Το βράδυ του Σαββάτου η Ράγιο Βαγιεκάνο κέρδισε τη Λεβάντε με 4-2 στο Βαγιέκας της Μαδρίτης, σημειώνοντας μια πολύτιμη νίκη στην προσπάθεια που κάνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο επιθετικός της, Αλμπέρτο Μπουένο, ήταν ο άνθρωπος της ημέρας για τη Ράγιο, σημειώνοντας όλα τα τέρματα της Ράγιο μέσα σε 15 λεπτά (23′ 32′ 33′ 38′) και χαρίζοντας της σχεδόν μόνος του τους τρεις βαθμούς!
Ο αγώνας του Σαββάτου στο Βαγιέκας ήταν ιστορικός για την ομάδα των “bukaneros”, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία σκόραρε παίκτης της “καρέ” τερμάτων, δηλαδή τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα, ενώ και ο ίδιος ο Μπουένο το πέτυχε για πρώτη φορά, στο κορυφαίο βράδυ της καριέρας του. Τί είναι όμως ξεχωριστό και δυσεύρετο στο κατόρθωμα του και γιατί έστω και τα… τρία απ’ όλα του τα γκολ μας είναι αρκετά;
Συγκεκριμένα, μέσα στο καρέ των τερμάτων του Μπουένο, περιλαμβάνεται, όπως είναι φυσιολογικό, ένα χατ τρικ. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το πέτυχε ο Ισπανός, μας κάνει να θυμηθούμε τί εννοούμε με τον συγκεκριμένο όρο αλλά και την παρανόηση που έχει γίνει στη χρήση του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σε όλο τον κόσμο!
Το χατ τρικ ή χατ-τρικ (αγγλ. hat-trick) είναι o όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα για να δηλώσει την επιτυχία ενός αθλητή, ο οποίος έχει επαναλάβει μια επιτυχία τρεις φορές, όπως τρία τέρματα (γκολ) ή τρεις συνεχόμενες νίκες σε αγώνες. Αρχικά εμφανίστηκε στα αγγλικά για να περιγράψει την εξαιρετική απόδοση και επιτυχία ενός αθλητή στο κρίκετ.
Στην Ελλάδα και όχι μόνο έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο για να δηλώσει την επίτευξη τριών τερμάτων σε έναν αγώνα από τον ίδιο παίκτη. Τα τέρματα μπορούν να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε περίοδο του αγώνα, είτε στην κανονική περίοδο είτε στην παράταση, αλλά όχι στην διαδικασία των πέναλτι, για ευνόητους λόγους. Παλαιότερα μάλιστα ίσχυε ένας άγραφος κανόνας, να δίνεται στον παίκτη που σημείωνε μια τέτοια επιτυχία η μπάλα του αγώνα ως έπαθλο.
Ξεχωρίζουν όμως τα χατ τρικ μεταξύ τους; Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν δυο παίκτες από τρία γκολ; Υπάρχει ένα χατ τρικ με “μεγαλύτερη αξία” ανάμεσα σε όλα;
Η απάντηση είναι πως ναι!
Προπολεμικά στο ποδόσφαιρο, ο όρος χρησιμοποιούταν για τρεις επιτυχίες μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Μάλιστα, ο όρος “χατ τρικ” χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση το σύνολο των τριών γκολ πληρούσε τις εξής προδιαγραφές:
1) σημειώνονταν όλα σε ένα ημίχρονο και όχι σε διαφορετικά
2) αφορούσε τις επιτυχίες με τρία συνεχόμενα γκολ, χωρίς να διακόπτονται από τέρμα που πέτυχε άλλος παίκτης
3) ο παίκτης κατάφερνε να σκοράρει το καθένα από τα τρία γκολ με διαφορετικό τρόπο: ένα με το δεξί πόδι, ένα με το αριστερό και ένα με το κεφάλι!
Αυτό ήταν λοιπόν το χατ τρικ, μέχρι ενός σημείου ιστορικά τουλάχιστον. Επιτυχίες που δεν πληρούσαν τις παραπάνω προδιαγραφές δεν ήταν “αυθεντικά χατ τρικ”, αν και βέβαια κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδειχθεί ιστορικά. Με τη σταδιακή ανάπτυξη όμως των αμυντικογενών συστημάτων στο άθλημα και τη συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε η χρήση του όρου για επιτυχίες που αφορούσαν οποιαδήποτε χρονικά σημεία του αγώνα, δίχως περιορισμούς ως προς το αν επιτεύχθηκαν με διαφορετικό τρόπο ή αν τα τέρματα ήταν συνεχόμενα, χωρίς κάποιος άλλος, συμπαίκτης ή αντίπαλος, διακόπτει το σερί των γκολ αυτού που σημειώνει το χατ τρίκ!
Με αυτά τα δεδομένα το κατόρθωμα του Αλμπέρτο Μπουένο αποκτά άλλη αξία! Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό, χάρη στην εμφάνιση παικτών όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Μέσι, που σκοράρουν πέρα από κάθε λογική, σε τέτοια συχνότητα και τόσο πολλά γκολ που κάνουν τα κατορθώματα αστεριών του παρελθόντος να μοιάζουν φτωχά και συνηθισμένα, ακόμη και το επίτευγμα ενός χατ τρικ οριακά υποτιμάται. Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν της λάμψης όμως, ο Μπουένο έχει να περηφανεύεται για κάτι ξεχωριστό και δύσκολο δεδομένου του ανταγωνισμού και των απαιτήσεων του σύγχρονου ποδοσφαίρου!
Παρακάτω ακολουθεί το αντίστοιχο επίτευγμα του 17χρονος Φινλανδού παίκτης της Ελσίνκι, Joel Pohjanpalo:
Πηγή:
http://www.etymonline.com/index.php?term=hat+trick
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.