Ο 28χρονος Ahmad Walid Rashidi κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, όπου είδε ακόμη δύο πρόσφυγες φίλους του, να τους έχουν σπάσει τα οστά της γνάθου.
Ένας Δανός άντρας Αφγανικής καταγωγής, ο οποίος έχασε τον πατέρα και τον αδερφό του κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πατρίδα του, δέχθηκε στην Ελλάδα, βάναυση επίθεση από μια ομάδα φασιστών που φώναζαν κατά των προσφύγων.
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος στο thenational.ae (23/7/20), η επίθεση άφησε τον Ahmad Walid Rashidi, ο οποίος έχασε ένα πόδι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη. Ο κ. Rashidi, 28 ετών, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική μεροληψία εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, όπου είδε ακόμη δύο πρόσφυγες φίλους του, να τους έχουν σπάσει τα οστά της γνάθου.
Η απρόκλητη επίθεση εναντίον του κ. Rashidi και των συντρόφων του πραγματοποιήθηκε έξω από ένα μπαρ από τουλάχιστον επτά άντρες που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των προσφύγων, είπε.
Ο κ. Rashidi, ο οποίος από τότε επέστρεψε στη Δανία όπου έχει ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ότι η ακοή και η ισορροπία του έχουν επηρεαστεί και ένα κόκκαλο πάνω από τα μάτια του έχει σπάσει.
«Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμιστές μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για προβλήματα και προκλήσεις μέσα στις οποίες γεννήθηκα », είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιο λόγο θα μπορούσε να είναι ένοχος. Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, ο κ. Rashidi είπε ότι υπέστη λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική επίθεση.
Είναι περισσότερο θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και την αστυνομία που τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που περνούν τα σύνορά και μπαίνουν στη χώρα.
Σε δήλωση που έκανε μετά την επίθεση, ο κ. Rashidi αναφέρει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπισε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του ιστορικού του.
«Η επίθεση ήταν αιματηρή και επώδυνη, αλλά ο χειρότερος πόνος και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η επακόλουθη διάκριση των κρατικών αρχών». Ένας δικηγόρος έκτοτε τον πλησίασε για να του προσφέρει βοήθεια. Μιλώντας στο The National, ο κ. Rashidi είπε ότι παρέμεινε αισιόδοξος. «Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζω όλα τα θέματα με θετικό τρόπο. Δεν επηρεάζομαι ιδιαίτερα. Φυσικά κλονίστηκα από αυτό που μου συνέβη, αλλά διανοητικά είμαι εντάξει.»
»Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να νομιμοποιήσει τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση».
Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ανέφερε ότι η βία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είχε αυξηθεί επειδή «χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στα ελληνικά σύνορα αφού οι τουρκικές αρχές ενθάρρυναν και διευκόλυναν την κυκλοφορία τους εκεί».
Μετάφραση – επιμέλεια: Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.