*Γράφει ο Δημήτρης Ιακωβίδης

Μια πανδημία όπως αυτή πάντα φάνταζε σαν σενάριο ταινίας στο μυαλό μου. Κι όμως συνέβη. Και δεν περίμενα όταν ξέσπασε όλο αυτό ότι θα μας επηρεάσει τόσο κοινωνικά και οικονομικά.

Δεν θα εμβαθύνω στα σενάρια που βγαίνουν από τους μεν και τους δε, στο αν ο ιός είναι κατασκευασμένος ή αν είναι φυσικός και λειτουργεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του πλανήτη μας ώστε να αμυνθεί από εμάς.

Καθώς πάω στην εργασία μου βλέπω έξω τα μαγαζιά κλειστά, τα στέκια που σύχναζα. Φέρνω στο μυαλό μου την καθημερινότητά μας προηγουμένως και βλέπω το κοντράστ. Σκέφτομαι πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι στο κενό, σε εργασιακή επισφάλεια. Σκέφτομαι συνεχώς τον οικονομικό αντίκτυπο, κυρίως στον τουρισμό που είναι η βαριά μας βιομηχανία και δίνει δουλειά σε πόσους ανθρώπους κάθε χρόνο.

Βλέπω όμως και τον κοινωνικό αντίκτυπο στους χώρους που μας έχουν μείνει να κινούμαστε. Τις πρώτες ημέρες που βλέπαμε post apocalyptic σκηνικά, ανθρώπους να γκρεμοτσακίζονται για χαρτιά υγείας και αντισηπτικά. Πόσο ανέτοιμοι ήμασταν γι’ αυτό ως κοινωνία; Οι μάσκες έπεσαν. Βλέπεις άλλον γείτονα. Άλλον γνωστό, ακόμη και φίλο.

Όπως πολύ εύστοχα είχα διαβάσει σε ένα άρθρο στο 3point με τίτλο “Να μη ζησουμε σαν ιδιοτες”  επανεκτιμάς καταστάσεις στη ζωή σου. Δεδομένου του εγκλεισμού, “δε θα μπορείς να σου κρυφτείς και θα σκεφτείς πώς θέλεις τελικά τη ζωή σου. Πού θες να ζεις, αν δε θέλεις να είσαι πια μόνος, αν θες να είστε περισσότεροι παρέα, αν δε θέλεις πια να είσαι με παρέα, αν δε θέλεις τη συγκεκριμένη παρέα, με ποιον θέλεις να ζεις και γενικώς με το αν είσαι ικανοποιημένος ή όχι από το πώς έχεις δομήσει τη ζωή σου μέχρι τώρα.”

Από την άλλη όμως, βλέπω και την αλληλεγγύη. Κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρά τα εμπόδια που έχουν μπει στα όνειρά τους τα τελευταία δέκα χρόνια, στέκονται δίπλα στον συνάνθρωπο. Θέλω να πιστεύω ότι θα βγούμε και από αυτό το αδιέξοδο. Ότι θα βγούμε πιο δυνατοί και ώριμοι. Αλλά και πιο αλληλέγγυοι και με έγνοια να βρισκόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο.

*Στείλτε μας τα δικά σας κείμενα για όσα (και με αφορμή όσων) ζείτε εν μέσω καραντίνας στο info@3pointmagazine.gr ή στο inbox της σελίδας μας στο facebook

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//