Οι εργάτες στα εργοστάσια της Αιθιοπίας, που παράγουν προϊόντα για κορυφαίες επώνυμες μάρκες μόδας, όπως η Guess, η H & M και η Calvin Klein, είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στον κόσμο, καθώς κερδίζουν μόνο 26 δολάρια το μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Stern, καθώς η Αιθιοπία επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός κόμβος της Αφρικής, έχει πουλήσει σε επενδυτές την προθυμία των εργαζομένων να εργάζονται για λιγότερο από το ήμισυ του μισθού των ραφτών στο Μπαγκλαντές.
Η έκθεση, με τίτλο «Made in Ethiopia: Προκλήσεις στα νέα σύνορα της βιομηχανίας ένδυσης» αναφέρει ότι σε σύγκριση οι φημισμένοι κακά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο Μπαγκλαντές κέρδισαν 95 δολάρια, ενώ οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στην Κένυα κερδίζουν 207 δολάρια το μήνα, ενώ εκείνοι στην Κίνα 326.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι, πολλές από αυτές νεαρές γυναίκες, έλαβαν ελάχιστη κατάρτιση και αντιμετώπισαν πολιτιστικές συγκρούσεις με διευθυντές από τη νότια ή ανατολική Ασία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο βιομηχανικό πάρκο Hawassa, τη ναυαρχίδα της μονάδας παραγωγής της Αιθιοπίας και ένας από τους πέντε κόμβους που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση από το 2014. Προμηθευτές από την Κίνα, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα έχουν ανοίξει εργοστάσια στο πάρκο.
Σε αυτό το βιομηχανικό πάρκο εργάζονται περίπου 25.000 άνθρωποι, κάνοντας ρούχα για τις πιο περιζήτητες μάρκες σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60.000, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, τα εργοστάσια αντικαθιστούν όλους τους εργαζομένους τους κάθε 12 μήνες κατά μέσο όρο.
Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, με περίπου 105 εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να επιβιώνουν σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, ενώ δεν έχει επίσημο ελάχιστο μισθό για τον ιδιωτικό τομέα.
Μετάφραση-Απόδοση: Μελίνα Βελιμέζη
Πηγή: Telesur
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.