Ρεπορτάζ/Κείμενο: Κώστας Καντούνης
Φωτογραφίες/Βίντεο: Μαρία Χουρδάρη (Maria Chourdari)
Ο απρόκλητος εξευτελισμός ενός μετανάστη – μουσικού δρόμου από «χρυσαυγίτες με στολή» – Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση στο Μοναστηράκι.
«Ναι, αυτός είναι, εκεί, με τα μαλλιά που είναι κάπως έτσι» έλεγε χαμογελαστή η Μαντλίν, όταν την ρωτούσαν αν ο Μοχάμεντ βρίσκεται στη συγκέντρωση, κάνοντας χαριτωμένα σχήματα πάνω από το κεφάλι της. Στο σημείο που έδειχνε, παρά την πολύ έντονη βροχή, δυο νεαροί, ακόμα πιο χαμογελαστοί, «έριχναν» χορό… δίχως αύριο. Ο ένας είχε «μαλλιά κάπως έτσι» και σύντομα, όταν πλέον πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του, καταλάβαμε πως είναι ο Μοχάμεντ Καμαρά. Ο μουσικός δρόμου, πατέρας ενός τζούνιορ «χορευταρά» που χοροπηδούσε παραδίπλα σε αφρο-ραπ ρυθμούς, μετανάστης από τη Γουινέα, που το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου εξυβρίστηκε, χτυπήθηκε και συνελήφθη αναίτια από δυο αστυνομικούς, μπροστά στη σύζυγό του, ενώ υπέστη βία και κατά την κράτησή του στο «ονειρικό» αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.
«Είμαστε όλοι μαζί σήμερα. Αστυνομικός να χτυπήσει χωρίς λόγο; Όλοι μαζί είμαστε. Από μετανάστες, από Έλληνες. Όλοι μαζί είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει ρατσισμός εδώ. Είμαστε όλοι μαζί στην Ελλάδα» είπε μέσα σε σαράντα δευτερόλεπτα –σε… τραγουδιστά ελληνικά- από το μικρόφωνο ο Μοχάμεντ, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους όσοι, παρά τη νεροποντή, βρέθηκαν εκεί –Αφρικανοί από πολλές χώρες, μουσικοί δρόμου, Πακιστανοί, Αφγανοί, Ελληνες και πολλοί ακόμη- για να του συμπαρασταθούν και, κυρίως, να καταδικάσουν τις ρατσιστικές – φασιστικές πρακτικές. “We are all the same, no to racism” («είμαστε όλοι το ίδιο, όχι στον ρατσισμό») ήταν το επόμενο σύνθημα που έδωσε από τη μικροφωνική μια γυναίκα από την οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, η οποία μαζί με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και την Κοινότητα Σενεγάλης, συνυπέγραφε το κάλεσμα για την Αντιρατσιστική Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι, το βράδυ της περασμένης Τρίτης (26/09).
«Ανεπιθύμητοι είναι μόνο οι φασίστες»
«Για μας είναι πρόκληση και σκάνδαλο να υπάρχει ρατσιστική αστυνόμευση μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι απαράδεκτο αστυνομικοί να χτυπάνε και να βρίζουν μετανάστες, με τον πιο χυδαίο τρόπο. Και τα χτυπήματα δεν σταμάτησαν εδώ, στην πλατεία στο Μοναστηράκι, αλλά συνεχίστηκαν στο τμήμα της Ομόνοιας» είπε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, όταν πήρε το μικρόφωνο και προσέθεσε: «Πρέπει να καταλάβει πάρα πολύ καλά η αστυνομία ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει διακρίσεις, να χρησιμοποιεί βία, να χτυπά μετανάστες. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ανθρώπους που είναι μουσικοί. Ας καταλάβουν ότι οι πλατείες είναι ανοιχτές, ελεύθερες, ότι η Αθήνα είναι μια πόλη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, μια πόλη πολύχρωμη που μας χωράει όλους, εργάτες και εργάτριες, ντόπιους και μετανάστες, ανθρώπους κάθε φυλής και κάθε χρώματος και δεν θα διαλέγει η αστυνομία ποιος θα πατάει σε αυτή την πλατεία και ποιος όχι. Για εμάς ανεπιθύμητοι είναι ο ρατσισμός, είναι η αστυνόμευση, είναι οι φασίστες».
«Γ..ώ και εσένα και τη γυναίκα σου και τη δικηγόρο μαζί»
Ο Μοχάμεντ Καμαρά δέχθηκε επίθεση από τους δυο αστυνομικούς, που μέσα σε δευτερόλεπτα του «πέρασαν» χειροπέδες και τον ανάγκασαν να γονατίσει, όταν, την ώρα που τραγουδούσε και χόρευε, κύλησε ένα μπουκάλι και έσπασε στο έδαφος. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Μοχάμεντ, προσπάθησε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι δεν του άνηκε καν το μπουκάλι, πως είχε πάνω του όλα τα νόμιμα έγγραφα, πως ήταν παρούσα και η σύζυγός του και πως είναι πατέρας ενός παιδιού. Όταν είδε ότι δεν μαλακώνουν ζήτησε να μιλήσει με τη δικηγόρο του και η απάντηση που έλαβε από τον αστυνομικό – «χρυσαυγίτη με στολή» ήταν η εξής: «Γαμώ και εσένα, και τη γυναίκα σου και τη δικηγόρο μαζί. Μην ξαναπατήσεις στο Μοναστηράκι. Όταν είμαι εγώ στο Μοναστηράκι, ούτε μουσική θα παίζεις, ούτε θα έρχεσαι εδώ». Ο Μοχάμεντ, στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας όπου δέχθηκε χτυπήματα, και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Την επομένη παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ο οποίος καθ’ υπόδειξη των όσων ανέφεραν οι «νηφάλιοι» αστυνομικοί τού άσκησε ποινική δίωξη. Ο ίδιος αντέδρασε υποβάλλοντας μήνυση κατά των δυο αστυνομικών που τον συνέλαβαν και τον εξευτέλισαν. Αστυνομικοί που με τη συμπεριφορά τους φανερώνουν –ξανά- ότι τα ακροδεξιά «σταγονίδια» στους κόλπους της αστυνομίας, έχουν σχηματίσει μια δεξαμενή μίσους, η οποία και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται περίτρανα και, ενδεχομένως, μεγαλώνει.
Η ομιλία του Μοχάμεντ Καμαρά
Ο χορός και οι μουσικές στο Μοναστηράκι, το βράδυ της Τρίτης, «κρατούσαν» ακόμα και ενδυναμώνονταν με τη συμμετοχή περαστικών, τουριστών και θαμώνων καταστημάτων, όταν πήρε το μικρόφωνο ένας φίλος του Μοχάμεντ –επίσης μουσικός δρόμου. Κρατώντας τον φίλο του στην αγκαλιά του άρχισε, με ένα φορτισμένο χαμόγελο, να μιλά: «Ολοι αγαπούν τη μουσική. Γιατί να σταματήσει; Γιατί του είπαν να σταματήσει; Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι ο ρατσισμός. Πακιστανοί, Ινδοί, τα παιδιά από το Μπαγκλαντές, Αραβές, Ελληνες, είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν χρειαζόμαστε τον ρατσισμό σας».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.