«Δεν τρομάζουμε με τα χαρτάκια που μοιράζει ο δικαστικός κλητήρας σήμερα. Πεισμώνουμε, συσπειρωνόμαστε και εντατικοποιούμε τον αγώνα».
Με αυτά τα λόγια και μια φωτογραφία από τα Πράσσα της Τήνου, όπου φαίνονται από άκρη σε άκρη οι ανθισμένοι ασπάλαθοι, αντέδρασε μέσω ανάρτησης στα σόσιαλ μίντια μία από τις 100 αγωνίστριες και αγωνιστές του νησιού που ενάγονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες παρεμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαΐου.
Ακολούθησε σειρά από αντίστοιχες τοποθετήσεις εναγομένων, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι δεν εκφοβίζονται και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, την οποία πιστεύουν ότι θα προκαλέσει η εγκατάσταση αιολικών -μόνο κατ’ όνομα- πάρκων.
Η εταιρεία, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος των 100 Τηνιακών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ένας ανήλικος (17 ετών), είναι η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ και είναι μόνο μία από τις τέσσερις εταιρείες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί. Είναι όμως ακόμη μία εταιρεία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που αψηφά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας κι επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις της διά της νομικής οδού.
Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει πριν από λίγο καιρό, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της στις 29.12 η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία WRE Ελλάς, που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια Λακωνίας, μηνύοντας τους πάντες, ακόμη και ΜΜΕ, επειδή είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις εναντίον της «επένδυσης».
Σκοπός της εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσσα, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανέγγιχτη και πήγαιναν σε αυτήν μόνοι οι μελισσοκόμοι και τα χιλιάδες αδέσποτα ερίφια του νησιού.
Ορατές ήδη οι αλλοιώσεις στο περιβάλλον
Ήδη, από τις παρεμβάσεις της εταιρείας, η αλλοίωση στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι παραπάνω από ορατή. Τόσο μέσω της διάνοιξης δρόμων όσο και μέσω της διαπλάτυνσης παλιών χωμάτινων μονοπατιών, για ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο που είναι να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, τα βαρέα οχήματα που μισθώνει η εταιρεία, δηλαδή φορτηγά που μεταφέρουν τα κομμάτια των γιγάντιων ανεμογεννητριών, μπετονιέρες και γερανοί.
Αλλοιώσεις έχουν γίνει επίσης και στο ίδιο το πεδίο της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όπου πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές στο μέχρι πρότινος απάτητο βουνό και δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα χαρακτηριστικά για τις Κυκλάδες φρύγανα και οι ασπάλαθοι ούτε οι παμπάλαιες πεζούλες, που οροθετούσαν παλιούς οικισμούς και αγροκτήματα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι μεγάλες ποσότητες τσιμέντου που φυτεύονται στη γη, οι οποίες ισοδυναμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, με τα κυβικά που χρειάζονται για την οικοδόμηση μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.
Σημειώνεται δε ότι ο Δήμος Τήνου έχει καταγγείλει πως η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο είχε γίνει παράνομα, καθώς ένα μέρος της περνά από δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια και γι’ αυτό τον λόγο η δημοτική αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Κόντρα σε αυτή την πραγματικότητα, η εταιρεία επιμένει να αντιπαραθέτει ως βασική της επιχειρηματολογία την ενεργειακή αυτονομία που θα μπορέσει να εξασφαλίσει το νησί χάρη στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και μιλά για έργο φιλικό στο περιβάλλον, αμφισβητώντας ότι διάνοιξε παράνομα την πρόσβαση στο σημείο, καθώς, όπως ισχυρίζεται, υπήρχε ήδη δρόμος εκεί.
Το ενδιαφέρον για το καλό της τοπικής κοινωνίας φαίνεται όμως πως εξαντλήθηκε πρόωρα. Από την Τετάρτη, ο ένας μετά τον άλλον οι κάτοικοι του νησιού έβρισκαν στην πόρτα τους τον δικαστικό κλητήρα, ο οποίος τους παρέδιδε αγωγή με την οποία η εταιρεία ζητάει συνολικά 328.286,20 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά τα έσοδα που υπολόγιζε να εισπράξει η εταιρεία, θεωρώντας ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του πάρκου την 25η Μαρτίου, αλλά δεν κατάφερε τελικά να τα εισπράξει λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που εμπόδισαν τη δημιουργία του. Συνυπολογίζοντας ενδεχόμενες τεχνικού χαρακτήρα καθυστερήσεις, εκτιμά πως η «χασούρα» ξεκινά από την 1η Απριλίου και η αποζημίωση που διεκδικείται συνολικά αφορά το διάστημα μέχρι τις 25 Ιουνίου.
Θα έπαιρνε λεφτά για ρεύμα, υπήρχε – δεν υπήρχε ανάγκη
Όπως προκύπτει από το κείμενο της αγωγής, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει σύμβαση με τη ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειρίστρια εταιρεία ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης – πρώην ΛΑΓΗΕ) να πληρώνεται με 0,098 την κιλοβατώρα, ανεξαρτήτως των ενεργειακών αναγκών, ακόμη κι αν υπήρχε επάρκεια στο δίκτυο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ενεργειακής Κυκλάδων, η ετήσια παραγωγή αναμενόταν στα 7.749.000 κιλοβατώρες, από τις οποίες προκύπτουν ως ημερήσιο έσοδο τα 2.080,55 ευρώ. Επί των ημερών που θεωρεί η εταιρεία ότι θα λειτουργούσαν οι ανεμογεννήτριες, το χαμένο ποσό που προκύπτει ανέρχεται στα 178.927,30 ευρώ.
Βέβαια, η εταιρεία φτάνει σε αυτό το ποσό θεωρώντας, αυθαίρετα, δεδομένο ότι κάθε ημέρα από αυτές που θα λειτουργούσε το πάρκο η ισχύς των ανέμων θα ήταν κατάλληλη ώστε να δουλέψουν οι ανεμογεννήτριες. Ποτέ όμως η ισχύς των ανέμων δεν είναι σταθερή στις Κυκλάδες και, όπως έχει υπολογιστεί, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν από τα τέσσερα έως τα οκτώ μποφόρ. Όταν η ένταση των ανέμων είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή την κλίμακα, δεν παράγουν ενέργεια.
Η εταιρεία διεκδικεί επίσης από τους Τηνιακούς 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 27.197,50 ευρώ για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα ναι μεν της έχει δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές της μόλις αρχίσει να παράγει, αλλά θα πρέπει να πληρώσει τους τόκους όλων αυτών των ημερών που δεν κατέβαλε τις δόσεις.
Οι υπόλοιπες αξιώσεις της εταιρείας αφορούν την καταστροφή του σκυροδέματος που είχαν μέσα οι μπετονιέρες και το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων, της μίσθωσης γερανού που επίσης δεν χρησιμοποιήθηκε και της πληρωμής υπηρεσιών φύλαξης του έργου, των οχημάτων και της περιουσίας, η οποία δεν θα είχε γίνει αν δεν ήταν «διακηρυγμένη η εχθροπάθεια των εναγομένων».
Θέλοντας ακόμη ν’ αποτρέψει τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί ξανά για τα έργα στο νησί, η εταιρεία ζητεί από τη Δικαιοσύνη «να απαγγελθεί εις βάρος του κάθε εναγομένου προσωποκράτηση ενός έτους και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ενδεχόμενη μελλοντική επανάληψη της παράνομης αυτής συμπεριφοράς τους».
«Λένε ότι θα μας βοηθήσουν και τρέχουν εκατό άτομα στα δικαστήρια»
«Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για την κοινωνία; Παρουσιάζουν ότι το έργο θα τη βοηθήσει και τρέχουν εκατό ανθρώπους στα δικαστήρια» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Αυγή», ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη παράταξη «Κοινό Τηνίων» κι ένας από τους εναγόμενους. Όπως αναφέρει, στα άτομα που έχει γίνει αγωγή βρίσκονται, εκτός των άλλων, δέκα τουλάχιστον αιρετοί, προερχόμενοι απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ακόμη και από την παράταξη της δημοτικής αρχής. «Δεν μπορούν να λένε από τη μία ότι έχουν απέναντί τους μόνο μία συλλογικότητα και από την άλλη να κάνουν αγωγή σε εκατό άτομα» προσθέτει και σημειώνει ακόμη πως στις δύο κινητοποιήσεις ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η εταιρεία ζητάει εκτός των άλλων από τους Τηνιακούς να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα και των δύο πλευρών για την υπόθεση για την οποία η ίδια τους σέρνει στα δικαστήρια. «Δεν θα μας φοβίσουν, δεν πρέπει να μας φοβίσουν. Έχουν ξαναγίνει αυτά και δεν έχουν καταφέρει κάτι» είναι το μήνυμα του Π. Κουσουνάδη, το οποίο ασπάζονται, όπως ήδη φαίνεται από τις μαζικές αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια, πάρα πολλοί στην Τήνο.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή
Η ανακοίνωση του κινήματος
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.