«Η σημαντικότερη πρωθυπουργός στην μεταπολεμική ιστορία της Μ. Βρετανίας», «η πιο σπουδαία πολιτικός μετά τον Ουίνστον Τσώρτσιλ», «αυτή που οδήγησε την Βρετανία σε αυτό που είναι σήμερα»: αυτά ήταν ορισμένα από τα διθυραμβικά σχόλια, τα οποία έκαναν τα μέσα ενημέρωσης της Αγγλίας σχολιάζοντας έτσι τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Βέβαια, αν κάτι παρέλειψαν να αναφέρουν ήταν ότι οι ακραίες πολιτικές που εφάρμοσε, συν τοις άλλοις, δίχασαν και διχάζουν ακόμα, αλλά και ότι πολλοί Βρετανοί -και όχι μόνο- με το άκουσμα της είδησης κανόνιζαν πάρτι στις πλατείες για να το γιορτάσουν. Γιατί η Μάγκι του «δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο» μισήθηκε πολύ (και όχι αναίτια).
Και αυτό φυσικά δεν μπορούσε να μην αναδειχθεί από την βρετανική πανκ και ροκ σκηνή που στόλισε κανονικότατα την Σιδηρά Κυρία φτιάχνοντας μουσικά διαμάντια που ήρθε καιρός να τα ξαναθυμηθούμε.
The day that Τhatcher dies – Hefner
We will laugh the day that Thatcher dies /Even though we know it’s not right /We will dance and sing all night τραγουδάνε οι Hefner στο τρίτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2000 με τίτλο “We love the City”. Οι Hefner δεν τραγουδούν τίποτε άλλο από τον πόθο αρκετών Βρετανών να δουν «την μάγισσα» νεκρή και ακόμη και αν δεν είναι σωστό να τραγουδήσουν όλη την νύχτα όταν γίνει αυτό.
Margaret on the Guillotine – Morrissey
Το 1984 σε μια συνέντευξή του o Morrissey είχε πει για την τότε πρωθυπουργό Θάτσερ: «Είναι μόνο ένα άτομο. Μπορεί να καταστραφεί και είναι η μοναδική λύση αυτή την στιγμή για την χώρα». Αυτή του την αντιπάθεια για το πρόσωπό της και τις πολιτικές της εξέφρασε και στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, μετά την διάλυση των Smiths, το «Viva Hate». Στο «Margaret on the Guillotine» περιγράφει τον απαγχονισμό της Θάτσερ σαν ένα υπέροχο όνειρο… The kind people /Have a wonderful dream /Margaret On The Guillotine /Cause people like you /Make me feel so tired /When will you die?
Stand down Margaret – The Beat
Από τους πρώτους που τραγούδησαν με τον χαρούμενο ska ρυθμό τους για την πτώση της Θάτσερ από την πρωθυπουργία… i see no chance of your bright new tomorrow /so stand down Margaret /stand down please. Το άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1980 με τίτλο «I Just Can’t Stop it» αλλά τελικά η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα μια δεκαετία αργότερα.
Margaret Thatcher how does it feel to be the mother of 1000 dead – Crass
Πως άλλωστε θα μπορούσε η Θάτσερ να ξεφύγει από τους στίχους των πανκ συγκροτημάτων; Your arrogance has gutted these bodies of life /Your deceit fooled them that it was worth the sacrifice /Your lies persuaded people to accept the wasted blood. Οι Crass τα χώνουν κανονικότατα στην Σιδηρά Κυρία και στους στίχους τους στηλιτεύουν την πολιτική της φωνάζοντας στο τέλος ότι «δεν θέλουμε τον γ@@ πόλεμό σου», εκφράζοντας πλήρως μια μεγάλη μερίδα των Βρετανών εκείνη την εποχή. Ολόκληρο το άλμπουμ τους «Christ» το οποίο κυκλοφόρησε το 1982 είχε αναφορές στον πόλεμο των Φόκλαντς που διεξαγόταν εκείνη την περίοδο.
Maggie, Maggie Maggie (Out, Out, Out) – The Larks
Το «Maggie Maggie out out out» ήταν το σύνθημα που φωνάζανε οι εργάτες, οι μαθητές και οι φοιτητές στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον Poll Tax, δηλαδή τον φορολογικό νόμο της Θάτσερ. Το σύνθημα έγινε ο τίτλος του τραγουδιού των Larks που κυκλοφόρησε το 1987.
Μagie you cunt – Exploited
Τους πιο σκληρούς στίχους που αναφέρονται στην Θάτσερ έχει τραγουδήσει αναμφίβολα το πανκ συγκρότημα Exploited. Μόλις το 1982 και ενώ η Θάτσερ κυβερνά οι Exploited την στολίζουν κυριολεκτικότατα αναφέροντας MAGGIE, MAGGIE YOU CUNT.
V.I.M. – Maggies last party
Κομμάτι που έπαιζε στο repeat στις αρχές του ’90 σε rave parties και σε gothic κλαμπ. Η Θάτσερ δεν ήταν πια πρωθυπουργός και επιτέλους όσοι τόσα χρόνια σιγοτραγουδούσανε κομμάτια με στίχους που υμνούσαν το τέλος της μπορούσαν τώρα να χορέψουν όλο το βράδυ. Η Μάγκι ήταν παρελθόν.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.