Πάτησε σε αυτή τη γη, μόλις για δεκαέξι χρόνια και παρ΄ όλα αυτά κατάφερε να αποτελέσει σπάνιο σύμβολο αντίστασης κατά του ναζισμού, που εκείνα τα χρόνια έπληττε όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άννα Φρανκ, η μικρή εβραιοπούλα με την αθώα ψυχή, το δραστήριο νου και το ελεύθερο πνεύμα καταγράφει στο ημερολόγιο της από τον Ιούνιο του 1942 ως τον Αύγουστο του 1944, με απρόσμενη ωριμότητα για την ηλικία της, τη ζωή οκτώ Εβραίων, κρυμμένων σε ένα καταφύγιο της Ολλανδίας.

Γεννημένη σε λάθος εποχή, στις 12 Ιουνίου το 1929, στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Η οικογένειά της ήταν αρκετά εύπορη, ώσπου το 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία και ξεκινούσε την “εκκαθάριση” από τους Εβραίους.Η οικογένεια της,  υπό την απειλή της ίδιας τους της ζωής αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ο Όττο, ο πατέρας των δύο κοριτσιών, της Άννας και της Μάργκο ανέλαβε θέση διευθυντή σε μία εταιρεία. Ο ναζισμός όμως δεν άργησε να εξαπλωθεί μέχρι την Ολλανδία, και πλέον χιλιάδες Εβραίοι βρίσκονταν σε κίνδυνο, ανάμεσά τους και η οικογένειας της 11χρονης μόλις Άννας Φρανκ.

Ο Όττο, αρκετά διορατικός και έξυπνος σαν άνθρωπος αποφάσισε να κρύψει την οικογένειά του. Κατάφερε και δημιούργησε ένα καταφύγιο, στην αποθήκη τροφίμων που πρωτίστως είχε αναλάβει χρέη διευθυντή. Τον ακολούθησε και η τριμελής οικογένεια του πολύ στενού του συνεργάτη, Βαν Πελ αλλά και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος Εβραίος οδοντίατρος.

Η ζωή εκεί ήταν ανυπόφορη, μια εθελούσια φυλακή δεν παύει να παραμένει φυλακή και να σε κρατάει εγκλωβισμένο στα σπλάχνα της. Εκεί όμως ειρωνικά, η μικρή Άννα βρήκε την ελευθερία που ζητούσε, μέσα στον κόσμο του ημερολογίου της. Δώρο του πατέρα της για την συμπλήρωση των δεκατρίων της χρόνων, ντυμένο στα κόκκινα και άσπρα έγινε ο πιο πιστός της φίλος αλλά και ο έμπιστος της εξομολογητής. “Αγαπητή Κίττυ” γράφει στην πρώτη σελίδα, “ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου”. Μια κραυγή μοναξιάς και αλήθειας από μία έφηβη, παγιδευμένη και καλά κρυμμένη ακόμα και από το φως του ήλιου.

Το ταλέντο της στο γράψιμο ήταν άλλωστε πηγαίο, και γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο σε κάθε σελίδα του ημερολογίου. Της το τόνιζαν εξάλλου και οι δάσκαλοί της. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει όμως, είναι η λογική και η ωριμότητα της σκέψης της. Το ημερολόγιο δεν αποτελεί απλά τον εξομολογητή της, αλλά σε αυτό καταθέτει σκέψεις για την ίδια τη ζωή, την αγάπη, το μίσος αλλά και την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του. Η ίδια την είχε συνειδητοποιήσει από τότε αυτή την ανάγκη και σε μία σελίδα του ημερολογίου θέτει το εξής ερώτημα για τον εαυτό της: «Είναι άραγε σωστό να ακολουθώ ολοκληρωτικά αυτά που μου υποβάλλει η συνείδησή μου;»

To 1944 οι Ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο τους, και οι δύο οικογένειες οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Την τελική τους πνοή την άφησαν στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, εκεί είχαν μεταφερθεί όταν το βαγόνι τους δέχτηκε επίθεση από τους Ρώσους. Δούλευαν σαν σκλάβοι αλλά ακόμα και τότε η Άννα δεν έχασε το κουράγιο της. Προσβλήθηκε από τύφο και λίγες μόνο βδομάδες πριν τα Βρετανικά στρατεύματα ελευθερώσουν το στρατόπεδο, απεβίωσε. Είχε μείνει μόνη της καθώς η αρρώστια είχε πάρει πρωτύτερα την αδερφή και τη μητέρα της. Ο πατέρας της, ο μόνος επιζήσας, περισυνέλεξε το ημερολόγιο και το δημοσίευσε.

Έζησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φυλακισμένη είτε στο κρησφύγετο είτε στο στρατόπεδο των ναζιστών αλλά η ίδια παρέμενε ελεύθερη μέσω της γραφής και της σκέψης της. Εξάλλου κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν μπορεί να φυλακίσει το νου και τις ιδέες μας. Η ωμότητα, η βία και το μίσος του ναζισμού  διατυπώνονται με πρωτόγνωρη αληθοφάνεια μέσα από το αθώο βλέμμα ενός 13χρονου κοριτσιού!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//