«Αυτές είναι οι αστυνομικές πρακτικές και σ΄ όποιον αρέσει. Στην προσπάθεια χειροπέδησης του Ζακ Κωστόπουλου άσκησαν την απολύτως απαραίτητη βία».
Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα που σαφώς διακρίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Αν με τις «διεθνείς πρακτικές» εννοούν, για παράδειγμα, τους Αμερικανούς αστυνομικούς που πυροβολούν εν ψυχρώ μαύρους εφήβους επειδή νόμισαν (λάθος) ότι ήταν οπλισμένοι, τότε οι δύο συνδικαλιστές της αστυνομίας ίσως και να έπρεπε να βραβεύσουν τους συναδέλφους τους.
Αν δούμε όμως τις «ταπεινές» εγχώριες πρακτικές που υπαγορεύει ο κώδικας δεοντολογίας της αστυνομίας και τις συγκρίνουμε με τα επίμαχα βίντεο και τις «θριαμβολογίες» των δύο συνδικαλιστών ίσως, ίσως λέμε, και να γίνουν «αντιληπτές» οι διαφορές…
Λέει λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο κώδικας δεοντολογίας των Ελλήνων αστυνομικών, (Π.Δ. 254/2004, Φ.Ε.Κ. 238/Α΄) που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Βουλγαράκη, το 2004, πώς νοείται η συμπεριφορά κατά την αστυνομική δράση:
Άρθρο 2
Ο αστυνομικός :
β. Εφαρμόζει το νόμο με κοινωνική ευαισθησία και ουδέποτε υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια της διακριτικής ευχέρειας που του παρέχεται. Όταν επεμβαίνει υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του.
γ. Εκτελεί τα καθήκοντά του με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, διαφάνεια, σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια, προστατεύοντας, χωρίς διάκριση, όλους τους πολίτες από παράνομες σε βάρος τους πράξεις.
δ. Σέβεται το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια κάθε ατόμου. Δεν επιφέρει, δεν προκαλεί και δεν ανέχεται πράξεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και αναφέρει αρμοδίως κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ε. Για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου χρησιμοποιεί κατ΄ αρχήν μη βίαια μέσα. Η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία και στο μέτρο που προβλέπεται και απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου. Τηρεί πάντοτε με απόλυτο σεβασμό τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας (καταλληλότητας) και της αναλογικότητας. Χρησιμοποιεί τα κατά το δυνατόν, ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή ενόχληση, σκληρότητα ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας. Δεν προβαίνει σε καταχρηστική χρήση των χημικών και των άλλων διαθέσιμων μέσων και ιδιαίτερα εκείνων που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των πολιτών. Χρησιμοποιεί τα πυροβόλα όπλα μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο και αναφέρει αμέσως το συμβάν.
στ. Ενεργεί για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση, την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποφεύγοντας συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση και επιβάλλει μόνον τους κατά περίπτωση αναγκαίους και προβλεπόμενους από το νόμο περιορισμούς δικαιωμάτων.
ζ. Βεβαιώνει χωρίς διακρίσεις τις παραβάσεις του νόμου, ενεργώντας με ευθυκρισία, ψυχραιμία και ευγένεια. Εξηγεί στον παραβάτη την παράβαση που διέπραξε, καθώς και τα δικαιώματά του, κατά τρόπο σαφή, ώστε να μην καταλείπονται αμφιβολίες, αποφεύγοντας τις αντιδικίες και τις υπερβολές.
Ο κώδικας αστυνομικής δεοντολογίας αναφέρει επίσης πώς νοείται η συμπεριφορά κατά τη σύλληψη πολιτών:
Άρθρο 3:
Ο αστυνομικός :
α. Ενεργεί σύλληψη ατόμου όταν αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου. Κατά τη σύλληψη ενεργεί με σύνεση και σταθερότητα, τηρεί άψογη συμπεριφορά και αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του. Χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία βία και δεσμεύει τον συλληφθέντα μόνον όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής.
β. Ενημερώνει αμέσως τον κρατούμενο για το λόγο της σύλληψης και κράτησής του, για τις εναντίον του κατηγορίες, τα δικαιώματά του και για τη διαδικασία που εφαρμόζεται στην περίπτωσή του. Κρατούμενος που δεν κατανοεί την ομιλούμενη γλώσσα, ενημερώνεται σε γλώσσα που γνωρίζει με διερμηνέα ή με τον προσφορότερο τρόπο.
Ο κώδικας αναφέρει και πολλά άλλα που προφανώς πέρασαν στα ψιλά του… ταμπεραμέντου και των αστυνομικών που πρωτοστάτησαν στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του Ζακ και αυτών που βγήκαν σε τηλεοπτικές πόρτες, παράθυρα και παντζούρια για να τους προστατέψουν.
Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για το πώς και τι τηρήθηκε και δεν τηρήθηκε στην υπόθεση του Ζακ.
Η εικόνα όμως ισοδυναμεί με πολύ περισσότερες από χίλιες λέξεις, οπότε παραθέτουμε τα επίμαχα βίντεο (υπενθυμίζουμε ότι οι εικόνες είναι πολύ σκληρές) για να δούμε όλοι πώς η θεωρία του κώδικα δεοντολογίας δεν μετατράπηκε σε πράξη…
Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.