Από τώρα, το εγχειρίδιο σύνταξης κειμένων συστήνει όρους όπως «κλιματική κρίση» όσο και «παγκόσμια θέρμανση», αναφέρει ο Guardian

Όπως έκανε γνωστό έχει αναβαθμίσει το εγχειρίδιο σύνταξης κειμένων για να εισάγει όρους οι οποίοι περιγράφουν με περισσότερη ακρίβεια τις περιβαλλοντικές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Αντί του όρου «κλιματική αλλαγή», οι προτιμώμενοι όροι είναι πλέον “κλιματική ανάγκη, κρίση ή κατάρρευση” και αντί της “παγκόσμιας υπερθέρμανσης” προτιμάται η “παγκόσμια θέρμανση”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε επιστημονικά ακριβείς, αλλά κι ότι επικοινωνούμε καθαρά με τους αναγνώστες πάνω σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα”, δήλωσε η αρχισυντάκτρια Κάθριν Βάινερ. “Η φράση ‘κλιματική αλλαγή’ για παράδειγμα ακούγεται κάπως παθητική και ευγενική, την ώρα που οι επιστήμονες μιλούν για καταστροφή της ανθρωπότητας”.

“Σταδιακά, οι επιστήμονες για το κλίμα και οι οργανώσεις από τον ΟΗΕ έως την ΕΜΥ αλλάζουν την ορολογία τους και χρησιμοποιούν πιο δυνατή γλώσσα για να περιγράψουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε”, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει μιλήσει για «κλιματική κρίση» από τον Σεπτέμβρη, αναφέροντας ακόμη τότε ότι “αντιμετωπίζουμε μία ευθεία υπαρξιακή απειλή”. Ο κλιματολόγος και καθηγητής Χανς Σέλναμπερ, πρώην σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Πάπα, επίσης χρησιμοποιεί τον όρο «κλιματική κρίση».

Τον Δεκέμβριο ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού τμήματος της ΕΜΥ στη Μ. Βρετανία, είπε ότι ο όρος «παγκόσμια θέρμανση» ήταν πιο ακριβής απ’ ό,τι ο όρος «παγκόσμια υπερθέρμανση» για να περιγράψει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο παγκόσμιο κλίμα. Στον πολιτικό κόσμο, οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου προσυπέγραψαν τη διακήρυξη του Εργατικού Κόμματος για “κλιματική έκτακτη ανάγκη”.

Η κλίμακα της κλιματικής κρίσης και των κρίσεων στην άγρια ζωή, αποκαλύφθηκε από εκθέσεις ορόσημα επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο ανακοίνωσαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να αποφευχθούν μεγαλύτερα ρίσκα ξηρασίας, πλημμυρών, ακραίας ζέστης και φτώχειας για δεκάδες εκατομμύρια κόσμο. Τον Μάιο, επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο είπαν ότι η ανθρώπινη κοινωνία βρισκόταν σε κίνδυνο από την επιτάχυνση της εξολόθρευσης της άγριας ζωής και την καταστροφή οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν όλη τη ζωή πάνω στη γη.

Άλλοι όροι που ενημερώθηκαν, συμπεριλαμβάνουν τη χρήση των όρων “άγρια ζωή” αντί για “βιοποικιλότητα”, “πληθυσμοί ψαριών” αντί για «αποθέματα ψαριού» και “αρνητής της κλιματικής επιστήμης” αντί για “κλιματικός σκεπτικιστής”. Τον Σεπτέμβριο, το BBC δέχτηκε ότι κάλυπτε συχνά με λάθος τρόπο την κλιματική αλλαγή και είπε στο προσωπικό: “Δεν χρειάζεστε έναν αρνητή για να εξισορροπήσετε τη συζήτηση”.

Νωρίτερα τον Μάιο η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Σουηδέζα έφηβη, η οποία ενέπνευσε τις σχολικές απεργίες για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, είπε: “Είναι 2019. Μπορούμε όλοι τώρα να αποκαλούμε τα πράγματα όπως είναι: κλιματική κατάρρευση, κλιματική κρίση, κλιματική έκτακτη ανάγκη, οικολογική κατάρρευση, οικολογική κρίση και οικολογική έκτακτη ανάγκη;”

Η ενημέρωση του εγχειριδίου σύνταξης κειμένων του Guardian ακολουθεί την πρωτοβουλία για προσθήκη μετρητή του επιπέδου που βρίσκεται το διοξείδιο του άνθρακα στις ημερήσιες σελίδες της ημερίδας για τις καιρικές συνθήκες. “Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά – η συμπερίληψη ενός δείκτη μέτρησης στις ημερήσιες αναφορές μας είναι μία συμβολική κίνηση του τι κάνει στο κλίμα η ανθρώπινη δραστηριότητα”, είπε η Βάινερ τον Απρίλη.

“Οι άνθρωποι χρειάζεται να θυμούνται ότι η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα του μέλλοντος – χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε τώρα και κάθε ημέρα μετράει”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//