Με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί το άνοιγμα κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας βασιζόμενη στη διαγνωστική μεθοδολογία των αμφιλεγόμενων self tests (ενώ το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε αξιόπιστους ελέγχους με μοριακά και rapid), αξίζει να γυρίσουμε μερικές εβδομάδες πίσω, όταν τα self tests ήταν ακόμα ένα πυροτέχνημα του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο αιφνιδίασε τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και την επιτροπή των ειδικών.

«Θα μπορούν να γίνονται δυνητικά μέχρι και 10.000.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, αφού ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα δωρεάν, έως και τέσσερα τον μήνα» δήλωνε στις 19 Μαρτίου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  Άκης Σκέρτσος. Κρατήστε το νούμερο: 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Δηλαδή μέχρι σήμερα (τον Απρίλιο και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου) θα έπρεπε να έχουν γίνει περί τα 50 εκατομμύρια τεστ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τις 11 Μαΐου 2021 είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά μόλις 4.639.427 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, αριθμός εξόφθαλμα μικρός σε σχέση με τις (ανεδαφικές όπως αποδεικνύεται) προβλέψεις του  Ά. Σκέρτσου.

Μάλιστα, στην αρχή αυτής της εβδομάδας παρατηρήθηκαν μεγάλες ελλείψεις, με αποτέλεσμα η υποχρέωση μαθητών και εκπαιδευτικών να περιοριστεί στο ένα (αντί για δύο) self test την εβδομάδα.

Ελάχιστα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην ποσότητα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τους πολίτες που έκαναν αυτά τα 4.639.427 self tests, οι 109.885 προσήλθαν για επανέλεγχο (έως και τις 11 Μαΐου 2021). Δηλαδή είχαν προφανώς θετικό self test και έπρεπε να κάνουν μοριακό για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα.

Από αυτούς, μόνο 12.610 είχαν θετικά αποτελέσματα στον επανέλεγχο! Δηλαδή ελάχιστα από τα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά στον ιό. Αν δει κάποιος και τα στοιχεία των προηγούμενων εβδομάδων, τα ποσοστά θετικών κρουσμάτων στα επαναληπτικά τεστ κυμαίνονται από 13% έως 18%, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο 80% – η πιθανότητα ψευδώς θετικού self test δεν θα έπρεπε κατά την κυβέρνηση να ξεπερνά το 20%, ενώ η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού είναι μόλις 0,1%.  Άρα το πρόβλημα δεν υπάρχει σε κάποια παρτίδα, αλλά στην ίδια την αξιοπιστία των self tests.

O  Ά. Σκέρτσος ωστόσο δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις και ισχυρίστηκε (12.5.21) ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με υπερβολικά ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα».

Μολονότι υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα κάποιος να πραγματοποιήσει το μοριακό τεστ σε δημόσια δομή και άρα δωρεάν, πρακτικά αυτό είναι αδύνατο λόγω της ώρας που πρέπει κάποιος να σπαταλήσει και του φόβου να κολλήσει τον ιό.  Άρα πολλοί από τους 110.000 συμπολίτες μας πιθανότατα αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε κάποια ιδιωτική δομή πληρώνοντας 60 ευρώ.

Επίκαιρη ερώτηση για το έλλειμμα αξιολόγησης των self tests αναμένεται να καταθέσει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός κατηγορώντας την κυβέρνηση πως, ενώ στα λόγια αναφέρεται σε «συμπληρωματικό εργαλείο», στην πράξη θεωρεί τα self tests «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα, μεταθέτοντας την ευθύνη της διεξαγωγής τους από το σύστημα Υγείας στους πολίτες και αποδίδοντάς τους περίπου την ίδια βαρύτητα και επιδημιολογική σημασία με τους εμβολιασμούς.

Ο ΕΟΦ «άδειασε» την κυβέρνηση

Στο κομφούζιο προστίθενται και οι καταγγελίες -το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει δεχτεί πάρα πολλές- για εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν το κόστος του ενός από τα δύο self tests (το οποίο υποτίθεται πως χορηγείται από τον εργοδότη) αλλά και οι αρκετές αναφορές πολιτών για ελαττωματικά self tests που δεν έχουν υγρό αντιδραστήριο (σε παρτίδες της κινεζικής εταιρείας Joysbio Biotechnology).

Παράλληλα, με χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΟΦ έβαλε τέλος(;) στη συζήτηση που ξεκίνησε -υπήρξαν «διαρροές» σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα που μέχρι τώρα δεν έχουν διαψευστεί- για διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα σούπερ μάρκετ. Παρά το ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διακινούνται βάσει νόμου αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Οι πληροφορίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών -προειδοποιούν ότι θα αποσυρθούν από το δίκτυο διανομής-, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να κάνει λόγο (13.5) για «υπερπροσπάθεια της κυβέρνησης να διοχετεύσει τα self tests προς τους συνήθεις φίλους της».

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι 13 επιχειρήσεις λιανικής σε όλη τη χώρα διαθέτουν ήδη rapid tests μέσω Διαδικτύου ή από το κατάστημά τους.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//