Πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε στα νέα ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς, το μέλος της Χρυσής Αυγής που δολοφόνησε τον μουσικό Παύλο Φύσσα, ή Killah P, στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013, πρόκειται να αποφυλακιστεί. Η προφυλάκισή του φτάνει πλέον το ανώτατο προβλεπόμενο χρονικό όριο. Από τη μία, σαφώς πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην προφυλάκιση των κατηγορουμένων. Από την άλλη, ένας ομολογηθείς δολοφόνος θα κυκλοφορεί ελεύθερος.

Φαίνεται προβληματικό μία δίκη στην οποία ο κατηγορούμενος έχει ομολογήσει το έγκλημά του και μάλιστα τέτοιας φύσης ότι δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη νομική κατάρτιση για να διαπιστώσει κανείς πως η δικαιοσύνη κινείται και αποδίδεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα δυσθεώρητο πλήθος μη εκδικασμένων και εν εκδικάσει υποθέσεων. Αν αυτό χρήζει μίας αλλαγής πρακτικής ή μιας βαθιάς μεταρρύθμισης στο χώρο της εθνικής δικαιοσύνης, ας αφεθεί σε εμπειρότερους στα συγκεκριμένα ζητήματα να το κρίνουν. Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και η δικαιοσύνη να μην αποδίδεται μετά από μαραθώνιες εκδικάσεις ως είδος πολυτελείας, αλλά το δυνατόν ταχύτερα, ως αξία της πολιτείας.

Για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, είναι δίκαιο να αποφυλακίζεται κάποιος ο οποίος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται προφυλακισμένος. Δεν μπορεί κάποιος κατηγορούμενος να βρίσκεται de facto τιμωρούμενος χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Φυσικά η κριτική αυτή δεν κατατείνει στην υπεράσπισή του· σε καμία περίπτωση. Κατατείνει όμως στην υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη σε μία δίκαιη δίκη και όχι στην εκμετάλλευση «παραθύρων» ώστε να περιμένουν προφυλακισμένοι τη δικαιοσύνη να έρθει, προσπαθώντας να ξεπεράσει χρονοτριβές και παρατάσεις.

Φυσικά, προβληματικό φαίνεται πώς σε άλλες περιπτώσεις το όριο αυτό έχει αγνοηθεί επιλεκτικά (βλ. υπόθεση Σακκά, αλλά και αλλοδαπών προς απέλαση). Εδώ δίνεται έρεισμα σε ερωτήματα περί επιλεκτικής αντιμετώπισης, η οποία δεν χρήζει σε ένα κράτος δικαίου. Βέβαια ποιος είπε ότι το ελληνικό κράτος είναι τέτοιο;

Είναι απορίας άξιον ωστόσο και βαθιά προβληματικό να έχει εξαντληθεί η προβλεπόμενη διάρκεια προφυλάκισης και η υπόθεση ακόμη να εκδικάζεται. Ειδικά για ομολογημένα εγκλήματα μίσους, η δικαιοσύνη πρέπει να «λαδώσει» τα αντανακλαστικά της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//