Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν είναι το πρώτο στην Ασία που νομιμοποίησε σήμερα Παρασκευή τον ομόφυλο γάμο κατόπιν ψηφοφορίας.
Το 2017, το συνταγματικό δικαστήριο της νησιωτικής χώρας αποφάσισε ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουν νομικώς το δικαίωμα να παντρευτούν.
Ήταν η σειρά του κοινοβουλίου να αποφασίσει, καθώς του είχε δοθεί διορία δύο χρόνων και ήταν υποχρεωμένο να προωθήσει τις αλλαγές μέχρι τις 24 Μαΐου.
Τρία διαφορετικά νομοσχέδια είχαν κατατεθεί για την νομιμοποίηση των ομόφυλων σχέσεων, με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το πιο προοδευτικό από τα τρία, να είναι αυτό που τελικά επικράτησε.
Εκατοντάδες υποστηρικτές των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου υπό βροχή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι περιμένοντας την απόφαση ορόσημο.
Όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κόσμος ξέσπασε σε ζητωκραυγές, δάκρυα χαράς και αγκαλιές.
Στον αντίποδα της χαράς, οι συντηρητικοί αντιτιθέμενοι οργίστηκαν με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Τι εμπεριέχει το νομοσχέδιο
Τα δύο άλλα νομοσχέδια, που είχαν κατατεθεί από τους συντηρητικούς νομοθέτες, ονόμαζαν τις συντροφικές σχέσεις ως “οικογενειακές σχέσεις ίδιου φύλου” ή “ενώσεις ίδιου φύλου” αντί για “γάμο”.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο όμως, το μόνο από τα τρία που δίνει περιορισμένα δικαιώματα τεκνοθεσίας, πέρασε με 66 έναντι 27 ψήφων – το υποστήριξαν νομοθέτες από την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.
Θα αρχίσει να ισχύει όταν η Πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen το περάσει ως νόμο.
Αρκετοί ακτιβιστές είχαν υποστηρίξει πριν την ψηφοφορία ότι αυτό το νομοσχέδιο ήταν η μοναδική εκδοχή που θα αποδέχονταν.
“Ο αγώνας για την ισότητα δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κατά των διακρίσεων, του bullying και να υπερασπιζόμαστε την ισότητα στην εκπαίδευση ανάμεσα στα φύλα”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Jennifer Lu, βασική συντονίστρια της ομάδας δικαιωμάτων Συμμαχία για την Ισότητα στο Γάμο στην Ταϊβάν.
Πως το υποδέχτηκαν
Πολλοί εξέφρασαν τη χαρά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέποντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως νίκη για την ισότητα στο γάμο.
“Τι τρομερή νίκη για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα!”, δήλωσε ο Phil Robertson αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία. “Η σημερινή κίνηση της Ταϊβάν θα πρέπει να ηχήσει σαν τη σάλπιγγα που θα δώσει το έναυσμα για ένα μεγαλύτερο κίνημα σε όλη την Ασία για τη διασφάλιση της ισότητας για τα ΛΟΑΤ άτομα”.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Πρόεδρος Tsai έγραψε στο Twitter ότι το νησί έκανε “ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα” με αυτή την ψηφοφορία.
On May 17th, 2019 in #Taiwan, #LoveWon. We took a big step towards true equality, and made Taiwan a better country. 🏳️🌈
— 蔡英文 Tsai Ing-wen (@iingwen) May 17, 2019
Ποια η κατάσταση σε άλλες χώρες της περιοχής
Η Ταϊβάν έχει υπάρξει πρωτοπόρος για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στην Ασία. Κάθε χρόνο διοργανώνει gay pride παρέλαση στην Ταϊπέι στην οποία δίνουν το “παρών” ΛΟΑΤ ομάδες από όλη την ήπειρο.
Το Βιετνάμ αποποινικοποίησε τους εορτασμούς για τους ομόφυλους γάμους το 2015, αλλά δεν έδωσε την πλήρη νομική αναγνώριση για τις ενώσεις ιδίου φύλου.
Στην Κίνα οι ομόφυλοι γάμοι είναι ακόμα παράνομοι, αλλά η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1997 και επίσημα αφαιρέθηκε από τον κατάλογο ψυχικών ασθενειών τρία χρόνια αργότερα.
Σε διάφορα άλλα μέρη της Ασίας, οι νόμοι αλλάζουν για να εκφράσουν πιο ανεκτικές στάσεις απέναντι στις ΛΟΑΤ ομάδες.
Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2018 ότι το ομοφυλοφιλικό σεξ δεν αποτελεί πια εγκληματική πράξη.
Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση διαφέρει σε άλλες ασιατικές χώρες.
Τον Απρίλιο, το Μπρουνέι ανακοίνωσε νέους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους τα αδικήματα της μοιχείας και του πρωκτικού σεξ θα τιμωρούνται με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου, υποστήριξε όμως ότι δεν θα εφαρμόσει τη θανατική ποινή για το ομοφυλοφιλικό σεξ.
Με πληροφορίες από το BBC
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.