουσία στο δημόσιο διάλογο, αποτελεί σίγουρα ακόμα μια λανθάνουσα απειλή που βρίσκει έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες αυτών των χωρών.
Επίσης, περίπου πριν μια δεκαπενταετία, και στις ίδιες σκανδιναβικές περιοχές, συγκεκριμένα στην πόλη της Κοπεγχάγης, είχε ξεσπάσει η λεγόμενη κρίση των καρτούν, όπου μια μεγάλη δανέζικη εφημερίδα, η Jyllands-Posten, είχε δημοσιεύσει ένα καρτούν που απεικόνιζε το Μωάμεθ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Ισλαμικό Δίκαιο. Αυτό είχε προκαλέσει αλυσιδωτές βίαιες αντιδράσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη με μουσουλμανική κοινότητα.
Αναπόφευκτα, με το φαινόμενο της μετανάστευσης να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και με το αντίστοιχο φαινόμενο της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης πολλών θρησκειών σε ευρωπαϊκές πόλεις, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη εύρεσης ενός μοντέλου που δε θα καταπιέζει τα ατομικά δικαιώματα αλλά και δε θα θίγει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Ένα μοντέλο που θα μπορέσει να συγκεράσει το δόγμα και την πιστή προσήλωση στη συνταγματική δημοκρατία των δικαιωμάτων με τη Σαρία και το Κοράνι. Πόσο εφικτό είναι αυτό άραγε;
*Από το Κουτί της Πανδώρας
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.