Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο και ειδικότερα στην γειτονική μας Ιταλία, η οποία δεν είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από εμάς. Ακόμα και οικονομικοί κολοσσοί όπως η Μίλαν σκέφτονται τρόπους για να μειώσουν τα έξοδά τους. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό μία ομάδα, είναι αντί να αγοράζει παίχτες, να βγάζει πρωταθλητές από τα “σπλάχνα” της.
Αναμφίβολα, η ομάδα που το κάνει καλύτερα από καμία άλλη έως σήμερα, είναι η Μπαρτσελόνα, καθώς έχουν υπάρξει παιχνίδια στην φετινή σεζόν στα οποία η Μπάρτσα έχει ξεκινήσει αγώνα με 11 παίκτες να προέρχονται από τις ακαδημίες της, την περίφημη, La Masia!
Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία την ώθησαν στο να πουλήσει τα δύο μεγαλύτερα αστέρια της το καλοκαίρι (Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα), η Μίλαν δεν είχε άλλη επιλογή από το να επικεντρωθεί στις υποδομές της περισσότερο από ποτέ. Από το 2009 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της Vismara είναι εντυπωσιακά.
Ο Αλεξάντερ Μέρκελ (18 ετών και 9 μηνών), ο Ματία Ντε Σίλιο (18 ετών και έντεκα μηνών), ο Σιμόνε Γκάνθ (18 ετών και δύο μηνών) και ο Μπράιαν Κριστάντε (16 ετών και 9 μηνών) είναι αυτοί που έχουν ήδη αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα της Μίλαν. Ο Ντε Σίλιο μάλιστα, είναι βασικός από την αρχή της φετινής σεζόν, ενώ ο Κριστάντε, έγινε 18 την Κυριακή (03/03) και αμέσως υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μίλαν!
The Future
Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, επίσημα video της Μίλαν με σκοπό την προώθηση της προσπάθειάς της για στροφή στα “φυτώρια” της. Τα video είναι τρία προς το παρόν και προσπαθούν να εξηγήσουν το όλο εγχείρημα όσο πιο απλά γίνεται.
Το πρώτο έχει τίτλο: “Growing up in Milan – Μεγαλώνοντας μέσα στην Μίλαν”. Ο πρώτος πιτσιρικάς που εμφανίζεται στο video, λέει το αυτονόητο: “Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής της Serie A”. Δηλαδή της πρώτης κατηγορίας της Ιταλίας.
Ο Αντρέα Μπίφι είναι προπονητής σε μικρές ηλικίες στην Μίλαν εδώ και 7 χρόνια και μεταξύ άλλων λέει ότι στις πολύ μικρές ηλικίες είναι πολύ σημαντικό να αποτελεί το παράδειγμα για τα παιδιά. Να τους δείξει πως να συμπεριφέρονται εντός και εκτός γηπέδου.
Ο υπεύθυνος της ομάδας ψυχολόγων, Φάμπιο Γκράσι, τονίζει τη σημασία που δίνει η Μίλαν στον χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Είναι σημαντικό εκτός από καλός παίκτης να είναι και καλός χαρακτήρας. Ο πρώτος χρόνος είναι απλά μία περίοδος προσαρμογής και από τον δεύτερο κιόλας χρόνο, μπαίνουν κάποιοι κανόνες, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την εξέλιξη των παιδιών.
Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μαθαίνουν από πολύ μικροί να πειθαρχούν. Ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης, όταν κάνουν μπάνιο, δεν επιτρέπεται να πειράζουν ο ένας τον άλλο. Προφανώς και η Vismara δεν είναι… στρατόπεδο ανηλίκων και τα καλά παιδιά ανταμείβονται. Αν κάνουν 100 “γκελάκια” χωρίς να πέσει η μπάλα κάτω, κερδίζουν μια πίτσα και στα 200 και αναψυκτικό!
Τα παιδιά εκτός των άλλων, μαθαίνουν να σέβονται τον χώρο των συμπαικτών τους, μαζεύουν την τσάντα τους μόνα τους και την κουβαλούν οι ίδιοι και όχι οι γονείς τους. Επίσης, μαθαίνουν να προσέχουν τον εξοπλισμό της προπόνησης και έτσι μετά το τέλος της, τον μαζεύουν χωρίς να τους το πει κανείς. Μέσα από τα χρόνια που βρίσκονται μαζί όλα αυτά τα παιδιά, χτίζονται φιλίες και αποκτάται αλληλοσεβασμός που αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία σε ένα ομαδικό άθλημα.
Το τμήμα scouting της ομάδας του Μιλάνου, επικεντρώνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Επί τρία χρόνια το κάθε παιδί περνάει προπόνηση βελτίωσης της τεχνικής του κατάρτισης για να φτάσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα παιδιά που προϋπήρχαν στην ομάδα. Μετά τα τρία αυτά χρόνια, κρίνεται το αν θα γίνει μέλος της Primavera (της δεύτερης ομάδας της Μίλαν).
Η οργάνωση δεν σταματάει εδώ. Οι πρωταθλητές του αύριο είναι 230 χωρισμένοι σε δέκα ομάδες. Για αυτούς υπάρχουν 90 άνθρωποι που τρέχουν από πίσω τους όλη μέρα. Προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γιατροί, ψυχολόγοι και διάφοροι άλλοι. Το να δουλεύεις με παιδιά δεν είναι εύκολο, καθώς είσαι υπεύθυνος για την υγεία τους, την ασφάλειά τους και για την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, κατάλληλου για την ομαλή ανάπτυξή τους.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στις επιδόσεις τους στο σχολείο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι τους θα γίνουν επαγγελματίες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η καλλιέργεια της φιλίας μεταξύ των παιδιών. Να μην βλέπουν το ένα το άλλο ανταγωνιστικά, αλλά πρώτα ως φίλο, πράγμα απαραίτητο στα ομαδικά αθλήματα.
Καλά όλα αυτά, αλλά στην Μίλαν φαίνεται ότι έχουν πιάσει το νόημα για το τι σημαίνει αρχικά το ποδόσφαιρο για το κάθε μικρό παιδί. Είναι κάτι που του δίνει χαρά. Πρωταρχικός στόχος όλου του προσωπικού της Vismara είναι να λένε συνέχεια στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Ότι πρέπει να έρχονται στην προπόνηση χαμογελαστοί και να φεύγουν χαμογελαστοί. Να μάθουν από μικροί και να κερδίζουν και να χάνουν.
Σίγουρα οι απαιτήσεις των προπονητών αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια, αλλά όλοι τους ξέρουν τι να περιμένουν από τον καθένα, ανάλογα με την ηλικία του. Η μεγαλύτερη επιβράβευση των κόπων του προσωπικού της Vismara είναι, όταν ένα παιδί προερχόμενο από τις ακαδημίες αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Μίλαν.
Η φανέλα γίνεται δεύτερο δέρμα σου όταν την φοράς από 10 χρονών. Δεν παίζεις μόνο για την ομάδα, αλλά και για τους προπονητές που είχες μικρός και για τους φίλους και συμπαίκτες σου. Περισσότερο για αυτούς που δεν τα κατάφεραν στην πορεία. Παίζεις για την “οικογένειά” σου. Αυτό είναι το μυστικό της Μπαρτσελόνα των τελευταίων χρόνων. Το αν θα καταφέρει η Μίλαν κάτι ανάλογο μένει να το δούμε. Πάντως όπως θα διαπιστώσετε και από τα παρακάτω βίντεο, βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ezekiel Henty
Bryan Cristante
Simone Andrea Ganz
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.