Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για τρίτη στην ιστορία του σπουδαίου αυτού κοινωνικού και αθλητικού παγκόσμιου θεσμού, η Ελλάδα κατέκτησε το πιο βαρύτιμο τρόπαιο, απέσπασε την πιο σπουδαία αναγνώριση, στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που ολοκληρώθηκε χθες (σ. 17/7) στη Γλασκώβη: Το κύπελλο για το «Fair Play» («Ευ Αγωνίζεσθαι»). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει κατακτήσει τρεις φορές αυτή τη μεγάλη διάκριση. Εύσημα και για την 59χρονη ελληνίδα τερματοφύλακα, η οποία συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης («FiFPro Fair Play Award») και έγινε σύμβολο ολόκληρου του θεσμού.

Μια παρέα συνανθρώπων μας που εδώ, στον τόπο τους, δοκιμάζονται πολύ σκληρά, που η εξασφάλιση και των πιο αυτονόητων (μια ασφαλής κατοικία, καθημερινή τροφή) εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο και βασική προτεραιότητα, και που για κάποιους εξακολουθούν να είναι «αόρατοι», ντύθηκε με τα χρώματα της Ελλάδας και έγιναν όλοι τους άξιοι εκπρόσωποι του ίδιου τους του εαυτού και των αγώνων τους, αλλά και της πατρίδας που τους πληγώνει. Έγιναν παράδειγμα προς μίμηση, ένα σύμβολο για ολόκληρο τον πλανήτη, με την τεράστια ψυχή τους, την αξιοπρέπεια, την αγωνιστικότητα, το πάθος τους για τη ζωή, την αποφασιστικότητά τους να τα καταφέρουν.

Ο λόγος για τα μέλη της ελληνικής ομάδας αστέγων, η οποία συμμετείχε στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (το αγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου) με τη συμμετοχή 64 ομάδων από 54 χώρες.

«Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι η κατάκτηση του κυπέλλου για το “Ευ Αγωνίζεσθαι” (“Fair Play Award”), που σε μια τέτοια διοργάνωση είναι και η πιο σπουδαία διάκριση. Σημειώνεται ότι η ελληνική ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο για το “Ευ Αγωνίζεσθαι”», αναφερόταν στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε λίγες μέρες πριν την αναχώρηση της αποστολής για τη Γλασκώβη.

Και ο στόχος επετεύχθη!
Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ήθους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για τρίτη στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε το περασμένο Σάββατο βράδυ, κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων και της τελετής λήξης της διοργάνωσης. Ο νικητής του βραβείου για το «Fair Play» ανακοινώνεται πάντα με το κλείσιμο της τελετής, με την ανακοίνωση να γίνεται από τον ίδιο τον ιδρυτή του κορυφαίου αυτού αθλητικού και κοινωνικού κινήματος, σκωτσέζου στην καταγωγή, Mel Young (Μελ Γιανγκ).

«Ο νικητής του φετινού “Fair Play” είναι η γυναικεία ομάδα της Ελλάδας», είπε μέσω γιγαντοοθόνης και ο χώρος σείστηκε από τις ιαχές πανηγυρισμού, σεβασμού και αναγνώρισης όλων όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα συγχαρητήρια («το αξίζατε!») από τα μέλη των υπόλοιπων αποστολών ήταν μία ακόμη δικαίωση για μια τεράστια προσπάθεια μιας ξεχωριστής παρέας συμπολιτών μας.

Η χώρα μας είναι η μοναδική στην ιστορία του θεσμού που έχει περισσότερες από μία κατακτήσεις, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο τόσο την παραδειγματική συμπεριφορά και προσωπικότητα κάθε μέλους της ομάδας ξεχωριστά, αλλά και το έργο που παράγεται σε βάθος χρόνου από τη μικρή παρέα ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», και η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει τον αθλητισμό ως εργαλείο ενεργοποίησης και κοινωνικής (επαν)ένταξης συνανθρώπων μας που βιώνουν την αστεγία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

SHEDIA 2

Φωτογραφία της εθνικής ανδρών με τα παιδιά της εθνικής Τσεχίας.

Αλλά οι διακρίσεις στη Γλασκώβη δεν σταμάτησαν εκεί. Η τερματοφύλακας της γυναικείας ομάδας κ. Στέλλα Μαυρίδου συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία επτάδα της διοργάνωσης για το Fair Play («FiFPro Fair Play Award»).

H 59χρονη κ. Στέλλα είναι πωλήτρια του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε, δε, να παίζει ποδόσφαιρο στις αρχές της άνοιξης, όταν άρχισαν και οι συστηματικές προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων και στη συμπρωτεύουσα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.

Στη Γλασκώβη έκλεψε τις καρδιές όλων. Κάθε φορά που αγωνιζόταν η ελληνική ομάδα, όλο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά της, ενώ σε κάθε της εμφάνιση τους δρόμους της πόλης δεν υπήρχε περίπτωση να μην της ζητήσουν μια φωτογραφία και ένα αυτόγραφο! Στο πείσμα της, στην αγωνιστικότητά της, στην επιθυμία της για ζωή, στον αξιοπρέπειά της, η διοργάνωση βρήκε τον πιο άξιο πρεσβευτή των κοινωνικών μηνυμάτων και των αγώνων που προσπαθεί να υπηρετήσει. «Κλωτσιά στη Φτώχεια» («Kick Out Poverty»), όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα.

SHEDIA 3

Η κύρια Στέλλα και η κυρία Μάγδα, δύο από τις παίκτριες της Εθνικής Αστέγων.

«Είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου», δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής του Μεξικού κ. Ρικάρντο Χιμένεθ, μετά τη λήξη του αγώνα Μεξικό-Ελλάδα στις γυναίκες.
Στο αγωνιστικό μέρος, η γυναικεία ομάδα, στην πρώτη της συμμετοχή, κατέλαβε την 10η θέση του τουρνουά. Έφτασε, μάλιστα, έως τον τελικό της κατηγορίας της, όπου ηττήθηκε με 3-2 από τα κορίτσια της Αργεντινής.

Στους άνδρες, η ομάδα τερμάτισε στην 43η θέση. Στον τελευταίο της αγώνα, η ομάδα επικράτησε της Σλοβενίας με 5-2.

SHEDIA 4

Γλασκώβη 2016. Στιγμιότυπο από νικηφόρο αγώνα των ανδρών απέναντι στις ΗΠΑ.

Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, το Μεξικό κατέκτησε τον τίτλο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, το Μεξικό επικράτησε της Βραζιλίας με 6-1, ενώ τα κορίτσια του Μεξικού επιβλήθηκαν της Κιργιζίας με 5-0.

Την αποστολή της γυναικείας ομάδας αποτελούσαν οι Στέλλα Μαυρίδου, Κρυστάλλω-Όλγα Ζωγράφου, Μαγδαληνή Βασιλικού, Ευτέρπη Ιωαννίδου, Βαλεντίνα Ευθυμίου, Βασιλική Δημητριάδη, Κατερίνα Πάσχου. Ενώ την αντίστοιχη των ανδρών οι Λάμπης Δημουλάς, Πασχάλης Καρακώστας, Άρης Κολίτσης, Παντελής Σπηλιόπουλος, Κοσμάς Νικήτας, Λευτέρης Συναχέρης, Χρήστος Σιαμπάνης, Στέλιος Κουτσουρής.

Προπονητές της φετινής αποστολής ήταν δύο πρώην παίκτες της ομάδας, ο Γιάννης Κώτσος (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Μιλάνου, το 2009) και ο Αλέξανδρος Καϊάφας (είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σαντιάγο το 2014). Την αποστολή συνόδευσαν ο διευθυντής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης και ο φωτογράφος Γιάννης Ζινδριλής.

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι του 2017 στο Όσλο.

*Στην αρχική φωτογραφία, η τελευταία μέρα των αγώνων. Τα κορίτσια της Ελλάδας, της Αργεντινής και της Γαλλίας, μια αγκαλιά, σε έναν αγώνα κοινό. 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//