Η Γαλλία μετά από έναν υγιεινό περίπατο, έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20 που γίνεται στην Τουρκία και το μέλλον για την ανδρική ομάδα της χώρας φαντάζει λαμπρό μετά από 7 χρόνια από τον τελευταίο της τελικό και 13 από τον τελευταίο της τίτλο.
Η Ισπανία ξεκίνησε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και σε αυτή τη διοργάνωση, έχοντας στην αποστολή της, τους Σόυσο (Λίβερπουλ), Γιέσε Ροντρίγκεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Χουάν Μπερνάτ (Βαλένθια), Όλιβερ Τόρρες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ζεράρ Ντεουλοφέου (Μπαρτσελόνα-Έβερτον) και Ντένις Σουάρεζ (Μάντσεστερ Σίτι). Κι όμως, οι Ισπανοί έμειναν εκτός από την άλλη φιναλίστ του τελικού, την Ουρουγουάη.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός για την Ισπανία, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, ήταν η δυσκολία στο σκοράρισμα. Οι Ισπανοί πέτυχαν μόλις 9 γκολ και το πλήρωσαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στο ματς με την Ουρουγουάη. Η κανονική διάρκεια έληξε 0-0, οι Ουρουγουανοί κατάφεραν να προηγηθούν και να κρατήσουν το πολύτιμο 1-0 στέλνοντας το φαβορί σπίτι του.
Αντίθετα, η επίθεση αποτελεί το μεγάλο όπλο της Γαλλίας και είναι αυτή η οποία την έχει φτάσει ως τον τελικό (σχεδόν) χωρίς να ιδρώσει. Μπορεί να υστερεί λίγο αμυντικά (έχει δεχθεί έξι τέρματα σε ισάριθμα ματς), αλλά υπερκαλύπτει αυτήν της την αδυναμία με τα 15 γκολ που έχει πετύχει στην επίθεση, η οποία αποτελεί και την καλύτερη επίδοση στο τουρνουά.
Από τη μέση και μπροστά οι Γάλλοι απλά δεν παίζονται. Κρατήστε τα παρακάτω ονόματα, γιατί στα αμέσως επόμενα χρόνια το πιθανότερο είναι να τα δείτε στην ανδρική ομάδα της εθνικής Γαλλίας. Κάποιοι από αυτούς, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 20 ετών, έχουν προλάβει να κάνουν ήδη το ντεμπούτο τους στην εθνική ομάδα, είτε σε επίσημο είτε σε ανεπίσημο ματς.
Σάμουελ Ούμτιτι (14/11/1993 – Λιόν 50 συμμετοχές)
Η εποχή που ο Ζαν Μισέλ Ολάς έφερνε όποιον ήθελε στο Ζερλάν έχει περάσει εδώ και μερικά χρόνια. Πλέον η Λιόν επενδύει όσο το δυνατόν σε νεαρούς Γάλλους παίκτες. Ένας από αυτούς είναι και ο Σάμουελ Ούμτιτι, ο οποίος έχει προλάβει να πάρει 50 συμμετοχές με την φανέλα της Λιόν! Το θέμα είναι ότι δεν έπαιζε χαριστικά ή από τύχη. Αντίθετα ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους αμυντικούς της ομάδας του τη σεζόν που πέρασε.
Ζαν Κριστόφ Μπαεμπέκ (01/05/1993 – Τρουά, Παρί Σεν Ζερμέν 60 συμμετοχές)
Ο νεαρός μεσοεπιθετικός ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία πέρσι τον είχε δώσει δανεικό στην Τρουά και φέτος έχει ήδη συμφωνήσει με την Βαλενσιέν για τον δανεισμό του. Μπορεί στην Παρί των Αράβων να μην χωράει, αλλά δεν θα αργήσει να πάει σε μία από τις άλλες μεγάλες ομάδες της Γαλλίας.
Λούκα Ντίνιε (20/07/1993 – Λιλ 62 συμμετοχές)
Τα αριστερά μπακ τα ψάχνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη… με το τουφέκι. Στις μισές ομάδες, ακόμα και στις μεγάλες, η συγκεκριμένη θέση είναι η αχίλλειος πτέρνα. Πολλές φορές δεξιοπόδαροι καλύπτουν την αριστερή πτέρυγα μιας ομάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν επιθετικά. Ο Ντιγκνέ όχι μόνο βοηθάει επιθετικά, αλλά είναι και πολύ καλός στα αμυντικά του καθήκοντα. Όποιος προλάβει…
Φλοριάν Τοβέν (26/01/1993 – Μπαστιά 32 συμμετοχές)
Σε 32 συμμετοχές με την Μπαστιά έχει πετύχει 10 γκολ. Ο Τοβέν ανήκει στην Λιλ στην οποία επέστρεψε μετά τον δανεισμό του στην Μπαστιά. Μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, όχι μόνο δεν θα τον ξαναδώσει πουθενά δανεικό η Λιλ, αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν τον δούμε και βασικό του χρόνου. Αποκορύφωμα ήταν τα 2 γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό απέναντι στην Γκάνα, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του.
Τζέφρι Κοντόγκμπια (16/02/1993 – Λανς, Σεβίλλη 76 συμμετοχές)
Με 76 επαγγελματικές συμμετοχές στο… κοντέρ μόνο άπειρος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Κοντόγκμπια. Ο θηριώδης αμυντικός χαφ έχει «καταπιεί» οποιονδήποτε έχει βρεθεί απέναντί του στα ματς της Τουρκίας. Πώς να μην το κάνει άλλωστε, όταν βλέπει τον κόσμο από τα 192 εκατοστά. Εκτός από την δύναμη και τον διασκελισμό και την αντοχή του, τα οποία είναι έμφυτα χαρακτηριστικά, ο Γάλλος δεν υστερεί σε τεχνική και είναι αριστεροπόδαρος. Εξαιρετικά σπάνιο για αμυντικό χαφ. Όλοι οι παραπάνω είναι οι λόγοι για τους οποίους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης «σφάζονται» στα πόδια του παίκτη της Σεβίλλης.
Γιάγια Σανόγκο (27/01/1993 – Οσέρ 24 συμμετοχές)
ArseneKnows. Ο Αρσέν ξέρει. Την γαλλική αγορά, σίγουρα καλύτερα από τον καθένα. Ο Αρσέν Βενγκέρ πίστεψε στις ικανότητες του Σανόγκο και τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες και με «ψίχουλα». Το αν θα του βγει μένει να το δούμε. Πάντως τα 11 τέρματα σε 24 συμμετοχές με την Οσέρ και τα 4 σε 6 με την Γαλλία, είναι σίγουρα ενθαρρυντικά μηνύματα.
Πολ Πογκμπά (15/03/1993 – Γιουβέντους 37 συμμετοχές)
Όταν ένας παίκτης πριν καν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, δίνει εντολή στον μάνατζέρ του να του βρει ομάδα γιατί δεν παίζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (!) σίγουρα έχει guts. Όταν στην πρώτη του χρονιά στην Γιουβέντους, στέφεται πρωταθλητής έχοντας ιδρώσει τη φανέλα 37 φορές πετυχαίνοντας και 5 τέρματα, μερικά εκ των οποίων εκπληκτικά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από το να τον παραδεχτείς και να του βγάλεις το καπέλο. Μέσα σε όλα αυτά, πρόλαβε να κάνει και το ντεμπούτο του στην εθνική Γαλλίας.
Το αν η Γαλλία νικήσει την Ουρουγουάη ή όχι στον τελικό του Σαββάτου (13/07) δεν θα κρίνει πολλά για το μέλλον κανενός από τους παίκτες της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γαλλία ως χώρα πρέπει να αισθάνεται τυχερή που μετά από χρόνια έβγαλε μια «φουρνιά» από την οποία μπορεί να περιμένει τίτλους στο μέλλον…
*Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα έχει καταφέρει με μια τεράστια απουσία. Αυτή του Ράφαελ Βαράν της Ρεάλ Μαδρίτης που πέρσι έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.