της Sean Coughlan
Μετάφραση: Μαρινίκη Κολιαράκη
Η Νομική Σχολή του Harvard πρόκειται να αλλάξει την επίσημη σφραγίδα της, μετά από μια διαμαρτυρία σχετικά με το γεγονός ότι το έμβλημα αυτό συνδέεται με τη δουλεία.
Η νομική σχολή, μέρος του πανεπιστημίου των ΗΠΑ, έχει ένα έμβλημα το οποίο περιλαμβάνει το οικόσημο ενός, περιβόητου για την αγριότητά του, ιδιοκτήτη σκλάβων του 18ου αιώνα. Οι φοιτητές διεξήγαγαν διαμαρτυρίες και καθιστικές εκκλήσεις για την αλλαγή του συγκεκριμένου επίσημου εμβλήματος.
Μια επιτροπή της Νομική Σχολής του Harvard λέει ότι το έμβλημα δεν αντιπροσωπεύει πλέον τις αξίες του ιδρύματος. Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια του μέτρου που λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο “master” στους ακαδημαϊκούς τίτλους, γιατί παραπέμπει στη δουλεία.
Οι διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη αντιτίθενται στη χρήση της επίσημης σφραγίδας, βασιζόμενες στη σύνδεσή της με την οικογένεια Royall, της οποίας το οικόσημο ενσωματώνεται στο έμβλημα. Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται ότι το 18ο αιώνα η οικογένεια Royall χρηματοδότησε την πρώτη έδρα νομικής στο Harvard. Ωστόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα της νομική σχολής, στην πρότασή της για το «ξήλωμα» του εμβλήματος, σημειώνει ότι ο Isaac Royall ήταν επίσης γνωστός για «ακραία βιαιότητα», συμπεριλαμβανομένου του περιστατικού όπου έκαψε ζωντανούς 77 σκλάβους.
Η Νομική Σχολή του Harvard δέχεται τώρα εκκλήσεις για την απόσυρση του εμβλήματος, το οποίο χρησιμοποιείται από τη σχολή από τη δεκαετία του 1930. Η σχολή έχει γράψει προς το διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου ότι ζητάει το έμβλημα να πάψει να χρησιμοποιείται ως επίσημο έμβλημά της. Παρόλα αυτά, η απόφαση να αφαιρεθεί το έμβλημα δεν ήταν ομόφωνη στη 12-μελή επιτροπή, με δύο άτομα να υποστηρίζουν ότι το έμβλημα πρέπει να παραμείνει.
Η κοσμήτορας της σχολής, Martha Minow, εισηγήθηκε στο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι αν η νομική σχολή πρέπει να έχει ένα επίσημο σύμβολο, αυτό πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αξίες της νομική σχολής, το οποίο δεν κάνει το σημερινό έμβλημα.». Σε ένα μήνυμα στο προσωπικό και τους φοιτητές, η κοσμήτορας Minow είπε ότι το έμβλημα έχει γίνει «ένας διαιρετικός παράγοντας και όχι ένα σύμβολο ενότητας της κοινότητάς μας» και εξαιτίας των σχέσεων του με τη δουλεία θα πρέπει να «συνταξιοδοτηθεί».
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει κύμα αντιδράσεων στις πανεπιστημιουπόλεις σχετικά με θέματα φυλής και αντιπροσωπευτικότητας.
Νωρίτερα φέτος, το κολέγιο Amherst, στη Μασαχουσέτη, αποδέχθηκε αιτήματα φοιτητών να άρει τη σύνδεσή του με την ανεπίσημη mascot του, Jeffery Amherst, ένα πρόσωπο του 18ου αιώνα, που κατηγορείται ευρέως ως υποστηρικτής της μόλυνσης των ιθαγενών Αμερικανών με ευλογιά.
Επίσης υπήρχαν διαμαρτυρίες στο Princenton σε μία προσπάθεια να μετονομαστεί μια σχολή, που ονομάζεται Woodrow Wilson, λόγω της πεποίθησης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ρατσιστικές αντιλήψεις.
Επιπλέον υπήρξαν αντιπαλότητες σχετικά με αγάλματα.
Στη νότια Αφρική, ένα άγαλμα του Cecil Rhodes αφαιρέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Cape Town, με τους διαμαρτυρόμενους να αντιτίθενται στο άγαλμα ως ενός συμβόλου του αποικιοκρατισμού και του απαρτχάιντ. Ένα αίτημα να αφαιρεθεί ένα άγαλμα του ίδιου πολιτικού του 19ου αιώνα από το Oriel College στο πανεπιστήμιο του Oxford, απορρίφθηκε.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.