Το ποσό των 50.000 ευρώ αξιώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέος, με την αγωγή κατά αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, η οποία εκδικάζεται σήμερα, που κάλεσε τους μαθητές του σχολείου να υποδεχτούν χωρίς φόβο τα προσφυγόπουλα τα οποία θα φοιτούσαν στις απογευματινές τάξεις υποδοχής.

Ο σύλλογος, που είχε υποκινήσει την ξενοφοβική αποχή των μαθητών με αίτημα να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου προσφυγόπουλα, κατηγορεί την εκπαιδευτικό ότι τους προσέβαλε όταν, όπως ισχυρίζονται, τους ρώτησε «είστε ρατσιστές;», κάτι που αρνείται η ίδια.

Η Σοφία Κατζάνη εργάστηκε πέρσι στην παράλληλη στήριξη μαθητή στο Δημοτικό του Ανω Βαθέος. Λίγες μέρες πριν το σχολείο υποδεχτεί τα προσφυγάκια στο απογευματινό πρόγραμμα, οι μαθητές της Εκτης εκδήλωναν την ανησυχία τους ότι θα κολλήσουν «μολυσματικές ασθένειες». Η εκπαιδευτικός ένιωσε την ανάγκη να τους εξηγήσει ότι οι θεσμοί και οι Αρχές έχουν επιληφθεί τα πάντα και δεν έχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν οποιαδήποτε ασθένεια. Κάτι το οποίο έχει καταδείξει άλλωστε η εμπειρία ετών και αποτελεί θέση του υπουργείου Παιδείας και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Την επομένη κλήθηκε στο γραφείο του διευθυντή μαζί με τη δασκάλα της Εκτης, όπου μια ομάδα 15 γονέων τις επέπληξαν για την κουβέντα στην τάξη. Υστερα από τέσσερις μήνες τής επιδόθηκε αγωγή από τον σύλλογο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου:

«Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου».

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας. Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα.
ΕΛΜΕ Σάμου

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

Η ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ σας καλεί την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου που έχει προκηρυχτεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.
Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
ΕΛΜΕ Σάμου, 17-10-2019″

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//