Δημοσιογράφοι και πολιτικοί που βρίσκονται στην άλλη όχθη πήραν θέση για το άηθες σχόλιο Κασιμάτη
Από δημοσιογράφους της Καθημερινής μέχρι τον Νίκο Μπογιόπουλο και από τη Ντόρα Μπακογιάνη έως στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ, ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου, αλλά και της δημοσιογραφίας πήρε θέση απέναντι στο νέο χυδαίο σχολιασμό του κεντρικού αρθρογράφου της Καθημερινής Στέφανου Κασιμάτη. Η κοινή συνισταμένη των σχολίων για τη λεζάντα στη φωτογραφία του Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν ότι η αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνεται πάντα μέσα σε πολιτικά πλαίσια και όχι μέσα από χαρακτηρισμούς που βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση του πολιτικού αντιπάλου.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν έντονες και πολυπληθείς. Το κόμμα δεν έβγαλε ανακοίνωση, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Γ. Κατρούγκαλου, αλλά στα προφίλ τους στα social media τα στελέχη και μέλη του κόμματος φρόντισαν να αναδείξουν το ζήτημα. Το ακόμη σημαντικότερο ήταν όμως, ότι θέση ενάντια στον σχολιασμό του Γ. Κατρούγκαλου πήραν άμεσα στελέχη από αντίπαλους πολιτικούς χώρους.
Τα πρώτα σχόλια που διαδόθηκαν ήταν της Όλγας Κεφαλογιάννη, βουλεύτριας με τη Νέα Δημοκρατία και του Γιώργου Κουμουτσάκου, αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
“Μας «χωρίζει» η πολιτική, μας ενώνει η ανθρωπιά. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο λοιπόν, απέναντι σε κάθε μορφή ανθρωποφαγίας”, σημείωσε η Ο. Κεφαλογιάννη και ακολούθησαν 815 θετικές επισημάνσεις.
Μας «χωρίζει» η πολιτική, μας ενώνει η ανθρωπιά. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο (@gkatr) λοιπόν, απέναντι σε κάθε μορφή ανθρωποφαγίας.
— Όλγα Κεφαλογιάννη (@olgakef) August 28, 2020
Στο ίδιο πνεύμα ο Γ. Κουμουτσάκος έγραψε στη δική του ανάρτηση: “Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο έχουμε αντιπαρατεθεί πολλές φορές. Ήταν πάντα πολιτική αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Ποτέ ανοίκειων επιθέσεων και προσβολών. Είμαι μαζί του απέναντι στη χυδαία επίθεση που δέχθηκε από γραφίδα με σχήμα περιστρόφου.”
Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο @gkatr έχουμε αντιπαρατεθεί πολλές φορές.
Ήταν πάντα πολιτική αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Ποτέ ανοίκειων επιθέσεων και προσβολών.
Είμαι μαζί του απέναντι στη χυδαία επίθεση που δέχθηκε από γραφίδα με σχήμα περιστρόφου.— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) August 28, 2020
Μετά τη συγγνώμη που ζήτησε η Καθημερινή, ο Γ. Κουμουτσάκος επανήλθε με νέα ανάρτηση, λέγοντας “αυτή είναι η Καθημερινή που ξέρω, αγαπώ και διαβάζω από τα δεκαεπτά μου. Σήμερα η Ελένη Βλάχου θα πρέπει να είναι ήσυχη.”
Μετά τη συγγνώμη της εφημερίδας, θέση πήρε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισήμανε ότι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να είναι ενωμένες σαν μια γροθιά.
Χαίρομαι που η «Κ» ζήτησε συγγνώμη για αυτή την απαράδεκτη και ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος (@gkatr). Με τον Γιώργο είμαστε αντίπαλοι αλλά και φίλοι.Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας πρέπει να είναι ενωμένες σαν μια γροθιά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) August 29, 2020
Την ευκαιρία να εμφανίσει την… προοδευτική πτυχή του εαυτού του βρήκε ο Θάνος Πλεύρης, γράφοντας σχόλιο κάτω από την ανάρτηση της Ο. Κεφαλογιάννη “Πολύ σωστό Όλγα”. Αντίστοιχη στάση κράτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κοινοποίησε το κείμενο που ζητούσε συγγνώμη η Καθημερινή.
Σύντομα ωστόσο, ακολούθησαν αρκετές αναρτήσεις που υπενθύμιζαν τα επαινετικά σχόλια του υπουργού Ανάπτυξης στον αρθρογράφο. Ενδεικτικά:
“Ούτε αστός, ούτε αστείος”, είπε για τον Στέφανο Κασιμάτη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος με ανάρτησή του, ο οποίος είχε βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε συλλαλητήριο με ανθρώπους που μάλλον πιστεύουν τα ίδια ακριβς με τον αρθρογράφο της Καθημερινής:
“Θεωρεί εαυτόν ανωτάτη αυθεντία, έχει κάνει το επί προσωπικού μανιέρα, δεν διαφέρει τελικά από φανατικούς, ψεκασμένους και τρολ που βρίζουν αντιπάλους για σωματικά, εμφανισιακά και ταυτοτικά χαρακτηριστικά τους.
Ούτε αστός, ούτε αστείος.”
Θεωρεί εαυτόν ανωτάτη αυθεντία, έχει κάνει το επί προσωπικού μανιέρα, δεν διαφέρει τελικά από φανατικούς, ψεκασμένους και τρολ που βρίζουν αντιπάλους για σωματικά, εμφανισιακά και ταυτοτικά χαρακτηριστικά τους.
Ούτε αστός, ούτε αστείος.#μετονΚατρούγκαλοhttps://t.co/iRE3uPgn1w
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) August 29, 2020
“Ατυχές και χονδροειδές” χαρακτήρισε το σχόλιο ο Γιάννης Λοβέρδος.
Λυπάμαι για το ατυχές και χονδροειδές σχόλιο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση από τον συγγραφέα. Εγώ εύχομαι από βάθους καρδιάς στον Γιώργο Κατρούγκαλο να είναι υγιής και δυνατός. Για να συνεχίζουμε να διαφωνούμε εντός κι εκτός Βουλής! pic.twitter.com/lXJq10yMj9
— Γιαννης Λοβερδος (@YiannisLoverdos) August 28, 2020
Aκόμη κι ο Φαήλος κρανιδιώτης αισθάνθηκε ότι υπάρχει πεδίο για σχολιασμό:
Το βορβορώδες σχόλιο του Κασιμάτη στην Καθημερινή για τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε μια σοβαρή κοινωνία θα ήταν λόγος να πάει σπίτι του κλωτσηδόν. Δεν είναι μόνο ενδοτικός σε σημείο εμετικό, ο λόγος του υπερχειλίζει από απανθρωπιά και συμπλεγματα. Κατανοώ το πρόβλημα του αλλά
— Φαήλος Κρανιδιώτης (@failosK) August 28, 2020
δεν χρειάζεται να υποδύεται την "εστέτ δημοσιογραφία". Ένα σιχαμα μισάνθρωπος είναι.Ο Κατρουγκαλος είναι από τους ελάχιστους στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο μπορείς να κάνεις μια πολιτισμένη συζήτηση. Βρεθήκαμε πολλές φορές σε τηλεοπτικές συζητήσεις και ουδέποτε απάντησε με τερατολογίες
— Φαήλος Κρανιδιώτης (@failosK) August 28, 2020
Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε και ο Νίκος Μπογιόπουλος από το ΚΚΕ. Με ανάρτησή του που είχε τίτλο “παλιανθρωπιά”, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον Γ. Κατρούγκαλο παρά το ιδεολογικό χάσμα που του χωρίζει και ταυτόχρονα μίλησε για την απόσταση που έχει με ανθρώπους όπως ο Κάσιματης:
ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΙΑ
α) Είναι γνωστό στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ο Κατρούγκαλος πέρασε πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
β) Ο Κασιμάτης της Καθημερινής, παρότι γνωστό το πρόβλημα, έγραψε προχτές κάτω από την φωτογραφία του Κατρούγκαλου τα εξής: «Ω, οι μπούκλες! Πού πήγαν οι ασημένιοι βόστρυχοι; Αυτοί που κάποτε (μόλις πριν από έναν χρόνο) σκίαζαν το πλατύ μέτωπο του Κατρούγκαλου! Νομίζω, μπουλντόζα πρέπει να οδηγούσε ο πανδαμάτωρ όταν πέρασε ίσως ήταν και λίγο μεθυσμένος. Ας καταγραφεί, παρακαλώ, η θλιβερή απώλεια ως ακόμη ένα από τα εγκλήματα της Δεξιάς…».
γ) Με τον Κατρούγκαλο μας χωρίζει πολιτικό-ιδεολογικό ποτάμι αγεφύρωτο.
δ) Με τον Κασιμάτη, με την παλιανθρωπιά που παριστάνει για “χιούμορ” τις τριχοειδείς εξυπναδίτσες της με την υγεία των ανθρώπων και με όσους την φιλοξενούν, μας χωρίζει άβυσσος.
(για να λαμβάνετε τις ενημερώσεις πατήστε εδω: Νίκος Μπογιόπουλος και επιλογή "ακολουθήστε") ***ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΙΑα) Είναι…
Gepostet von Μπογιόπουλος Νίκος am Samstag, 29. August 2020
Από δημοσιογράφους το θέμα σχολίασε επίσης η Βασιλική Σιούτη, η οποία είναι ιδιαίτερα επικριτική στον ΣΥΡΙΖΑ:
Ολοι μπορούν να κάνουν κριτική σε έναν πολιτικό, να σχολιάσουν, ή να σατιρίσουν, ακόμα και να ειρωνευτούν, τις δημόσιες θέσεις του. Η "πλάκα" με την εμφάνιση όμως, ή οτιδήποτε ανήκει στη σφαίρα του προσωπικού και του ιδιωτικού δεν είναι αστείο, είναι βαρβαρότητα.
— Vasiliki Siouti (@vassiouti) August 28, 2020
Η Μαριάννα Πυργιώτη:
Υπάρχει ψυχή έστω και σε μορφή αμοιβάδας όταν σχολιάζεις την εμφάνιση ενός ανθρώπου που καταφανώς περνά κάποιο πρόβλημα υγείας; Δεν υπάρχει και δεν υπάρχει ούτε δικαιολογία ….Καμία pic.twitter.com/ofM8Vg4ier
— Mariana Pirgioti (@MarianaPirgioti) August 28, 2020
Ο παρουσιαστής στον ΣΚΑΪ Γιώργος Ευγενίδης:
Όσα γράφτηκαν για τον Γιώργο Κατρούγκαλο δεν μπορούν να γράφονται. Χρειάζεται και λίγη ενσυναίσθηση στη δουλειά μας. Θερμές ευχές στον κ. Κατρούγκαλο να είναι περαστική η περιπέτειά του.
— George Evgenidis (@g_evgenidis) August 29, 2020
Όπως κι ο Σταμάτης Μαλέλης:
Όνειδος αποτελεί η δημοσίευση της Καθημερινής για τον Κατρούγκαλο. Το χαλί δεν μπορεί να σκεπάσει την απόλυτη παρακμή.
Ο φανατισμός που οδηγεί στα άκρα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος όταν σκεπάζεται από τον μανδύα του καθωσπρεπισμού . #Κατρουγκαλος— Stamatis Malelis (@stamatismalelis) August 29, 2020
Αρκετές τοποθετήσεις για το θέμα υπήρξαν και από το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Θοδωρής Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, είπε ότι δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να παίρνει αυτά τα χαρακτηριστικά:
Η αθλιότητα για τον Κατρούγκαλο είναι ένα μάθημα για όλους.Πολύ περισσότερο γιατί αφορούσε ζήτημα Υγείας.Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να παίρνει αυτά τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Για την εμφάνιση, το φύλο,τις ιδιαιτερότητες.
Είναι καφρίλα.— ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (@thmargaritis1) August 29, 2020
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης σημείωσε:
Ο Γιώργος @gkatr θα τα ξεπεράσει όλα.Θα μένει το σημάδι από το σχόλιο του χυδαίου υποκειμένου της δημοσιογραφίας.Ενός τυπάκου που όταν φτάνει στα ποινικά δικαστήρια υποχρεώνει τους εκδότες του να ζητούν συγγνώμη.
— Kastanidis Haris (@KastanidisHaris) August 28, 2020
Ο δικηγόρος και ακτιβιστής Βασίλης Σωτηρόπουλος, πρώην υποψήφιος με το Ποτάμι γνωρίζει καλά τι θα πει να γίνονται διακρίσεις με βάση την εξωτερική εμφάνιση:
Η Καθημερινή είναι ακριβώς αυτό.
Μην απορείτε που χλεύασε τον Κατρούγκαλο επειδή έχασε τα μαλλιά του λόγω χημειοθεραπείας.
Θα το κάνει για οποιονδήποτε πολιτικό θεωρεί ότι είναι αντίπαλος.
Πρόκειται για περίπτωση «Μακελειό» σε θέματα δεοντολογίας.
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) August 28, 2020
Το πιθανότερο είναι ότι υπήρξαν κι άλλες αναρτήσεις από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους που καταδίκασαν το γεγονός. Οι αναρτήσεις που συγκεντρώθηκαν είναι αρκετές ωστόσο, ώστε ν’ αποτυπωθεί το εύρος της καταδίκης του σχολιασμού του Σ. Κασιμάτη.
Γεγονός που ώθησε τον Γ. Κατρούγκαλο να γράψει:
“Ευχαριστώ όλους εσάς που πήρατε θέση επί του θέματος, φίλους, συντρόφους, δημοσιογράφους κ ιδίως τους πολιτικούς αντίπαλους. Ίσως βγει κάτι καλό από τη θλιβερή αυτή ιστορία: ένα υγιέστερο δημοσιογραφικό τοπίο, χωρίς κανιβαλισμούς κ δολοφονίες χαρακτήρων.”
Ευχαριστώ όλους εσάς που πήρατε θέση επί του θέματος, φίλους, συντρόφους, δημοσιογράφους κ ιδίως τους πολιτικούς αντίπαλους. Ίσως βγει κάτι καλό από τη θλιβερή αυτή ιστορία: ένα υγιέστερο δημοσιογραφικό τοπίο, χωρίς κανιβαλισμούς κ δολοφονίες χαρακτήρων. https://t.co/gi4toBY7k0
— George Katrougalos (@gkatr) August 28, 2020
Από την άλλη αρκετοί followers έγραψαν ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το έκαναν για λόγους επικοινωνίας. Εδώ, είναι μια πρόκληση για τη δεξιά παράταξη, να δείξει αν θέλει πράγματι να ανατρέψει αυτή την εντύπωση. Αν θα μπει απέναντι σε κάθε είδους κιτρινισμό. Αν θα επιδιώξει να αντιπαραθέτει την πολιτική της και να μη θυμάται τον πολιτικό πολιτισμό μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
Αντίστοιχα και η Καθημερινή, αν θέλει η συγγνώμη της να διατηρήσει τη βαρύτητά της, έχει μπροστά της την ελάχιστη μπροστά στην ιστορία της πρόκληση ν’ αφαιρέσει ή όχι τις μισάνθρωπες λεζάντες από το περιεχόμενο της εφημερίδας. Σε τι αλήθεια την εξυπηρετεί μια στήλη που χλευάζει καρκινοπαθείς, γυναίκες και εξυμνεί ταυτόχρονα νεοναζί;
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.