Συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη δημιουργία αιολικών σταθμών στο νησί τους πραγματοποίησαν χθες δεκάδες κάτοικοι της Άνδρου με αφορμή την αποβίβαση φορτηγών που μετέφεραν ανεμογεννήτρια ύψους 70 μέτρων για λογαριασμό της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ. Από νωρίς το ξημέρωμα έως τις 11 περίπου το πρωί, σχεδόν εκατό Ανδριώτες βρίσκονταν στο λιμάνι του Γαυρίου με σκοπό να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο έργο, που μαζί με τις υπόλοιπες 106 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο νησί θα μετατρέψουν το μέρος, όπως λένε, «από παράδεισο σε βιομηχανική κόλαση».

Αναίτια επίθεση από την αστυνομία

Στον αντίποδα είχαν αντιπαραταχθεί ισχυρές δυνάμεις από Λιμενικό και αστυνομία, οι οποίες απαγόρευαν στον κόσμο να προσεγγίσει την προβλήτα με σκοπό να μην επαναληφθεί η επιτυχημένη διαμαρτυρία των διαδηλωτών στις 23 Μαΐου. Τότε οι Ανδριώτες, με τη συμμετοχή 150 ατόμων, είχαν αποτρέψει την εκφόρτωση ανταλλακτικών που προορίζονταν για ανεμογεννήτριες που είχαν εγκατασταθεί παλιότερα.

Η κινητοποίηση ήταν απόλυτα ειρηνική, ωστόσο η αστυνομία προέβη σε μια επιθετική ενέργεια όταν προσήγαγε έναν από τους διαδηλωτές με την αιτιολογία ότι τραβούσε βίντεο. Αμέσως μετά προσήχθη κι άλλος διαδηλωτής, όταν είπε στον διοικητή που διέταξε την προσαγωγή ότι θα μπορούσε να προχωρήσει απλά σε μια σύσταση πρώτα. Στην αντίδραση της συντρόφου του δεύτερου προσαχθέντα, που είπε ότι η προσαγωγή ήταν παράνομη, ο διοικητής απάντησε «ορίστε το όνομά μου, ορίστε ο αριθμός μου, κάνε μου αναφορά ότι παρανομ»” και συνέχισε… προτείνοντας: «Αν φύγετε τώρα ειρηνικά, θα διακόψω την όλη διαδικασία». Σημειώθηκαν επίσης ακόμη δύο προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, καθώς δύο διαδηλωτές που ρωτήθηκαν από αστυνομικούς δεν είχαν πάνω τους ταυτότητα, κίνηση που ερμηνεύτηκε από μέλη του κινήματος ως απόπειρα εκφοβισμού.

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή ύψους 300.000 ευρώ από εταιρεία Αιολικών σε 100 κατοίκους της Τήνου που αντιδρούν στα έργα

Όταν ο πρωθυπουργός έλεγε άλλα…

Καθ’ όλη διάρκεια της διαδήλωσης μέλη του κινήματος κρατούσαν πανό που ανέγραφε παλιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε προεκλογικά σε σχέση με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα έλεγε: «Ακούω τις αντιδράσεις με μεγάλη προσοχή. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών που να μην έχουν με κάποιον τρόπο τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δεν θα λειτουργήσει». Ο σκοπός των διαδηλωτών ήταν να βλέπουν το πανό όσοι ανέβαιναν στα πλοία που έφταναν στο λιμάνι και όσοι έβγαιναν από αυτά.

Ο αιολικός σταθμός, η εγκατάσταση του οποίου είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στη θέση Μαραθιά, έξω από το χωριό Καλυβάρι, και αφορά τρεις ανεμογεννήτριες μεσαίας ισχύος, ύψους 70 μέτρων, οι οποίες είναι ορατές από τον οικισμό. Η ανησυχία που εκφράζεται από τους κατοίκους δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, αλλά έναν ευρύτερο σχεδιασμό που φτάνει συνολικά τις 109. Οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν πάρει άδεια παραγωγής για ανεμογεννήτριες (δεν έχουν πάρει όλες πάντως θετικές γνωμοδοτήσεις από τα συμβούλια) είναι του Μυτιληναίου (5), η Ακτίνα Λακωνίας (6), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (57), η Wind Power (5) και του Κοπελούζου (33).

Απειλείται ο πληθυσμός των σπιζαετών

Το επόμενο έργο που παίρνει σειρά αφορά την τοποθεσία Φραγκάκι στη νότια Άνδρο, περιοχή η οποία είναι προστατευόμενη και φωλιάζουν σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός. Στην περιοχή αυτή η εταιρεία Greek Wind Power θέλει να εγκαταστήσει πέντε ανεμογεννήτριες ύψους 100 και πλέον μέτρων, για τις οποίες απαιτούνται μια σειρά από συνοδά έργα, όπως είναι η διάνοιξη μεγάλων δρόμων. Οι σπιζαετοί επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο λόγω της απουσίας ανθρώπινης δραστηριότητας. Η όχληση που θα προκαλείται κατά την κατασκευαστική περίοδο θα υποχρεώσει τα πτηνά να αναζητήσουν μέχρις εξαντλήσεως άλλες κατάλληλες τοποθεσίες. Για τα δε αρπακτικά, όπως ο σπιζαετός, η απειλή είναι άμεση, καθώς πετούν στο ύψος που βρίσκονται οι έλικες. Η εταιρεία μετά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών φορέων δεσμεύτηκε ότι δεν θα πραγματοποιήσει έργα κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε την αλλοίωση που προκαλούν στο περιβάλλον τα συνοδά έργα, ούτε το ότι οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται εκεί πλέον μόνιμα.

Κ. Γιαγιάννης: Αφύσικη εγκατάσταση

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι εντελώς παράταιρη με τη φυσιογνωμία του νησιού σημειώνει στην «Αυγή» ο Κάρολος Γιαγιάννης, μέλος της δημοτικής επιτροπής αγώνα Άνδρου. Είναι αφύσικο «να βάζεις 70 και 100 μέτρα ύψους ανεμογεννήτρια σε μία περιοχή με συντελεστή δόμησης 10 και 15 μέτρων» λέει. Έπειτα, όπως τονίζει, «οι ανεμογεννήτριες θα φέρουν κάτι πολύ λίγο στο ενεργειακό πρόβλημα της Άνδρου κι αυτό γιατί δεν παράγουν διαρκώς ενέργεια, παρά μόνο όποτε φυσάει. Στην καλύτερη θα μπορούν να παράγουν το 40% με 50% των ημερών του έτους. Για τις υπόλοιπες ημέρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα».

Η εμπειρία τους από τοποθέτηση ανεμογεννητριών το 1996 στο νησί αυτό τους έδειξε άλλωστε. «Όχι μόνο δεν προσέφεραν τίποτα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά έχουν χαλάσει εδώ και χρόνια. Έχουν προκληθεί επίσης διάφορες καταστροφές από κεραυνούς, με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα πτερύγια και κομμάτια τους να έχουν βρεθεί σε αυλές σπιτιών».

Σημειώνεται ότι ο Κ. Γιαγιάννης είναι ένας από τους ανθρώπους που δέχτηκαν κλήση από το Λιμενικό για να εξηγήσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 23ης Μαΐου, όπου θεωρήθηκε ότι υπήρξε παρακώλυση της λειτουργία του λιμένος. Η κλήση επιδόθηκε στον ίδιο δύο μήνες μετά, σε μια προσπάθεια, όπως ο ίδιος εκτιμά, εκφοβισμού του κινήματος, αλλά και σε μια προσπάθεια «να ανακαλύψουν κάποιον υποκινητή. Δεν υπάρχει υποκινητής. Όσοι βρισκόμαστε στον δρόμο, ο καθένας το κάνει βάσει συνείδησης. Δεν υπάρχει οργάνωση. Δεν υπάρχει αρχηγός. Δεν υπάρχει κάποιος που να στέλνει ένα μήνυμα και όλοι μετά να τρέχουμε».

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή

 

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδύσεις διώχνουν τα πουλιά από το Αιγαίο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//