Εδώ και αρκετούς μήνες, Σταδίου και Αιόλου, εκεί που βρισκόταν το κατάστημα αθλητικών ειδών του Κατράντζου το έδαφος έχει “βουλιάξει”. Ο Δήμος Αθηναίων έχει περιφράξει το σημείο για την ασφάλεια των πεζών, αλλά φαίνεται πως ό,τι καταστρέφεται δεν ξαναφτιάχνεται.
Εδώ και αρκετούς μήνες, Σταδίου και Αιόλου, εκεί που βρισκόταν το κατάστημα αθλητικών ειδών του Κατράντζου το έδαφος έχει “βουλιάξει”. Ο Δήμος Αθηναίων έχει περιφράξει το σημείο για την ασφάλεια των πεζών, αλλά το πεζοδρόμιο έχει μικρύνει πολύ, ενώ δεν έχει γίνει καμία εργασία για την αποκατάσταση της ζημιάς.
Πήραμε το Δήμο Αθηναίων για να μάθουμε περισσότερα και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδοποιίας. «Το έδαφος υποχώρησε, γιατί από κάτω έχει τα παλιά υπόγεια του Κατράντζου. Με τη φθορά του χρόνου κι επειδή το έδαφος ήταν κούφιο, κάποια στιγμή υποχώρησε», εξήγησαν, ενώ είπαν ότι δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει και αν θα γίνει αποκατάσταση, καθώς «το οικόπεδο ανήκει σε ιδιώτη και δεν μπορεί ο Δήμος να παρέμβει». Τους ρωτήσαμε για το πεζοδρόμιο. «Ανήκει και αυτό σε ιδιώτη», απάντησαν, δείχνοντας ότι δεν ξέρουν περισσότερα παρά μόνο για την πρόθεση του Δήμου, εφόσον «δεν είναι παράλογο το κόστος και συμφωνήσει ο ιδιώτης» να απαλλοτριώσει το χώρο και να τον κάνει πράσινο.
Αυτή η ιστορία κρατά χρόνια. Από τις 19 Δεκέμβρη του 1980, όταν το «Κατράντζος» στα Χαυτεία καταστράφηκε, το οικόπεδο παραμένει αναξιοποίητο, παρότι υπήρχαν πολλές φορές σχέδια για την μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, με τον Δήμο όμως να μην προχωρά τις διαδικασίες.
Όπως γράφεται στην «Καθημερινή» από τον Δημήτρη Ρηγόπουλο το 1982, ο χώρος χαρακτηρίζεται με προεδρικό διάταγμα «κοινόχρηστο πράσινο» και αποφασίζεται η απαλλοτρίωσή του. Ο Δήμος δεν καταβάλλει ποτέ την αποζημίωση κι η διαδικασία παγώνει, για να επαναφερθεί το θέμα το καλοκαίρι του 2009 με νέα πρόταση από το Δήμο. Στα σχέδια του δήμου ήταν να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου 560 τ.μ. και να κατασκευαστεί δημοτικό κτίριο που θα φιλοξενήσει δραστηριότητες αναψυκτηρίου και κέντρου πληροφόρησης πολιτών.
Σημειωτέον, το οικόπεδο ανήκει στο Ίδρυμα Μαρία Κασιμάτη, στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, άρα βρίσκεται στα χέρια της εκκλησίας.
Η εγκατάλειψη του χώρου συνεχίζεται, παρότι υπήρχαν πριν λίγους μήνες σχέδια, έστω για την εικαστική διαμόρφωσή του. Το «Βασανίζομαι» σ’ έναν από τους τοίχους που βρίσκονται δίπλα στο οικόπεδο, μοιάζει με τραγική ειρωνεία.
Θυμίζω λίγο πιο πάνω υπάρχουν ακόμα λαμαρίνες γύρω από τα καμένα κτίρια της Marfin και του Aττικόν. Πολλά τα όμοια παραδείγματα σε όλη την Αθήνα. Φαίνεται πως ό,τι καταστρέφεται δεν ξαναφτιάχνεται. Και κάπως έτσι το κέντρο υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.