Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου 2015 ξεκινά η δική της Χρυσής Αυγής, με περίπου 70 κατηγορούμενους και δεκάδες κατηγορίες, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η δολοφονία του Παύλου Φυσσα και οι επιθέσεις στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται η ηγεσία και σχεδόν όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι ιστορικά η πρώτη δίκη τόσο μεγάλου αριθμού νεο-ναζιστών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και γι’αυτό ακριβώς έχει θεωρηθεί τόσο σημαντική.
Όποιος παρακολουθεί συστηματικά την δίκη εδώ και 5 χρόνια,η διαβάζει τα πρακτικά της δίκης μέσα από σελίδες όπως η σελίδα Golden Dawn Watch, έχει καταλάβει αυτό που φώναζαν όλοι πως η Χ.Α δεν είναι κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή, εκπαίδευση και πειθαρχία.
Φυσικά για την ιστορία και επειδή η δίκη αφορά ξεκάθαρα ποινικές πράξεις, να αναφέρουμε πως δεν μπορούσε ο οποιοσδήποτε να μπει σε αυτό το “επίλεκτο” σώμα της Χ.Α, δηλαδή στα τάγματα εφόδου. Στη βάση υπήρχαν τα απλά μέλη – υποστηρικτικές που παρουσίαζαν την εικόνα “πολιτικού κόμματος”, αλλά μέσα από εκεί όταν κάποιος ξεχώριζε για την βιαιότητα του, η τις ακραίες ιδέες του όπως έχει δείξει η ιστορία, τότε κάποιοι άλλοι, που βρίσκονταν λίγο πάνω από αυτόν ιεραρχικά και αφού είχαν εξασφαλίσει πως θα ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης η απόλυτα ελεγχόμενος, τον έκαναν δόκιμο μέλος. Και τότε ξεκινούσε η εκπαίδευση…
Η εκπαίδευση περιελάμβανε ό,τι ακριβώς και μια στρατιωτική: Mάχες σώμα με σώμα, εκπαίδευση με όπλα και με το αγαπημένο “αξεσουάρ” κάθε χρυσαυγίτη το μαχαίρι.
Μόλις τελείωναν την εκπαίδευση εντάσσονταν και επίσημα στα τάγματα εφόδου και από εκεί περνούσαν στην ενεργό δράση: Περιφρουρήσεις, επιθέσεις -ενίοτε μαζί με βουλευτές- και προσωπικές επιθέσεις μετά από στοχοποιήσεις. Με εξαίρεση πάντα κάποιους “σκληρούς” που προχώρησαν σε δολοφονίες όπως του Παύλου Φύσσα
από τον Γ.Ρουπακιά ο οποίος ήταν και ιεραρχικά ανώτερος σε αντίθεση με τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν.
Κάπως έτσι λοιπόν λειτουργεί η Χ.Α μέχρι και σήμερα, καθώς ποτέ δεν σταμάτησαν, ακόμα και μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη οι αιματηρές επιθέσεις -συνήθως στοχευμένες – από μέλη και υποστηρικτές του νεοναζιστικού μορφώματος που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε ξανά θύματα από τα χέρια τους.
Αυτή η δίκη λοιπόν μετά από 5 χρόνια που την έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες άνθρωποι, από απλούς παρατηρητές μέχρι και εκπρόσωποι της Ε.Ε, που έχουν καταθέσει δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και που έχουν καταρριφθεί όλα τα πυροτεχνήματα της υπεράσπισης ένα προς ένα θα έφτανε επιτέλους στο τέλος. Δυστυχώς αυτό το τέλος εξαιτίας της πανδημίας θα αργήσει και άλλο, αλλά αυτό δεν μας πειράζει και τόσο, γιατί όπως και να έχει σε λίγο όλο αυτό θα τελειώσει.
Όλες αυτές οι δύσκολες μέρες που πέρασαν αυτά τα χρόνια, με συνεχόμενες επιθέσεις και τραμπουκισμούς – εντός εκτός δικαστηρίου- θα τελειώσουν, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα τελειώσουν;
Θα τελειώσουν με μια καταδίκη της Χ.Α, που συνεπάγεται τη δικαίωση τόσων ανθρώπων ή θα εισακουστεί η εισαγγελική πρόταση που απαλλάσσει πολλούς από τους κατηγορούμενους -μαζί και την ηγεσία της οργάνωσης- η οποία είναι το λιγότερο προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων της Χ.Α, αλλά και για όσους κατάφεραν να επιζήσουν από τα τάγματα εφόδου;
Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο ερώτημα αυτών των ημερών, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια -νικηφόρων αγώνων της πολιτικής αγωγής.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.