Πρώτα κατέκτησε τα βασικά. Τη δυνατότητα να κυκλοφορεί στο δρόμο ελεύθερα και να μην φοβάται. Nα έχει για πρώτη φορά μια καθημερινότητα χωρίς αγωνία για το φαΐ, το νερό, το ρεύμα, τα ρούχα. Να του αναγνωρίζεται ως πατρίδα, εκείνη η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Στη συνέχεια κατέκτησε τη θέση του μέσα στα παρκέ, και δη αυτά του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Αρχικά ως ένας πολλά υποσχόμενος rookie (πρωτάρης), στη συνέχεια ως βασικό γρανάζι της ομάδας του και πλέον ως ο ηγέτης της.
Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα, αν και τόσο νεαρός σε ηλικία, θα βρεθεί ακόμη ψηλότερα, ως το νούμερο ένα του αθλήματος. Πρόκειται για μια διάκριση, που μέχρι πολύ πρόσφατα έμοιαζε αδιανόητη για Έλληνα παίκτη.
Παρότι πολλοί κορυφαίοι παίκτες από τη χώρα μας, με σημαντικές ατομικές και συλλογικές διακρίσεις, πέρασαν το κατώφλι του ΝΒΑ, κανείς δεν κατάφερε όχι μόνο να γίνει πρωταγωνιστής, αλλά έστω να καθιερωθεί ως ρολίστας. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, αποτελεί μονάχα ο ομογενής Κώστας Κουφός, νυν σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς, που έχει σταθερή και αξιοπρεπούς διάρκειας συμμετοχή στα παιχνίδια της ομάδας του (18.3 λεπτά μ.ο).
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, περι ου ο λόγος, από πολύ νωρίς έδειξε ότι είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Παρότι προηγουμένως δεν είχε αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, ούτε καν βρισκόταν σε ρόστερ ομάδας Α1 (η δικιά μας πρώτη κατηγορία πρωταθλήματος), έδειχνε από πολύ νωρίς ότι είχε τις δυνατότητες, σωματικές, πνευματικές και μπασκετικές όχι μόνο να κερδίσει κάποια λεπτά συμμετοχής στα γήπεδα της άλλης όχθης του Ατλαντικού, αλλά να διαπρέψει. Εξ’ ου και οι συχνές και μαζικές επισκέψεις αμερικανών σκάουτερ στην Ελλάδα και στο γηπεδάκι του Φιλαθλητικού.
Στα 23 του μόλις, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το νούμερο ένα της ομάδας του, των Μιλγουόκι Μπακς και βαδίζει με μεγάλο διασκελισμό, αντίστοιχο με εκείνους που βλέπουμε στο γήπεδο, προς την κατάκτηση της απόλυτης κορυφής. Το όνομά του πλέον μπαίνει χωρίς αναστολές από αρθρογράφους ανά τον κόσμο, δίπλα από αυτό του Λεμπρον Τζέιμς, ως πιθανού διαδόχου του στον μπασκετικό θρόνο. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα αδιανόητο επίτευγμα και μόνο ότι μιλάμε για μια τόσο υψηλή προοπτική, δεν είναι παράλογο ότι ο Γιάννης έχει καταφέρει να κατακτήσει ήδη τον κόσμο των ελληνικών media.
Δεκάδες είναι τα άρθρα που γράφονται καθημερινά για εκείνον, ακόμη και ειδήσεις που τον αφορούν έμμεσα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ΝΒΑ, καταλαμβάνει τόσο εύρος περιεχομένου στην καθημερινή ροή των μέσων, είτε μιλάμε για τηλεόραση, είτε για εφημερίδα, είτε για ραδιόφωνο. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που εξηγείται βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς ότι ποτέ δεν είχαμε στο παρελθόν έναν σούπερ σταρ στο ΝΒΑ από τα μέρη μας.
Πρόκειται όμως την ίδια στιγμή, για μια νέα κατάσταση που είναι εν πολλοίς αχαρτογράφητη. Ξέρουμε ότι τα ΜΜΕ γράφουν πολύ για τον Αντετοκούνμπο, δεν έχουμε διερευνήσει ωστόσο τις προεκτάσεις της επιρροής του στην καθημερινή μας ενημέρωση. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε από 9 σημαντικούς και έμπειρους δημοσιογράφους, που προέρχονται από διαφορετικού χαρακτήρα μέσα (τηλεόραση, εφημερίδα, σάιτ και ραδιόφωνο) να μας απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που εξετάζει μεταξύ άλλων, πόσο σημαντική είναι η σχετική ειδησεογραφία για τα ΜΜΕ, ποια θέματα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος για τον Αντετοκούνμπο, αν υπήρξε παρόμοια προβολή παίκτη ποτέ στην Ελλάδα και αν έχει μειωθεί ο ρατσισμός λόγω της αυξημένης προβολής του.
Οι δημοσιογράφοι που μας απάντησαν είναι αλφαβητικά οι Γιώργος Αδαμόπουλος (Basketblog), Σωτήρης Βετάκης (Sdna), Αλέκα Ζουμή (Στο Κόκκινο 105.5), Γιάννης Λαμπίρης (Τα Νέα), Νίκη Μπάκουλη (Sport24 – Ραδιόφωνο 24/7 ), Άρης Μπάρκας (Eurohoops – Cosmote Τv), Σοφιάννα Μπονοβόλια (Altsantiri), Γιάννης Σταυρουλάκης (Gazzetta) και Κώστας Σωτηρίου (ΕΡΤ).
Παρατίθενται τρεις επιλεγμένες απαντήσεις σε κάθε ερώτηση και τρεις συνολικά απαντήσεις από κάθε δημοσιογράφο. Στο τέλος του ερωτηματολογίου, μπορεί να βρείτε τα links που παραπέμπουν το καθένα σε ολόκληρη τη συνέντευξη με κάθε δημοσιογράφο.
1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;
Άρης Μπάρκας (Eurohoops.net, Cosmote TV): Και στα δύο μέσα που εργάζομαι η απάντηση είναι η ίδια. Ο Γιάννης είναι τρομερά σημαντικός. H COSMOTE TV έχει τα δικαιώματα του ΝΒΑ στην Ελλάδα την εποχή που για πρώτη φορά ένας Έλληνας παίκτης ανήκει στην ελίτ της λίγκας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ειδική αναφορά σε αυτόν στην εκπομπή “Pick and Roll” του Βασίλη Σκουντή κάθε εβδομάδα, ενώ καθημερινά τα όσα κάνει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Το ίδιο ισχύει για το Eurohoops, το οποίο φιλοξενεί το επίσημο blog του Γιάννη και έχει διοργανώσει μαζί του τα “Antetokounbros”. Υπάρχει πλήρης κάλυψη όλων των θεμάτων που τον αφορούν, σε σημείο που να έχει κατηγορηθεί το μέσο για υπερβολική ενασχόληση μαζί του.
Γιάννης Σταυρουλάκης (Gazzetta.gr): Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ανήκει στα λεγόμενα δημοφιλή θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της απόσυρσής του από την Εθνική ομάδα λίγο πριν από το Eurobasket ανήκει στο top-10 των θεμάτων που έχουν διαβαστεί περισσότερο στα 10 χρόνια του gazzetta.gr! Ο απόηχος-απολογισμός της βραδιάς έπειτα από ένα ματς των Μπακς «παίζει» πάντα στην πρώτη τετράδα του site. Γενικώς κατά τη διάρκεια της βάρδιας είμαστε alert για όποια είδηση αφορά άμεσα ή έμμεσα τον Γιάννη (π.χ. δήλωση συμπαίκτη, αντιπάλου)
Αλέκα Ζουμή (Στο Κόκκινο 105.5): Με δεδομένο ότι εργάζομαι σε ραδιοφωνικό σταθμό με πολιτική επικαιρότητα, θεωρώ πως οι ειδήσεις που αφορούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ιεραρχούνται αρκετά “ψηλά”, τόσο στα δελτία ειδήσεων όσο και στην εκπομπή αθλητικής επικαιρότητας.
2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;
Γιάννης Σταυρουλάκης: Από τα απλά θέματα επικαιρότητας (π.χ. απουσία στο ματς με τους Σανς) ως αφιερώματα-στατιστικά, αναλύσεις και blogs. Τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήσαμε οδοιπορικό στις ΗΠΑ για τον Γιάννη, σε Σικάγο και Μιλγουόκι.
Άρης Μπάρκας: Τα πάντα, αλλά κυρίως την αγωνιστική. Η θεματολογία αφορά και το τι ο ίδιος ο παίκτης θέλει να προβάλει με τις δηλώσεις του και την εν γένει στάση του. Σε αυτή τη φάση της ζωής του ο Γιάννης έχει πρώτη προτεραιότητα το μπάσκετ, όπου πραγματικά έχει τη δυνατότητα να περάσει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μιλά σχεδόν μόνο για αυτό και ασχολείται μόνο με αυτό. Και από τη στιγμή που κανένας άλλος Έλληνας αθλητής δεν έχει καν πλησιάσει αυτό το επίπεδο, προς το παρόν τα όσα κάνει στο παρκέ καλύπτουν τις υπόλοιπες πτυχές του φαινομένου “Γιάννης”.
Κώστας Σωτηρίου (ΕΡΤ): Τα πρώτα χρόνια η θεματολογία είχε αντικείμενο τη φτώχεια που βίωσαν ο Γιάννης και η οικογένειά του. Εν συνεχεία, σχετιζόταν με την ένταξη στο ΝΒΑ και την προσπάθεια καθιέρωσης. Και τώρα τα περισσότερα κείμενα αφορούν στις «διαστημικές» εμφανίσεις του και στα ρεκόρ που καταρρίπτει σχεδόν κάθε βράδυ!
3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;
Σοφιάννα Μπονοβόλια (Altsantiri): Συνδυάζει τον θαυμασμό των «αθλητικών» διότι πρόκειται για παίκτη που παίζει στο NBA οπότε εξ ορισμού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μπασκετόφιλων, παρόλα αυτά ακουμπάει και σε πιο ιδιαίτερα ένστικτα των αναγνωστών. Το λαϊκό παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην καταξίωση με το σπαθί του. Ή ο αδικημένος «μετανάστης» που μας κάνει εθνικά περήφανους και τον παραδεχόμαστε όσο και να θέλουμε να τον μισήσουμε. Γενικότερα είναι μία προσωπικότητα που συγκεντρώνει συγκλονιστικά έντονο ενδιαφέρον, μην αφήνοντας ακόμη και τους haters να τον μισήσουν, λόγω του ήπιου και ταπεινού προσώπου που δείχνει.
Αλέκα Ζουμή: Όχι. Κυρίως διότι η ζωή του περιγράφει ιδανικά τον τίτλο του “Αμερικάνικου Ονείρου” ή αν θες και του “ελληνικού ονείρου”. Η τραγικότητα της ιστορίας του συγκινεί και αυτό είναι το σημαντικότερο Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι παιδί μεταναστών αποτελεί από μόνο του έναν ξεχωριστό παράγοντα ώστε να συγκεντρώνει την προσοχή.
Κώστας Σωτηρίου: Σαφώς και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Το πρώτο πράγμα που σε κεντρίζει είναι τα παιδικά χρόνια του Γιάννη, η ιστορία της οικογένειάς του, που είχα την ευκαιρία να αναδείξω στο Βήμα της Κυριακής. Ήταν ένα απόγευμα στα παλιά γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, όπου είχα φέρει τον αδερφό του Θανάση (συμπαίκτη ακόμη του Γιάννη στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου) και επί δύο ώρες μου εξιστορούσε τα πάντα. Ότι είναι πέντε αδέρφια, ότι ο μεγάλος αδερφός έπαιζε ποδόσφαιρο (όπως και ο συχωρεμένος πατέρας του) και ζει στην Νιγηρία, ότι είναι και αισθάνεται Έλληνας, καθώς και ορισμένα ρατσιστικά περιστατικά. Την επόμενη μέρα έγινε η φωτογράφιση, στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης. Και θυμάμαι ότι ντρεπόταν πολύ…
4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;
Νίκη Μπάκουλη (Sport24 – Ραδιόφωνο 24/7): Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης, διότι τα social media έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα. Εννοώ πως θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, αλλά χωρίς τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μειώσει τις αποστάσεις σε ένα κλικ, ένα τουίτ, ένα ποστ, δεν είναι ακριβές το δείγμα.
Κώστας Σωτηρίου: Δύσκολη ερώτηση, γιατί είναι πολλά τα 23 χρόνια στα οποία καλύπτω το ρεπορτάζ του μπάσκετ. Θα έλεγα ότι υπάρχουν πρόσωπα κυρίως στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που έχουν τύχει τεράστιας προβολής. Στο μυαλό μου έρχονται ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και άλλοι μεγάλοι σταρ. Για να απαντήσω στην ερώτηση, πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν έχουν κατανοήσει όλοι το μέγεθος του Γιάννη και τη μανία, που έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ, για τον διεθνή σούπερσταρ. Δεν έχουν καταλάβει, δηλαδή, αυτό που λένε οι μεγάλοι αναλυτές και το έχω λανσάρει και εγώ στα κείμενά μου, ότι μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενδέχεται να γίνει το Νο.1 στον κόσμο! Παρ’ όλα αυτά, τα δημοσιεύματα για τον Greek Freak στην Ελλάδα είναι δεκάδες και σχεδόν καθημερινά.
Γιάννης Λαμπίρης (Τα Νέα): Ναι, αναλογικά αυτό που γινόταν για τον Γκάλη τη δεκαετία του 1980 αλλά και τα δημοσιεύματα για Διαμαντίδη και Σπανούλη. Απλά εδώ μιλάμε για το ΝΒΑ το πιο δύσκολο και θεαματικό πρωτάθλημα του κόσμου για αυτό και τα κατορθώματα του Γιάννη παίζουν τόσο δυνατά και στα ελληνικά ΜΜΕ.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με αριθμούς στο διαδίκτυο * 702.000 αποτελέσματα εμφανίζει η Google στην Ελλάδα * 1.080.000 αποτελέσματα εμφανίζει η Google διεθνώς * 705.622 likes έχει η σελίδα του στο Facebook * 2.000.000 followers έχει η σελίδα του στο instagram * 503.000 αποτελέσματα εμφανίζει η Google στην Ελλάδα για τον Νίκο Γκάλη * 103.000 αποτελέσματα εμφανίζει η Google στην Ελλάδα για τον Δημήτρη Διαμαντίδη * 203.000 αποτελέσματα εμφανίζει η Google στην Ελλάδα για τον Βασίλη Σπανούλη
5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;
Σοφιάννα Μπονοβόλια: Τα άρθρα της «επιτυχίας». Τα άρθρα στα οποία από τον τίτλο προκύπτει ότι έχει υπάρξει κάποιο «κατόρθωμα». Μία συμβολή σε νίκη, ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, ακόμη και ένα ποστ του σε κάποιο social media, με κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Επίσης διαβάζονται πάρα πολύ και τα άρθρα που αφορούν τον παίκτη και κάτι σχετικό με μία κίνηση κοινωνικού ενδιαφέροντος (πχ κάποιο μήνυμα κατά του ρατσισμού ή κάποια εκδήλωση «εθνικής» αγάπης)
Γιώργος Αδαμόπουλος (Basketblog): Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος, ειδικά όταν μπαίνει από το κινητό βαριέται να διαβάσει. Του αρέσουν πιο πολύ τα βίντεο, που ο Γιάννης προσφέρει απλόχερα, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές θεαματικές φάσεις. Ο κόσμος προτιμά επίσης να δει μια δήλωση, κάτι που του εξάπτει την περιέργεια, ένα βίντεο με στιγμιότυπα ή να δει μια φωτογραφία. Στο instagram όπου γίνεται ανάρτηση φωτογραφιών, μια συνηθισμένη φωτογραφία του Αντετοκούνμπο από την προπόνηση, συγκεντρώνει 19.000 likes. Είναι σαφώς λιγότεροι όσοι θα επιλέξουν να διαβάσουν μια ανάλυση.
Γιάννης Λαμπίρης: Νομίζω αυτά που μιλούν για τη ζωή του, κομμάτια της συμπεριφοράς του και τους ύμνους τρίτων. Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξε ο κόσμος και με το θέμα της εθνικής και το αν θα παίξει ή όχι το καλοκαίρι στο Ευρωμπάσκετ.
6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;
Σωτήρης Βετάκης (Sdna): Δυστυχώς ναι. Ο ρατσισμός στη χώρα μας υπάρχει και είναι έντονος. Πιο μεγάλος από οτι φαίνεται και εκδηλώνεται. Στα σχόλια, πίσω από την ανωνυμία και τα πληκτρολόγια, εκφράζονται με τον πιο θλιβερό και προκλητικό τρόπο. Αλλά στα περισσότερα sites δεν είναι αποδεκτά. Στις σελίδες τους στο Facebook, όπου ο έλεγχος των σχολίων είναι πιο δύσκολος το πρόβλημα είναι φανερό.
Άρης Μπάρκας: Υπάρχουν αρκετές ρατσιστικές αντιδράσεις στα social media. Αλλά αφενός επειδή έχουμε αποφασίσει στο Εurohoops χωρίς συζήτηση να προχωράμε σε αποκλεισμό χρηστών στα social media ακόμα και για προκλητικά σχόλια που αφορούν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό – για την ακρίβεια προσπαθούμε να το κάνουμε αλλά δυστυχώς είναι τόσα τα σχόλια που πάντα κάτι ξεφεύγει – εννοείται ότι ακόμα και υπόνοια ρατσιστικού σχολίου συνεπάγεται διαγραφή χρήστη. Έτσι δεν μπορώ να έχω σαφή εικόνα για το τι θα συνέβαινε αν τα σχόλια ήταν απολύτως ελεύθερα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι συνήθως μετά από ένα τέτοιο σχόλιο, υπάρχουν άλλοι χρήστες των social media που απαντούν με πολύ καθαρό και σαφή τρόπο. Αν η κατάσταση και στην πραγματική ζωή ήταν έτσι, τα φαινόμενα ρατσισμού στην κοινωνία μας θα είχαν περιοριστεί πάρα πολύ.
Από τα πιο αστεία σχόλια που έχω διαβάσει, πάντως, είναι η κατηγορία ότι προβάλλεται ο Αντετοκούνμπο και όχι ο Παπαγιάννης, συνοδευόμενη από το προφανές ρατσιστικό υπόβαθρο. Και το αστείο φυσικά δεν αφορά τον διεθνή σέντερ, που επίσης σε μικρή ηλικία έχει καταφέρει κάτι που ελάχιστοι Έλληνες πέτυχαν δηλαδή το να αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αλλά το ότι υπάρχει καθημερινή αναφορά στα όσα έχει κάνει ο Παπαγιάννης και οι Ελληνοαμερικανοί Κώστας Κουφός και Τάιλερ Ντόρσεϊ στα εξειδικευμένα ΜΜΕ του μπάσκετ όπως το Eurohoops.
Νίκη Μπάκουλη: Όπως παντού υπάρχει ένας μύθος, πάντα θα υπάρξει και κάποιος να πει… τα δικά του. Το κυρίαρχο είναι πως κάποιοι επιμένουν ότι δεν είναι Έλληνας, παρ’ ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Βέβαια, αν δεν είχε ταλέντο από αυτά που βγαίνουν μια φορά σε κάθε 50 χρόνια, εικάζω πως δεν θα είχε πάρει και διαβατήριο. Ξέρετε ότι αρχικά δόθηκαν χαρτιά μόνο σε εκείνον και τον αδελφό του, Θανάση;
7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;
Γιώργος Αδαμόπουλος: Νομίζω ότι η δουλειά σε αυτό το κομμάτι γίνεται περισσότερο στη νεολαία και ιδίως στα μικρά παιδάκια 6-7 χρονών. Μπορεί για παράδειγμα να δει το πιτσιρικάκι ένα βίντεο που βλέπει ο μπαμπάς του με τον Αντετοκούνμπο, να ρωτήσει και να του πει ο μπαμπάς του ότι είναι Έλληνας. Συνεπώς, έτσι είναι πιο εύκολο για το παιδί να το αφομοιώσει και να το δεχτεί. Αντίθετα στους μεγαλύτερους ανθρώπους είτε είναι ρατσιστές, είτε όχι, οι αντιλήψεις δύσκολα διαφοροποιούνται.
Νίκη Μπάκουλη: Υπάρχει αμνησία. Όχι μείωση. Δηλαδή, άνθρωποι που του έσουραν τα εξ αμάξης πριν γίνει ο Greek Freak, τώρα τον αποθεώνουν. Οι ίδιοι, έτσι;
Γιάννης Λαμπίρης: Θεωρώ πως ο χαρακτήρας του Γιάννη, το πως φέρεται και το ότι διαφημίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί την Ελλάδα, έπαιξε το ρόλο του για να βλέπουν λίγο διαφορετικά τέτοιες περιπτώσεις στην καθημερινότητα οι άνθρωποι.
8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;
Αλέκα Ζουμή: Δεν… φημίζονται για την ευελιξία τους, δεν θεωρώ ότι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα μόνο περιστασιακά.
Σοφιάννα Μπονοβόλια: «Πουλώντας» οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν. Ακόμη και πιο συντηρητικά μέσα, γνωστών επιχειρηματιών και ιδιοκτητών ΜΜΕ, επενδύουν με αφιερώματα, με προβολή, με χρήμα ακόμα, στο κεφάλαιο «Αντετοκούνμπο». Είναι αρκετά οξύμωρο να βλέπεις μέσα που είναι βαθιά και εμφανώς ρατσιστικά απέναντι στους μετανάστες, στους αλλόθρησκους, στους πιο αδύναμους, να αποθεώνουν τον «Giannis» ή τον «Γιάνναρο» ή τον «Αντετοκούνμπαρο».
Σωτήρης Βετάκης: Δεν έχω διαπιστώσει κανενός είδους επένδυση, πέραν της θεματολογίας. Ο αμερικανικός Τύπος με τις αναλύσεις του και ο Αντετοκούνμπο με τις επιδόσεις προσφέρουν πολλές αφορμές για θέματα. Άλλου είδους επένδυση δεν έχω δει.
9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;
Γιάννης Σταυρουλάκης: Όχι. Απλώς οι ήδη υπάρχοντες ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος σε ό,τι αφορά τον Γιάννη.
Γιώργος Αδαμόπουλος: Δυστυχώς δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο με την έννοια αυτού που λέμε πρόσληψη με όλα τα προβλεπόμενα για τον εργαζόμενο. Το να επιλέξει ένας ιδιοκτήτης μέσου, να πάρει στη δουλειά του παιδί πανεπιστημίου ή απόφοιτο λυκείου και να του γράφει για τον Αντετοκούνμπο, χωρίς να έχει δικαιώματα, θα μου επιτρέψει να μην το λογίζω ως πρόσληψη. Το μπάσκετ έδωσε πράγματι δουλειές τη δεκαετία του ’90, περίοδο που εκτινάχθηκε το ενδιαφέρον, ωστόσο από τότε έχουν αλλάξει πολλά και ούτε η ανάγκη παραπάνω κάλυψης θεμάτων ΝΒΑ, έχει επιφέρει κάποια αλλαγή.
Σωτήρης Βετάκης: Και βέβαια όχι! Η κατάσταση στον Τύπο δεν σηκώνει τέτοιες «πολυτέλειες». Η κυριότερη θεματολογία προκύπτει από μεταφρασμένα κείμενα από τον διεθνή Τύπο. Όποτε όποιος είναι εύκαιρος ή μπορεί κάνει μια μετάφραση κάποιου ενδιαφέροντος θέματος που αφορά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
*Ολόκληρες οι συνεντεύξεις
Γιώργος Αδαμόπουλος: Ο Γιάννης είναι όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο
Σωτήρης Βετάκης: Ο Γιάννης είναι μια αξιολάτρευτη φυσιογνωμία
Αλέκα Ζουμή: «Ψηλά» ακόμη και στα δελτία ειδήσεων
Νίκη Μπάκουλη: Ο Γιάννης είναι πάντα στην πρώτη σελίδα
Άρης Μπάρκας: Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας παίκτης ανήκει στην ελίτ του ΝΒΑ
Γιάννης Σταυρουλάκης: Η απόσυρση του Γιάννη πριν το Ευρωμπάσκετ, στα τοπ 10 θέματα της δεκαετίας
Κώστας Σωτηρίου: Μετά την αποχώρηση Λεμπρόν, το Νο1 στον κόσμο μπορεί να είναι ο Γιάννης
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.