Δεύτερο περιστατικό ρατσιστικής βίας σε βάρος μέλους της κοινότητας του Solomon καταγγέλλει η ίδια η ομάδα, με κείμενό της, καθώς κι άλλο μέλος της στο παρελθόν έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση.
Όπως αναφέρει η ομάδα του Solomon, το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ένα μέλος της με καταγωγή από το Αφγανιστάν δέχτηκε επίθεση από ομάδα 7 αγνώστων σε φανάρι στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου. Και καταλήγουν: «Στο Solomon δεσμευτήκαμε να κάνουμε έστω αυτό, πρώτα σαν άνθρωποι και μετά σαν δημοσιογράφοι/εργαζόμενοι. Γιατί πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι ζήτημα επιλογής -οποιαδήποτε άλλη θέση είναι βαθιά αντικοινωνική και καταδικαστέα».
Η ανακοίνωση της ομάδας του Solomon:
«Ένα ακόμη περιστατικό ρατσιστικής βίας στο κέντρο της Αθήνας, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 4 Δεκεμβρίου. Το θύμα, ένας νέος άνδρας με καταγωγή από το Αφγανιστάν, δέχθηκε επίθεση από ομάδα 7 αγνώστων σε φανάρι στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο άνδρας άκουσε τους δράστες να λένε πως πρέπει να βιαστούν πριν ανάψει κόκκινο ώστε να μην τους δουν οι οδηγοί διερχόμενων αυτοκινήτων.
Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη, μέσα σε μερικούς μόνο μήνες, σωματική ρατσιστική επίθεση, που τυχαίνει να έχει θύμα μέλος της κοινότητας του Solomon.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι ρατσιστικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα για πλήθος συνανθρώπων μας, ωστόσο ελάχιστες από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Εμείς δεν πιστεύουμε πως τέτοιες εκφράσεις μίσους αντικατοπτρίζουν τις διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας εν συνόλω, καθώς μέσα σε αυτήν υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντα φωτεινά παραδείγματα αλληλεγγύης.
Όμως δεν μπορούμε πια να παραβλέψουμε την αδράνεια του μηχανισμού που θα έπρεπε να ασχολείται επισταμένα με αυτά τα περιστατικά, την προσοχή που (δεν) λαμβάνουν οι υποθέσεις που καταγγέλλονται, αλλά και την καλλιέργεια ενός αισθήματος φόβου προς τα θύματα αν καταφύγουν σε καταγγελία. Γνωρίζουμε πως πολλές φορές τα θύματα δεν καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται επειδή πιστεύουν πως “κανείς δεν θα ασχοληθεί” μαζί τους.
Η υποστήριξη των θυμάτων με οποιονδήποτε τρόπο είναι κρίσιμη όχι μόνο για την άσκηση πίεσης προς τους θεσμικά αρμόδιους για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας, αλλά και για την ίδια την ψυχολογία των ανθρώπων που πρέπει μετά να επουλώσουν πολλαπλά τραύματα διαφόρων μορφών. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, στην εποχή της ταχύτατης διασποράς της πληροφορίας, είναι να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη φωνή τους, να γίνουμε πολλαπλασιαστές των αιτημάτων τους για να μην μπορεί κανείς να πει μετά ότι δεν γνώριζε.
Στο Solomon δεσμευτήκαμε να κάνουμε έστω αυτό, πρώτα σαν άνθρωποι και μετά σαν δημοσιογράφοι/εργαζόμενοι. Γιατί πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι ζήτημα επιλογής -οποιαδήποτε άλλη θέση είναι βαθιά αντικοινωνική και καταδικαστέα».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.