Περπατάς στο δρόμο ρίχνοντας κλεφτές βιαστικές ματιές δεξιά και αριστερά. Το μάτι σου πέφτει σε ένα λευκό μπαστούνι που ξεπροβάλει μπροστά από μια αντρική φιγούρα. «Τυφλός»… σκέφτεσαι.
Σιγουρεύεσαι όταν αντικρίζεις τα μαύρα γυαλιά και μια κάπως δειλή κινησιολογία.
Τα χάνεις. Μήπως ο άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια;
Αποφασίζεις πως ναι, και προχωράς προς το μέρος του, τον γραπώνεις, τον περνάς στο απέναντι πεζοδρόμιο, ο άντρας αρχίζει να φωνάζει, το μπαστούνι σε βρίσκει στο κούτελο και όλοι τριγύρω σας κοιτούν λέγοντας «Κοίτα τον αλήτη! Τα έβαλε με τον τυφλό άνθρωπο!»
Ηρέμησε, τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαίνονται.
Το τυφλό άτομο για να είναι μόνο του εκεί κάπου στη διαδρομή σου σημαίνει πως έχει εκπαιδευτεί για αυτό. Επειδή αποφάσισες να κάνεις την καλή πράξη της ημέρας δε σημαίνει πως χρειάζεται απαραίτητα τη βοήθειά σου. Πλησίασέ τον αργά και, αγγίζοντας με την εξωτερική πλευρά της παλάμης σου την εξωτερική πλευρά της δικιάς του παλάμης στο χέρι που δεν κρατά το μπαστούνι, ρώτα τον αν χρειάζεται βοήθεια.
Αν όντως ο τυφλός έχει ξεφύγει από τη διαδρομή του ή έχει μπερδευτεί, θα δεχτεί μετά χαράς να πιαστεί από το χέρι σου. Προέκτεινέ το λοιπόν αγγίζοντας το χέρι του τυφλού που δε κρατά το μπαστούνι και άφησέ τον να «σκαρφαλώσει» μέχρι λίγο πάνω από τον αγκώνα σου. Ρώτα τον που ακριβώς θέλει να πάει και ξεκίνα τη διαδρομή. Θα αντιληφθείς ότι ο τυφλός βρίσκεται ένα βήμα πίσω από σένα αλλά μην αναρωτηθείς γιατί, αυτή είναι η άμυνα του, σε αισθάνεται σαν ασπίδα του και νιώθει ασφάλεια.
Δε χρειάζεται να διευκρινίζεις κάθε σκαλί, λακκούβα, υπόνομο γιατί ο τυφλός αντιλαμβάνεται ανύψωση ή αλλαγή στη βηματολογία. Αν βρεθεί στο δρόμο σας οποιοδήποτε εμπόδια, καμιά γλάστρα, τραπεζάκι καφετέριας, κάδος ή παράνομα παρκαρισμένη μηχανή και το πέρασμα στενέψει, τέντωσε το χέρι που σε πιάνει ο τυφλός και βάλτο πίσω από τη πλάτη σου. Εκείνος τότε θα έρθει ακριβώς πίσω σου και θα σε ακολουθήσει επακριβώς. Μετά το πέρασμα επανέφερε το χέρι σου μπροστά στη κανονική του θέση και συνέχισε τη διαδρομή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής επιτρέπεται, ή μάλλον επιβάλλεται, να μιλάς. Συστήσου, ρώτα πράγματα για τον τυφλό, ανέφερε οποιαδήποτε απορία σου, χαίρονται τόσο να αλληλεπιδρούν μαζί σου.
Πού ξέρεις, μπορεί μόλις τώρα να βρήκες ένα καινούριο φίλο!
Μάγδα Πακτίτη, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.