Με «Αγάπη» γέμισε το αμφιθέατρο του ρ/σ Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, το βράδυ της Τρίτης 6 Μαΐου, για τους συνανθρώπους μας που είναι κλεισμένοι σε κέντρα κράτησης κάτω από άθλιες συνθήκες και στερούμενοι την ελευθερία τους.
Οι 11 καλλιτέχνες* που απαρτίζουν την κολεκτίβα «Αγάπη Ρε +» θέλησαν να στείλουν σε όσους τους ακούνε ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης απέναντι στον ρατσισμό και στο μίσος που κερδίζει έδαφος στην ελληνική κοινωνία.
Ένας ραδιομαραθώνιος που κράτησε 12 ολόκληρες ώρες την περασμένη Κυριακή στον 9,84, έριξε φως στο θέμα της λειτουργίας των κέντρων κράτησης μεταναστών «για να μην γίνει ο κόσμος φυλακή» όπως πρόταξαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα θέμα που φαινομενικά δεν μας αφορά, ολοκληρώθηκε χθες με μια συζήτηση στην οποία μίλησαν 6 άνθρωποι από διαφορετικές σκοπιές: συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δικηγόροι. Όλοι με ένα σκοπό: να ενημερώσουν και να προβληματίσουν όσους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην Τεχνόπολη.
Η ιδέα ήρθε γιατί «είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζουμε» αναφέρει στο 3pointmagazine.gr ο Φοίβος Δεληβοριάς, μέλος της κολεκτίβας και ένας από τους «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης. «Θέλαμε να ανοίξει η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, καθώς τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν προβάλει καθόλου» μας λέει, εξηγώντας την επιλογή τους αυτή.
Με ένα μικρόφωνο στο χέρι, ο Φοίβος, ο Στάθης και οι υπόλοιποι της παρέας, μας υποδέχτηκαν στο σχεδόν γεμάτο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε.
Τη συζήτηση ξεκίνησε ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι δυσεπίλυτο, καθώς δεν είναι μόνο ελληνικό και δεν λύνεται με το να «στοιβάζουμε ανθρώπους σε τέτοιου είδους χώρους».
Τη σκυτάλη πήρε ο Θεοφάνης Τάσης, διδάκτωρ φιλοσοφίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους πρόσφυγες ως «πρωτοπόρους του λάου τους», καθώς αυτοί είναι που φεύγουν από τη χώρα τους ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον. « Έχουν αντεπεξέλθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να παλεύουν και να ‘ναι αισιόδοξοι» κατέληξε ο δρ. Τάσης.
Ο Κωνσταντίνος Πουλής, συγγραφέας και αρθρογράφος στο thepressproject.gr χαρακτήρισε την κράτηση των μεταναστών μέσα στα κέντρα κράτησης ως βαρβαρότητα και έκλεισε με μια προτροπή «να μην είμαστε αυτοί που ανέχθηκαν με τη σιωπή τους αυτή τη βαρβαρότητα».
Για μια αλλαγή αλλά και περιορισμό στο κράτος πρόνοιας της Ευρώπης έκανε ο λόγο ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια απώθησης των μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα δείχνει ότι «η Ευρώπη φαίνεται να πιστεύει ακόμη ότι δικαιούται να μην μοιράζεται με κανέναν άλλο στον κόσμο».
Ο άλλος δημοσιογράφος της παρέας, ο Απόστολος Φωτιάδης, τόνισε την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγράμματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα ήταν αδύνατο να φτιάξει και να συντηρήσει τα κέντρα κράτησης και την συνοριοφυλακή της FRONTEX αν δεν πλήρωνε αδρά γι’ αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η μόνη γυναίκα στο πάνελ των ομιλητών, η δικηγόροςΙωάννα Κούρτοβικ ήταν αυτή που έκλεισε αυτό τον πρώτο γύρο τοποθετήσεων, κάνοντας λόγο για μια ελευθερία που πλέον «δεν είναι ένα αδιαπραγμάτευτο αγαθό και είναι σχετικό αφού δεν μπορούν να το έχουν όλοι». Η κράτηση των μεταναστών χωρίς κανέναν λόγο και η στέρηση της ελευθερίας τους «επιδιώκει να μας εξοικειώσει με αυτή τη συνθήκη βαρβαρότητας και να αποδεχθούμε τη στέρηση της ελευθερίας ως κανόνα πια» σχολίασε. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι «να απονομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας αυτή τη συνθήκη βαρβαρότητας για να μπορέσουμε να επιβάλουμε μια άλλη πολιτική για τη μετανάστευση» πρόταξε στο τέλος.
Στη συζήτηση ήταν καλεσμένοι επίσης εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης,οι οποίοι όμως ακύρωσαν τελευταία στιγμή την συμμετοχή τους, οπότε δεν μπόρεσε να υπάρξει και η επίσημη θέση του κράτους για το ζήτημα.
Ίσως η πιο σημαντική στιγμή της συζήτησης ήταν όταν μίλησε ο Αλί, Αφγανός μετανάστης που έζησε μέσα σε κέντρο κράτησης και απελευθερώθηκε μόλις πριν 4 μέρες. Μίλησε για τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν: σε μικρά δωμάτια, χωρίς φως, χωρίς είδη υγιεινής και με την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντί τους λες και ήταν ζώα.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αυτή τη φορά πρωταγωνιστές το κοινό με τους καλλιτέχνες-μέλη της πρωτοβουλίας σε ρόλο συντονιστή που ανεβοκατέβαιναν τα σκαλιά του αμφιθεάτρου δίνοντας το λόγο στους παρευρισκόμενους. Η πρόταση των καλλιτεχνών, δια στόματος Κωστή Μαραβέγια, ήταν να μπορέσουν να διοργανώσουν κι άλλες δράσεις, αυτή τη φορά και με τη βοήθεια του κόσμου που ήταν εκεί.
Έτσι, η όμορφη και εποικοδομητική αυτή συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση των καλλιτεχνών να μας προσκαλέσουν σε μια συνάντηση όπου θα οργανώσουμε κι άλλες δράσεις.
*Ποιοι φωνάζουν Αγάπη Ρε+: Σπύρος Γράμμενος, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Γεράσιμος Ευαγγγελάτος, Γιώργος Καραδήμος, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη και Radiosol.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.