Πριν λίγα χρόνια ήταν η Ελλάδα με τα αμέτρητα νεόδμητα -και πανάκριβα- στάδια, τις κατασκευές δρόμων και σταθμών και βεβαίως τα… φλαμπέ πάρτι κάποιων “μεγάλων” κυριών. Μετά ήταν η Νότιος Αφρική με τις εκκαθαρίσεις αστέγων, κυρίως ανήλικων, αλλά και αδέσποτων ζώων. Πριν έναν χρόνο ήταν η σειρά της Ουκρανίας να πάρει τη σκυτάλη της απάνθρωπης μεταχείρισης απέναντι στα ζώα, θανατώνοντας χιλιάδες σκυλιά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και όχι μόνο. Εσχάτως, οι εκκαθαρίσεις έφτασαν στη Βραζιλία, πολύ πιο έντονες, πολύ πιο βίαιες και πολύ πιο πολιτικές.
Όλες οι παραπάνω χώρες συνδέονται με μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Είτε Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, είτε Ευρωπαϊκό. Ακολουθώντας λοιπόν την… πεπατημένη προηγούμενων διοργανώσεων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας εν όψει του Μουντιάλ του 2014, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016, προβαίνει σε μία απίστευτη σπατάλη, που φτάνει τα 30 δισ. δολάρια (τη στιγμή που τα τρία προηγούμενα Μουντιάλ κόστισαν συνολικά 25!), ώστε να “χτίσει” από την αρχή τις μεγάλες πόλεις της χώρας, πάνω στα ερείπια της κακής κοινωνικής πολιτικής που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εφαρμόζει.
Και μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της χώρας του καφέ και της σάμπα είναι ενθουσιασμένοι που φιλοξενούν την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, ωστόσο οι συνεχείς και ογκώδεις διαμαρτυρίες σε παραπάνω από 100 πόλεις της χώρας, καταμαρτυρούν το εντελώς αντίθετο.
Μπορεί η Βραζιλία να είναι η χώρα που έχει “βγάλει” κάποιους από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, μπορεί οι πολίτες της να “ζουν για τη μπάλα”, ωστόσο όταν η τεράστια πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, τότε η ανάγκη για θεαματικό ποδόσφαιρο… πάει περίπατο.
Στη Βραζιλία 13 εκατ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 21% περίπου είναι αναλφάβητοι, ενώ οι παροχές υγείας και η κοινωνική πρόνοια αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, λόγω της έλλειψης προσωπικού και πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή οι εκκαθαρίσεις ολόκληρων περιοχών συνεχίζονται ακάθεκτες από την αστυνομία, με πρώτες και κύριες τις φαβέλες. Οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας ελέγχονται αποκλειστικά από τους βαρόνους των ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν εσχάτως εκδιωχθεί, ενώ σιγά-σιγά και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια μέριμνα για την επανεγκατάστασή τους.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ιθαγενείς της χώρας, οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί από τις κατοικίες τους, προκειμένου να ανεγερθεί στην περιοχή τους Μουσείο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Προφανώς ούτε για αυτούς υπήρξε μέριμνα, αλλά ούτε και αποζημίωση.
Από κει και πέρα οι βραζιλιάνοι μέρα με τη μέρα βλέπουν την κυβέρνηση να κατασπαταλά το κρατικό χρήμα που προέρχεται από τους εξαιρετικά υψηλούς φόρους των πολιτών, προκειμένου να κατασκευαστούν σύγχρονα στάδια, τα οποία θα φιλοξενήσουν αγώνες, οι πιο φθηνοί των οποίων θα είναι 50 ευρώ (για το Ταϊτή – Νιγηρία) τη στιγμή που ο βασικός μισθός είναι 234 ευρώ.
Μπορεί λοιπόν το κύμα ξεσηκωμού να ξεκίνησε από την αύξηση εισιτηρίου (στο ένα ευρώ) που προανήγγειλε η κυβέρνηση και στη συνέχεια λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, το ανακάλεσε, ωστόσο όπως και στην περίπτωση του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, κάτι τέτοιο αποτέλεσε απλά τη σπίθα για να ανάψει η φωτιά των κοινωνικών αιτημάτων.
Όπως έδειξε κιόλας δημοσκόπηση του περιοδικού Epoca, το 75% των πολιτών εμφανίζεται να υποστηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας, που συγκλονίζει τη χώρα για σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι τιμές καθώς και η ποιότητα υπηρεσιών στις μεταφορές είναι οι βασικοί λόγοι (77%), ακολουθεί η απόρριψη της πολιτικής τάξης (47%) και η διαφθορά (33%), σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ibope. Παράλληλα, το 78% των βραζιλιάνων θεωρεί ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας είναι ο πιο κατεστραμμένος τομέας της αναδυόμενης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής των 194 εκατ. κατοίκων.
Τα τεράστια ποσά των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την οργάνωση του FIFA Confederations Cup, το οποίο διεξάγεται στη Βραζιλία μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς και η προσεχής διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, που κοστίζει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δυο γεγονότα που επίσης βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας.
Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι οι δύο αυτές διοργανώσεις θα βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα, τότε μάλλον δε γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που αφορούν τα παιχνίδια και τα εισιτήρια πηγαίνουν απ’ ευθείας στη FIFA, ενώ τα χρήματα που θα προέλθουν από τον τουρισμό, θα πάνε στα χέρια όσων έχουν ήδη λεφτά -και κατ’ επέκταση μαγαζιά και τουριστικές επιχειρήσεις- χωρίς τίποτα από όλα αυτά να πηγαίνει ουσιαστικά στο κράτος και στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Εκτός όμως από τους χιλιάδες πολίτες που βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους των πόλεων της Βραζιλίας (ο απολογισμός των οποίων είναι ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες), στο πλευρό των διαδηλωτών τίθενται και πολλοί γνωστοί βραζιλιάνοι, όπως ο Ριβάλντο. Σε αντίθεση με τον Πελέ, ο οποίος δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να αφήσει τις διαδηλώσεις και να κοιτάξει το ποδόσφαιρο (δήλωση που μετά από δημόσια κατακραυγή ανασκεύασε), ο πρώην άσος της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού τόνισε πως οι δύο απανωτές διοργανώσεις αποτελούν ντροπή για τη χώρα, η οποία θα πρέπει πρώτα να μεριμνά για την υγεία και την παιδεία του λαού της και στη συνέχεια να φιλοξενεί τέτοιου είδους διοργανώσεις.
Ακόμα και ο πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ των διαδηλώσεων -όσο αυτές παραμένουν ειρηνικές- τονίζοντας ότι στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται και καθολικοί επίσκοποι που εκφράζουν αλληλεγγύη και υποστήριξη στα αιτήματα των πολιτών.
H αντίδραση βέβαια της FIFA ήταν η απόλυτα αναμενόμενη, καθώς μέσω του προέδρου της, Ζεπ Μπλάτερ, διαμήνυσε στους διαδηλωτές ότι οι διαμαρτυρίες δεν ωφελούν κανέναν, αντιθέτως βλάπτουν το ποδόσφαιρο. Τους τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική πολιτική, κάτι που όπως φαίνεται δεν πτόησε τους βραζιλιάνους, μιας και οι νουθεσίες ενός υψηλόμισθου παράγοντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν ωφελούν τη στιγμή που οι ίδιοι οι πολίτες εξαθλιώνονται μέρα με τη μέρα.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.