Τίποτα δεν είναι μόνο του. Αν δεν υπάρχει το άλλο να το ορίσει ως κάτι διαφορετικό, αν δεν υπάρχει το άλλο ώστε να αλληλεπιδράσει μαζί του, απομένει ένα τίποτα. Έτσι και ο άνθρωπος, έτσι και οι πράξεις του. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο λόγος που οργανωνόμαστε υπό συστήματα; Είτε αυτό είναι καπιταλισμός, είτε είναι σοσιαλισμός, είτε είναι, εκ του παρελθόντος, φεουδαρχισμός.

Αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας σαν μια αγέλη που για να τραφεί συνεργάζεται και επιτίθεται στους πιο αδύναμους. Σαν ένα σμήνος που για να επιζήσει, μεταναστεύει. Σαν μια τάξη που για να μάθει, εκπαιδεύεται. Για όλα αυτά και πολλά ανώτερης κοινωνικής ανάγκης ο άνθρωπος αλληλεπιδρά μέσω θεσμών, συστημάτων, αξιών και τιμωριών!

Σε έναν χρηματικό άξονα τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα σαν να απομακρύνεις από το περιβάλλον το άλλο και να προσπαθείς να υπάρξεις μόνος. Στο χρηματικό άξονα το μέσο είναι το νόμισμα το οποίο πλέον αντιφέγγει τις πιο επιφανειακές αλληλεπιδράσεις. Το δούναι και λαβείν σε όρους δύναμης και όχι ανάγκης. Έτσι, Ευρώ και Δολάριο, Λίρες και Στερλίνες, Ρούβλια και Γεν, απανταχού νομίσματα ανά την υφήλιο παρουσιάζουν διακυμάνσεις και συναλλαγματικές ισοτιμίες εκπροσωπώντας όχι την ανάγκη αλλά τη δύναμη.

Υπάρχει το Δυνατό νόμισμα και το αδύναμο στη θέση του εν ανάγκη και του παρέχοντα αυτής. Έτσι, οι αλληλεπιδράσεις στον χρηματικό άξονα είναι επιρροές δύναμης και κάθε σύγκρουση δημιουργεί φούσκες.

june-223

Αυτές οι φούσκες όμως πρέπει να σκάσουν. Τη δουλειά δεν την αναλαμβάνουν τα πράσινα και μπλε δεινοσαυράκια του γνωστού παιχνιδιού, δυστυχώς σκάνε ανεξέλεγκτα. Νέο κύμα αλληλεπιδράσεων διαπερνά τον άξονα του χρήματος και θέλοντας να ανακατατάξει την δύναμη επηρεάζει πια τις ανάγκες. Εκμηδενίζει και εξυψώνει αντιστρόφως ανάλογα με την ανάγκη για την λιγότερη «χασούρα». Παίζει εκτός έδρας με όρους εντός, με όρους χρηματικούς.

Όσο συνεχίζουμε να ορίζουμε, να κρίνουμε και να διατάζουμε με όρους χρηματικούς τους αλλοδαπούς άξονες τότε πάντα θα δημιουργούμε φούσκες. Δεν μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα αν δεν αρχίσει να πλεονάζει μια ικανοποίηση ανάγκης στην κοινωνία. Έτσι είναι. Αυτοί είναι οι όροι. Αυτό είναι οικονομία.

Τέλος, είναι πολιτική βούληση το τι είδους κριτήρια θα επιλέξουμε πριν αλληλεπιδράσουμε. Αν επιλέξουμε και εδώ ακατάλληλα κριτήρια, τότε πάλι θα σκάσουν φούσκες και εδώ σαν – όχι εκ του παιχνιδιού –  ρεαλιστικοί δεινόσαυροι οι πολιτικοί χώροι,  θα κυνηγήσουν την δύναμη. Από λάθος αλληλεπιδράσεις θα προκύψει λάθος κατανομή της δύναμης και αυτό που θα απέμενε ένα τίποτα θα αρχίσει να είναι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//