“…Ταξίδεψε.
Γνώρισε την μελαγχολία των ατμόπλοιων της γραμμής, το κρύο ξύπνημα κάτω από την τέντα, τη ζάλη των τοπίων και ερειπίων, την πίκρα των εφήμερων συμπαθειών.
Επίστρεψε.
Έκανε κοσμική ζωή, έζησε κι άλλους έρωτες. Αλλά η συνεχής ανάμνηση του πρώτου τους έκανε όλους άνοστους∙ κι ύστερα, η σφοδρότητα του πόθου, το ίδιο το λουλούδι της αίσθησης είχε χαθεί. Οι πνευματικές του φιλοδοξίες είχαν επίσης μειωθεί. Πέρασαν χρόνια∙ κι αυτός κουβαλούσε την απραξία του μυαλού του και αδράνεια της καρδιά του.
Προς τα τέλη του Μαρτίοιυ του 1867, καθώς έπεφτε η νύχτα και ήταν μόνος στο γραφείο του, μπήκε μια γυναίκα.
«Κυρία Αρνού!»
«Φρεντερίκ!»
Τον έπιασε από τα χέρια, τον τράβηξε απαλά προς το παράθυρο και τον περιεργαζόταν επαναλαμβάνοντας:
«Είναι αυτός! Είναι στ’ αλήθεια αυτός!»
Στο ημίφως του σούρουπου, ο Φρεντερίκ έβλεπε μόνο τα μάτια της κάτω από το δαντελένιο μαύρο πέπλο που της έκρυβε το πρόσωπο.
Εκείνη άφησε στην άκρη του τραπεζιού ένα πορτοφόλι από βυσσινί βελούδο και κάθισε. Κι έμειναν έτσι, δεν μπορούσαν να μιλήσουν, μόνο χαμογελούσαν ο ένας στον άλλον…”
Απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Γκυστάβ Φλωμπέρ «Αισθηματική Αγωγή» (Εκδόσεις Γράμματα 1994, μτφρ Δημήτρης Ρήσος)
Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ,μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1821 και πέθανε στις 8 Μαΐου 1880. Η ιδιαίτερη γραφή αλλά και η μοναδική περιγραφική ικανότητα πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών καταστάσεων, η οποία ξεδιπλώθηκε μέσα από αριστούργημα του 19ου αιώνα όπως η «Μαντάμ Μποβαρύ» και η «Αισθηματική Αγωγή», αποτέλεσαν την επιτομή του ολοκληρωμένου ρεαλισμού στη λογοτεχνία. Πατώντας αρχικά στην λογοτεχνική οπτική (όχι, όμως, στην τεχνική) του Μπαλζάκ, αλλά παρεκκλίνοντας στη συνέχεια από αυτήν, ο Φλωμπέρ, ανέδειξε το νέο (και πιο τολμηρό) ύφος του ρεαλιστικού μυθιστορήματος όσο κανείς άλλος συγγραφέας τη εποχής του, ανοίγοντας, παράλληλα, το δρόμο για τους πεζογραφικούς πειραματισμούς και τις πρωτοπορίες που θα ακολουθούσαν μερικές δεκαετίες αργότερα.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.