Ο αριθμός 7 συνοδεύει το χριστιανισμό ανέκαθεν. Επτά οι ημέρες της δημιουργίας, επτά τα θανάσιμα αμαρτήματα, επτά οι ημέρες των παθών, επτά και τα τραγούδια που διαλέξαμε για σήμερα. Μόνο που είναι μάλλον ακατάλληλα, όχι μόνο για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά για όσο και όπου υπάρχει χριστιανισμός, ή και όχι μόνο.

Στον συγκεκριμένο τομέα, ως γνωστόν, δεσπόζει η μέταλ σκηνή. Καταφέραμε ωστόσο να συγκεντρώσουμε τραγούδια από όσα το δυνατόν περισσότερα είδη, και όσο δυνατόν το λιγότερο προσβλητικά (άλλο η «πλάκα», άλλο η προσβολή).

Nightstalker – Baby, God is Dead
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν ξεχνούσαμε, ή έστω δεν αναφέραμε πρώτο πρώτο, ένα ελληνικό κομμάτι. Εξάλλου τα προ-, κατά τη διάρκεια και μεθεόρτια των ημερών του Πάσχα είναι, κατά κύριο λόγο, ελληνικό φαινόμενο. Περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Superfreak του 2009.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «He stopped to believe/ doesn’t believe he’s god»

Genesis – Jesus He Knows Me
Ένα κομμάτι που δεν ασχολείται με τη θρησκεία καθεαυτή, αλλά περισσότερο με τους εκπροσώπους του θεού στη Γη. Ούτε καν με όλους, αλλά μόνο με τους «τηλεπαπάδες», τηλευαγγελιστές (televangelists) για να είμαστε πιο ακριβείς, μια μάστιγα που παρατηρήθηκε κυρίως στις ΗΠΑ. Βέβαια, δεν είναι λίγοι και αυτοί που θεωρούν κυριολεκτικά τα λόγια των Genesis και την επαφή τους με τα ανώτερα πνεύματα, βοηθάει και το όνομα τους (Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Π. Διαθήκης). Το βρίσκουμε στο άλμπουμ We Can’t Dance του 1991.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «You buy a piece of paradise/ you buy a piece of me»

 John Lennon – God

Το πιο πολιτικοποιημένο από τα Σκαθάρια, στο οποίο άρεσε συχνά πυκνά να ασχολείται και με θέματα θρησκευτικά. Ποιος δεν έχει καρφωμένο, άλλωστε, πάντα στο μυαλό του το Imagine, χωρίς παράδεισο και κόλαση, χωρίς καθόλου θρησκείες; Υπάρχει βέβαια και το God, ένα τραγούδι επικεντρωμένο σε αυτό το θέμα μόνο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1970, στο πρώτο σόλο άλμπουμ του θρυλικού μουσικού, John Lennon/Plastic Ono Band.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «God is a concept by which/ we measure our pain»

Tom Waits – God’s Away On Business
Ίσως κάποιος να περίμενε στο συγκεκριμένο κείμενο ο κύριος Waits να εκπροσωπείται από το γνωστό Chocolate Jesus. Ακριβώς όμως επειδή είναι πασίγνωστο, επιλέξαμε ένα άλλο, αντίστοιχου περιεχομένου κομμάτι, λίγο όμως πιο… σοβαρό. Περιλαμβάνεται στο Blood Money του 2002.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «If you’re looking for someone/ to pull you out of that ditch/ You’re out of luck, you’re out of luck»

Stevie Wonder – Superstition
Κι όμως, δεν είναι μόνο τα πιο «σκοτεινά» είδη που ασχολούνται με το υπερπέραν. Ο Stevie Wonder κυκλοφόρησε το 1972 το άλμπουμ Talking Book, στο οποίο βρίσκουμε το Superstition. Φυσικά, ούτε και αυτό ασχολείται ακριβώς με το θεό, μπορούμε όμως να βρούμε περισσότερες από μια «δεισιδαιμονίες» που… κάτι μας θυμίζουν.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «When you believe in things you don’t understand/ Then you suffer»

Pixies – Monkey Gone to Heaven
Αν και αποτελεί γεγονός κοινής αποδοχής πως το κομμάτι ασχολείται με το περιβάλλον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κυριολεκτικό και όχι μόνο τον αλληγορικό προσανατολισμό του κομματιού. Κι όχι μόνο εμείς, αρκεί κανείς να δει τις αντιδράσεις του κοινού από κάθε πλευρά. Ήταν το έβδομο κομμάτι στο άλμπουμ Doolittle του 1989.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «The creature in the sky/ Got sucked in a hole»

Slayer – Skeleton Christ
Και φτάνουμε στη στιγμή που περιμένατε. Οι metal gods δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον χριστιανικό god και φροντίζουν να το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Το Skeleton Christ από το Christ Illusion (τι περιμένατε;) του 2006 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στίχος που «ξεχωρίζει»: «I’ve seen the ways of God/ I’ll take the Devil every day»

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//