Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής -ή πιο σωστά τα ξημερώματα της Δευτέρας. Για τρεις μέρες η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου γέμισε χρώματα, ήχους και γεύσεις από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, χορό και χαμόγελα.

Η ομάδα του 3pointmagazine βρέθηκε -σχεδόν σε απαρτία- στον χώρο του φεστιβάλ και κατέγραψε σε στιγμιότυπα τα όσα συνέβησαν στην γιορτή του αντιφασισμού, της αλληλεγγύης, του δικαιώματος στην ισότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

– Ακούσαμε αλβανικό χιπ-χοπ για πρώτη φορά και γνωρίσαμε τον δάσκαλο τουρκικών από την κολεκτίβα Λεϊλίμ Λέι.

– Είδαμε την ομάδα lgbtq να «περιοδεύει» με το πανό της, κατά της εμφάνισης του 12ου Πίθηκου (το βράδυ του Σαββάτου) και να διακόπτει κάθε συναυλία, φωνάζοντας: «Για κάθε ρατσιστή και ομοφοβικό, υπάρχει μια θέση στο αντιρατσιστικό».

fest_1

– Χορέψαμε -ή τουλάχιστον προσπαθήσαμε- με γυναίκες από την Αφρική, που έστησαν αυτοσχέδιο γλέντι χωρίς όργανα και προσπαθήσαμε να συγχρονιστούμε με τα βήματά τους.

– Υπογράψαμε δήλωση στήριξης στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και στηρίξαμε οικονομικά τους εργαζόμενους της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, αγοράζοντας προϊόντα τους.

– Ενημερωθήκαμε για τις φυλακές Τύπου Γ’, για τα ελληνικά ψυχιατρεία που κλείνουν και ακούσαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το κίνημα, την αραβική άνοιξη, αλλά και για την άνοδο του μουσουλμανικού DEB στη Θράκη.

fest_2

– Χορέψαμε τσιφτετέλι υπό τους ήχους παραδοσιακής κουρδικής μουσικής και λικνιστήκαμε στην πίστα με συγκροτήματα από τα Βαλκάνια.

– Κουνηθήκαμε πολύ έντονα και μπήκαμε στο pit όταν βγήκαν οι Deus Ex Machina, φωνάζοντας όλοι πολύ δυνατά ότι: «Δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι ελευθερία, είναι μόνο μία, μπασταρδοκρατία».

fest_3

– Φάγαμε αυθεντικά noodles και spring rolls από τις Φιλιππίνες, σουβλάκι κοτόπουλο από τη Νιγηρία, ζεστή τυρόπιτα από το Κουρδιστάν και φαλάφελ από την Αίγυπτο.

– Ξεφαντώσαμε με τους Villagers of Ioannina City που μας παρέσυραν με τα «μεταλλαγμένα» παραδοσιακά ηπειρώτικά τους.

– Μάθαμε ότι κόπηκαν παραπάνω από 15.000 εισιτήρια και χαρήκαμε με την πρωτοβουλία να μην πληρώνουν είσοδο οι άνεργοι και οι μετανάστες.

fest_7

– Ακούσαμε τις εκπομπές του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου Μεταδεύτερου, που εξέπεμπε ζωντανά από τον χώρο του φεστιβάλ.

– Ήπιαμε σπιτική μπύρα από τον Αντρέα και ευχαριστηθήκαμε ιδιαιτέρως την μπύρα με άρωμα chilli.

fest_5

– Συμμετείχαμε σε συνελεύσεις και ανοιχτές διαδικασίες, οι οποίες προγραμμάτισαν για τον επόμενο καιρό αντιφασιστικές συναυλίες, πρωτοβουλίες, δράσεις σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

– Καθίσαμε στο τραπεζάκι του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών και μάθαμε ότι αρκετοί μετανάστες από ασιατικές χώρες έχουν γίνει δεκτοί σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, με τη βοήθεια των ελλήνων εθελοντών δασκάλων τους.

– Είδαμε -από τις λίγες φορές- την αριστερά ενωμένη, να κάθονται όλοι δίπλα δίπλα και να μιλάνε, σα να τους συνέδεε κάτι, έστω για τρεις μέρες.

fest_6

– Ακόμη κι αν είχαμε βάρδια στο μπαρ και βουτάγαμε τα χέρια μας στον πάγο για να βγάλουμε τις κρύες μπύρες, θα ρίχναμε μια στροφή κάπου στο ενδιάμεσο, μόλις ακούγαμε κανένα ρεμπέτικο.

– Συνειδητοποιήσαμε πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος χωρίς όλα αυτά τα χρώματα, την πολυμορφία και τα χαμόγελα των μαύρων μωρών που σε χαιρετούσαν από το μάρσιπο της μαμάς τους.

– Σιγοντάραμε τη Μελίνα Κανά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε όλα τους τα τραγούδια, αλλά απολαύσαμε ιδιαιτέρως το αγαπημένο «Μιλώ για σένα».

fest_4

– Είδαμε έφηβα κορίτσια, ντυμένα με στολές από τον τόπο τους, να χορεύουν νοσταλγικά σα να προσπαθούσαν να επαναφέρουν την οικειότητα που τους λείπει.

– Συγκινηθήκαμε όταν ακούσαμε το «Ακορντεόν» από την Φωτεινή Βελεσιώτου, συνοψίζοντας το νόημα του φεστιβάλ στο ότι «Δε θα περά.. δε θα περάσει ο φασισμός».

– Καταλάβαμε πως σε αυτό το φεστιβάλ, όλοι μπορούσαμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα, χωρίς να φοβόμαστε τους φασίστες.

fest_8

– Σκεφτήκαμε για μια στιγμή, πως ίσως δεν είναι απλά ένα 3μερο φεστιβάλ, μα μία γιορτή-μικρόκοσμος της κοινωνίας που θέλουμε.

Μάιρα Ζαρέντη – Σοφιάννα Μπονοβόλια

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//