Πριν λίγο καιρό μάθαμε για πρώτη φορά, από το διαδίκτυο για τις ανοιχτές βιβλιοθήκες της Κιμώλου. Στα όμορφα σοκάκια του νησιού, οι “Κιμωλίστες” φτιάχνουν με έξυπνο τρόπο ανοιχτές βιβλιοθήκες. Αφού το καλοκαίρι έχει μπει πια κι εμείς ονειρευόμαστε ήδη τις διακοπές μας, είδαμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την πρόταση.

Ο Φώτης Μαρινάκης, μέλος της εθελοντικής ομάδας “Κιμωλίστες”, μας μίλησε για την ομάδα τους και την ιδέα της ανοιχτής βιβλιοθήκης.

Πότε και πως ξεκίνησαν οι “Κιμωλίστες”;

Οι “Κιμωλίστες” είναι μία εθελοντική ομάδα, που ξεκίνησε τη δράση της, άτυπα το 2011, με τον καθαρισμό των παραλίων της Κιμώλου για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και κοινόχρηστων χώρων στο Χωριό όπως στην περιοχή του Κάστρου. Τη σημερινή της μορφή, δηλαδή την ταυτότητά της σαν πολιτιστικός σύλλογος, την έλαβε το 2013, που λόγω και της παρουσίας του ορειβατικού συλλόγου Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής στην Κίμωλο, και με τη συμμετοχή τουριστών αλλά και Κιμωλιατών, ξεκινήσαμε τις πρώτες μας πεζοπορίες σε παραλίες που βρίσκονται Βόρεια και Βορειοδυτικά του νησιού, στις οποίες ο μόνος τρόπος πρόσβασης είναι είτε με τα πόδια είτε με θαλάσσιο ταξί, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες του νησιού όπως είναι και το Σκιάδι.

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε και με άλλου είδους δράσεις όπως είναι η αιμοδοσία, η συλλογή ρούχων και η απόδοσή αυτών σε όσους τα είχαν ανάγκη, κ.τ.λ. Τα μέλη της ομάδας μας είναι κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ωστόσο μέλη της ομάδας αυτής θεωρούμε και όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που αγαπάνε το νησί μας και στηρίζουν τις δράσεις των Κιμωλιστών με τις ιδέες τους και την εθελοντική προσφορά τους στη διεξαγωγή τους. Φυσικά, όλο αυτό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την παράλληλη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής η οποία στέκεται στο πλευρό μας και στηρίζει με κάθε τρόπο την εθελοντική εργασία μας και τις δραστηριότητες μας στο νησί.

kimolos_kimolistes

Τι ανταπόκριση έχουν οι πεζοπορικές εκδρομές; Πως και γιατί αποφασίσατε την ανάδειξη των μονοπατιών;

Η ανταπόκριση στις πεζοπορικές μας εκδρομές είναι αρκετά ικανοποιητική τους καλοκαιρινούς μήνες και συμμετέχουν κυρίως τουρίστες αλλά και Κιμωλιάτες που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο λόγος που αποφασίσαμε αυτού του είδους τη δράση είναι πως αν και η Κίμωλος είναι ένα μικρό νησί έχει αρκετά ανόθευτα μέρη που αξίζει να τα επισκεφτείς, πολλά από αυτά δεν τα γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι ντόπιοι, και τα οποία είναι μη προσβάσιμα με άλλα μέσα. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλές όμορφές παραλίες, όπως προείπα, στη Βόρεια και Βορειοδυτική πλευρά του νησιού τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις μόνο με δράσεις σαν και αυτές που οργανώνουν οι Κιμωλίστες και οι οποίες είναι πολύ δύσκολο για τον καθένα να τις επισκεφτεί από μόνος του. Ειδικά τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, μία με δύο φορές την εβδομάδα, οργανώνουμε πεζοπορικές επισκέψεις σε διάφορες τέτοιες παραλίες του νησιού ξεκινώντας νωρίς το πρωί από το Χωριό και επιστρέφοντας αργά το βράδυ.

Ένας ακόμη λόγος οργάνωσης της δράσης αυτής είναι και η προσπάθεια μας να προσελκύσουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στο νησί, δηλαδή άτομα που τους ενδιαφέρει η πεζοπορία, επιμηκύνοντας έτσι την τουριστική περίοδο και τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Από το 2013 και μετά, φιλοξενούμε κάθε χρόνο στο νησί μας και από ένα ορειβατικό σύλλογο οι οποίοι φεύγουν από την Κίμωλο με τις καλύτερες εντυπώσεις όχι μόνο λόγο της πεζοπορικής μας δραστηριότητας αλλά και λόγο της φιλοξενίας τους από τους ντόπιους. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω τα μεγάλα οφέλη της πεζοπορίας και της επαφής του ανθρώπου με το φυσικό τοπίο το οποίο σε φορτίζει με θετική ενέργεια.

kimolistes_anoixthvivliothiki

Η πιο πρόσφατη ιδέα σας είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης. Τι είναι “ανοιχτή βιβλιοθήκη”; Πως προέκυψε η ιδέα; Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η “ανοιχτή βιβλιοθήκη” είναι μία ιδέα που προέκυψε μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάγκης και του πνεύματος της ομάδας να εμπλουτίσει το νησί με δράσεις και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ανοιχτές βιβλιοθήκες θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία στο νησί, κυρίως στο Χωριό της Κιμώλου, στα οποία θα μπορεί ο καθένας, ντόπιος ή επισκέπτης, να δανειστεί, ή να πάρει δικό του (εννοείται χωρίς αντίτιμο) ή να προσφέρει ένα βιβλίο. Συνεισφορά στην ιδέα αυτή έχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι είτε προσέφεραν βιβλία είτε κατέβαλαν τις ιδέες τους και την προσωπική τους εργασία για να γίνουν αυτές οι βιβλιοθήκες πραγματικότητα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε στην κατοχή μας 3000 βιβλία μεγάλο μέρος των οποίων έχουν προσφέρει οι ορειβατικοί σύλλογοι που κατά καιρούς επισκέπτονται το νησί μας. Σημασία ωστόσο δεν έχει μόνο αυτή η καθαυτή δράση, η οποία έχει ως σκοπό να εμπλουτίσει με γνώση, αλλά και η κίνηση της δημιουργίας των βιβλιοθηκών που μαζί με την αισθητική και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους, με τη χρήση απλών υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί, όπως είναι τα θαλασσόξυλα, στοχεύουν στη δημιουργία όμορφων εικόνων του νησιού της Κιμώλου οι οποίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα ή ακόμη και στο εξωτερικό. Προς το παρόν έχει δημιουργεί μία τέτοια βιβλιοθήκη σε ένα σημείο του χωριού και εργαζόμαστε με ζήλο για τη δημιουργία και των υπόλοιπων βιβλιοθηκών.

kimolos_monopatia

Η ομάδα σας είναι το ίδιο ενεργή όλο το χρόνο; Τι άλλες δράσεις κάνετε;

Η ομάδα των Κιμωλιστών είναι ενεργή όλο το χρόνο και δραστηριοποιείται κυρίως στην Κίμωλο. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες η δράση αυτή της ομάδας είναι περισσότερο αυξημένη και στόχος μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα την παραμονή του ντόπιου και του επισκέπτη στο νησί αλλά και να αναδείξουμε την πλούσια ομορφιά του τόπου μας που τόσο πολύ αγαπάμε και που για μας αποτελεί “παράδεισο”. Μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις που αφορούν, όπως είπαμε, σε πεζοπορίες σε διάφορα σημεία του νησιού της Κιμώλου, διανυκτέρευση στη νήσο Πολύαιγο με δωρεάν προσφορά φαγητού, βραδινές προβολές ταινιών στο Χωριό και σε παραλίες της Κιμώλου, εκδρομές με κανό και παραδοσιακά πανηγύρια σε ξωκκλήσια του νησιού με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Επιπροσθέτως, άλλες δράσεις μας αφορούν στη συλλογή ιματισμού, στην ανακύκλωση τηγανόλαδων, στην οργάνωση ημέρας αιμοδοσίας και στην προσφορά δωρεάν μαθημάτων χορού. Το χειμώνα, ανήμερα των Χριστουγέννων, λέμε αφιλοκερδώς τα κάλαντα στο νησί, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, με σκοπό τη διάδοση του χαρμόσυνου μηνύματος της Γέννησης του Θεανθρώπου στους λιγοστούς κατοίκους του και την Πρωτοχρονιά λέμε τα κάλαντα συγκεντρώνοντας χρήματα για καλό σκοπό, όπως π.χ. για τις ανάγκες του Ιατρείου της Κιμώλου. Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στη συνεργασία των Κιμωλιστών με άλλες εθελοντικές ομάδες της νήσου Μήλου που μαζί δημιουργούμε όμορφες δραστηριότητες. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως, νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις δράσεις μας, οργανώνουμε μία φορά το χρόνο μία εκδρομή εκτός Κιμώλου σε γειτονικά νησιά.

katharismos monopatiwn sth mhlo_kimolistes

Πως είναι η ζωή το χειμώνα στο νησί;

Σίγουρα πολύ διαφορετική από τη ζωή στην πόλη! Σημασία εδώ έχει ο συνάνθρωπός και η ανάγκη της συντροφιάς! Το χειμώνα η Κίμωλος έχει λίγους κατοίκους, γύρω στους 600 στον αριθμό. Συνήθως συγκεντρωνόμαστε και οργανώνουμε γιορτές με χορό και φαγητό, σε αντίθεση βέβαια με τους καλοκαιρινούς μήνες που εργαζόμαστε πυρετωδώς για την καλοκαιρινή περίοδο και την υποδοχή του τουρισμού. Επιπλέον το νησί το χειμώνα έχει μία διαφορετική ομορφιά, με πλούσια βλάστηση η οποία σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που την περιβάλει σε αποζημιώνει!

Πιστεύετε ότι στις μικρές κοινωνίες των νησιών υπάρχει η ιδέα της αλληλεγγύης στις ανθρώπινες σχέσεις;

Ακριβώς επειδή πρόκειται για μικρές κοινωνίες οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, και δη των μόνιμων κατοίκων, είναι ιδιαίτερα ισχυρές και αλληλέγγυες. Η Κίμωλος συγκεκριμένα είναι ένα νησί με ανθρώπους που αλληλοστηρίζονται και αλληλοβοηθούνται! Περνάνε χρόνο μαζί και οργανώνουν όμορφες συναντήσεις και γιορτές. Αυτή όμως η τόση μικρή κοινωνία δε διστάζει να ανοίξει την “αγκαλιά” της και να δεχτεί στις χαρές της τον κάθε επισκέπτη ή τον κάθε ξένο που θα έρθει στο νησί μας, ξεκινώντας από το απλό τρατάρισμα μέχρι την φιλοξενία και την ξενάγηση στο νησί.

kimolosanoixtesvivliothikes_kimolistes

Σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία τι πιστεύετε ότι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για τον τόπο τους;

Όταν υπάρχει θέληση, συναίνεση και συνεργασία μπορούν να γίνουν πολλά! Σημασία έχει πάντα το κοινό συμφέρον, η δράση πέρα από το “εγώ” γιατί τότε επωφελείται το “εμείς”! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πετύχουμε πολλά, να αναδείξουμε, να καλυτερεύσουμε και να προστατέψουμε τον τόπο μας. Και ένας τόπος δεν είναι μόνο οι απέραντες εκτάσεις γης αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που τον ορίζουν, τα οικοδομήματά του και οι άνθρωποί του. Η συλλογική προσπάθεια ανταμείβεται και ο καθένας από μας μπορεί να προσφέρει ένα λιθαράκι για τον τόπο του και για το συνάνθρωπο του χωρίς να χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα από τις δημόσιες αρχές ή από οποιοδήποτε άλλο κρατικό μηχανισμό.

Θα λέγατε ότι ομάδες σαν τη δική σας αποτελούν ένα παράδειγμα συμμετοχής πέρα από τα πρακτικά προβλήματα που λύνουν; Πως το βιώνετε αυτό;

Ομάδες σαν και τη δική μας αποτελούν παράδειγμα συμμετοχής, συνεργασίας και ανιδιοτέλειας των ανθρώπων για το καλό του τόπου τους και των συνάνθρωπων τους. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας του νησιού ενδιαφέρεται να προσφέρει στις δράσεις με μεράκι και αγάπη χωρίς κάποιο προσωπικό συμφέρον, χωρίς να επιδιώκουν την προβολή τους, είναι όπως λέμε “αφανείς ήρωες”. Γενικώς υπάρχει μεγάλη αποδοχή αυτών των δράσεων από όλους τους Κιμωλιάτες, οι οποίοι τις επικροτούν και τις στηρίζουν, χωρίς να τις κριτικάρουν αρνητικά, γιατί γνωρίζουν πως γίνονται καθαρά για καλό σκοπό.

Και αυτό συμβαίνει αφενός γιατί είμαστε όλοι εν δυνάμει μέλη αυτής της ομάδας και αφετέρου γιατί κυρίως ο καθένας από μας αποτελεί ισοδύναμο μέλος σε αυτή την προσπάθεια και όλες οι απόψεις και οι ιδέες είναι αποδεκτές, συζητούνται και αποφασίζονται από το σύνολο και όχι από ένα άτομο. Τέλος, όπως ανέφερα και πιο πάνω, η δράση μας αφορά στο ευρύτερο “εμείς” γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ με έναυσμα την Κίμωλο της καρδιάς μας!!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts

//