The Clash, Velvet Undergound και Nirvana κοσμούσαν το πρώτο αφιέρωμα του 3point magazine σχετικά με τα εξώφυλλα δίσκων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη μουσική βιομηχανία. Εξάλλου ένας δίσκος για να θεωρηθεί αριστούργημα, όπως οι τρεις προαναφερθέντες αλλά και οι τρεις που θα ακολουθήσουν στο σημερινό αφιέρωμα, η μουσική πρέπει να ολοκληρώνεται και με ένα εξίσου δημιουργικό εξώφυλλο. Στο σημερινό κείμενο, λοιπόν, θα γίνει αναφορά σε δίσκους από τρία από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα παγκοσμίως!
Pink Floyd – Wish You Were Here
Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Pink Floyd, καθώς μεταξύ όλων των άλλων είναι φημισμένοι για τα ευφάνταστα και πολύ πρωτότυπα εξώφυλλα των δίσκων τους. Κάθε ένα αποτελεί κυριολεκτικά ένα αυτούσιο έργο τέχνης.
To Wish You Were Here κυκλοφόρησε το μακρινό 1975 και αποτέλεσε τον πλέον κατάλληλο διάδοχο της μεγάλης τους επιτυχίας The Dark Side of the Moon. Το εξώφυλλο απεικονίζει δύο άντρες, ντυμένους με κοστούμια, οι οποίοι ενώ δίνουν τα χέρια, ο ένας έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Τη δύσκολη αυτή φωτογράφηση ανέλαβαν να βγάλουν εις πέρας δύο κασκαντέρ, ο Ronnie Rondell και ο Danny Rogers, οι οποίοι ενώ έχουν λάβει μέρος σε παραπάνω από 200 ταινίες, μεταξύ αυτών στον Τιτανικό, παραμένουν γνωστοί για αυτή τη μία φωτογραφία.
Για τις ανάγκες της φωτογράφησης ο Rondell είχε εφοδιαστεί με ένα ανθεκτικό στην πυρκαγιά κοστούμι, το οποίο κρυβόταν καλά κάτω από το “καθώς πρέπει” ένδυμά του. Για να προστατέψει το κεφάλι του φορούσε μία περούκα πάνω από το κανονικό του μαλλί. Παρά όλες τις προφυλάξεις όμως δεν κατάφερε να σώσει το μουστάκι του, το οποίο πήρε και αυτό φωτιά καθώς ο αέρας που φυσούσε ήταν αρκετά δυνατός. Η φωτογράφηση έγινε σε ένα χώρο της Warner Brοs, ο οποίος παραμένει ίδιος μέχρι σήμερα!
Rolling Stones – Sticky Fingers
O δίσκος αυτός με την πρώτη ματιά κοσμείται από ένα σχετικά απλό εξώφυλλο. Ο διάσημος και τόσο ευρηματικός καλλιτέχνης της pop art, Andy Warhol, έβαλε και εδώ το χεράκι του και κάπως έτσι το Stinky Fingers βρίσκεται στο πάνθεον με τα πιο ευρηματικά cover.
Ο πρώτος δίσκος τους για τη δεκαετία των 70s, τους βρήκε σε μία νέα δισκογραφική εταιρεία, την Atlantis Records, η οποία για καλή τύχη των fan του συγκροτήματος τους εφοδίασε με ένα τόσο μεγάλο μπάτζετ αλλά και ελευθερία ώστε κάθε εξώφυλλο να κοσμείται και από ένα φερμουάρ!
Όταν κάποιος το “κατέβαζε”, αποκαλυπτόταν ένα άσπρο εσώρουχο με το ιστορικό logo του συγκροτήματος με τη γλώσσα. Μάλιστα, σε αυτό το δίσκο έγινε η παρθενική εμφάνιση του logo. Αντίθετα με το μύθο που έχει δημιουργηθεί, το εσώρουχο δεν ανήκει στον Mick Jagger, αλλά σε έναν συνεργάτη του Warhol. Ο μύθος βέβαια δεν έχει ξεδιαλυθεί πλήρως μέχρι και σήμερα καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το πρόσωπο.
The Beatles – Abbey Road
To τρίο συμπληρώνεται με ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως, τα ιστορικά “σκαθάρια” και το δίσκο τους Abbey Road, o οποίος για τους τρελαμένους φαν του συγκροτήματος κρύβει μία ολόκληρη ιστορία από πίσω του.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι πίστευαν ότι ο Paul McCartney είχε πεθάνει το 1967 θεώρησαν ότι στη φωτογραφία συμμετέχει ένας σωσίας του και ότι η κεντρική ιδέα της φωτογραφίας κινείται γύρω από την κηδεία του ίδιου. Η φαντασία τους ήταν πλούσια και ταξίδευε σε πολύ αλλόκοτα μέρη. Όλα τα μέλη ενσάρκωναν και από ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη θεωρία λοιπόν, ο John (φοράει λευκά) είναι ο ιερέας, ο Ringo (φοράει μαύρα) θρηνεί για το θάνατο, ο George (φοράει τζιν) είναι αυτός ο οποίος σκάβει το λάκκο για την ταφή ενώ ο Paul (είναι ξυπόλητος) είναι ο νεκρός! Βέβαια το συγκρότημα ποτέ δεν αποσκόπησε σε αυτό.
Η όλη φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε μόλις σε 10 λεπτά έξω από το στούντιο της δισκογραφικής ΕΜΙ, στην οδό Abbey. Ένας αστυνομικός εμπόδιζε την κίνηση των αυτοκινήτων ενώ ο φωτογράφος Iain Macmillan στεκόταν σε μία σκάλα. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της 8η Αυγούστου του 1969. Μάλιστα, η πινακίδα από την άσπρη Volkswagen, που βρίσκεται παρκαρισμένη πίσω από το συγκρότημα, θεωρούταν σημαδιακή και είχε κλαπεί πάμπολλες φορές.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.