Η ολοσχερής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκει αν μη τι άλλο την πλήρη εφαρμογή της στο θεσμό της σκλαβιάς. Θεσμός που επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια, με εκατομμύρια ανθρώπων να πέφτουν θύματα της εσχάτης εκμετάλλευσης των αφεντικών τους.
Ήταν μόλις 1865, όταν ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Abraham Lincoln μετά από απόφαση του Κογκρέσου με την 13η Τροποποίηση, δίνει ένα οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, απαγορεύοντας την σκλαβιά όταν σε πολιτείες όπως το Kentucky, υπήρχαν παραπάνω από 50.000 υποδουλωμένοι άνθρωποι. Η αρχή είχε γίνει το 1787 με απόφαση του Κογκρέσου για κατάργηση της δουλείας, αλλά μοναχά στις δυτικές Πολιτείες των Η.Π.Α. καθώς η πρόταση του Thomas Jefferson, για ολοκληρωτική απαγόρευση της, δεν εφαρμόστηκε για μοναχά μία ψήφο.
Την σκληρή αυτή περίοδο καταγράφει το project «Born in Slavery: Slave Narratives from the Federal Writers’ Project, 1936-1938», το οποίο περιέχει παραπάνω από 2.300 προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων αλλά και 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τα πρόσωπα των πρώην σκλάβων.
Κάποιες μαρτυρίες δε υπάρχουν και σε ηχητική μορφή, άλλες περιγράφουν το βάναυσο χαρακτήρα των συνθηκών της εποχής ενώ άλλες, απλά περιγράφουν την καθημερινότητα που βίωναν οι τότε άνθρωποι, με λιγότερο σκληρό τρόπο και κάποιες φορές ακόμη και νοσταλγικό.
Οι φωτογραφίες και το υλικό γενικότερα, συλλέχθηκε γύρω στο 1930 και αφορά παραπάνω από 17 πολιτείες των Η.Π.Α. Τότε το διαφορετικό χρώμα σε καθιστούσε ταυτόχρονα υποδεέστερο, ένα κατώτερο ον που δεν αξίζει καν να έχει τα προνόμια των λευκών ανθρώπων.
Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η διάρκεια του στο χρόνο έρχεται να αποδείξει τρανταχτά σε κάθε άνθρωπο, αμερικάνικης καταγωγής ή μη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη ζωή εν γένει πρέπει να διαφυλάσσονται με κάθε δυνατό κόστος. Το υλικό ανήκει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η οποία είναι και το παλαιότερο πολιτιστικό κτίριο των Η.Π.Α. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://memory.loc.gov/ammem/snhtml/snhome.html μπορεί να φανεί αρκετά διαφωτιστική, καθώς ολόκληρο το υλικό βρίσκεται καλά διαφυλαγμένο σε ψηφιακή μορφή!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.