Πέρασε ένα τέταρτο, μισή ώρα- η γυναίκα του φυλακισμένου είναι μαθημένη στην προσμονή- και, καθισμένη στο παγκάκι του θλιβερού προθάλαμου, η νεαρή προσπαθεί να συντάξει στο μυαλό της αυτά που θα πει στον άντρα της. Τόσα πράγματα κι η αντάμωση τόσο σύντομη- μόλις μισή ώρα.

Πόσες φορές γερμένη στη σοφίτα της δεν είχε επαναλάβει όσα είχε να του πει, κάθε λέξη είχε τυπωθεί στη μνήμη της και τώρα τα ξέχασε όλα.

«Πρώτα θα του πω πόσο τον αγαπάω, πολύ περισσότερο από πριν, αν υπάρχω ακόμη είναι γι’ αυτόν. Δεν πρέπει να μάθει τίποτα απ’ όσα πέρασα αυτούς τους δεκαοχτώ μήνες. Δουλεύω, είμαι καλά, πληρώνω το νοίκι μου… τι άλλο; Τα ξέχασα όλα, γιατί δεν τα έγραφα σ’ ένα χαρτάκι;»

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφία Γκριγκόριεβνα Κροπότκινα «Η γυναίκα του αριθμού 4237», σε μετάφραση του Επαμεινώνδα Πολιτάκη από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.

Η νουβέλα της Σοφία Γκριγκόριεβνα Κροπότκινα γράφτηκε στα γαλλικά και πρωτοεμφανίστηκε σε συνέχειες τις τελευταίες έξι μέρες του Ιανουαρίου του 1886 στη μακρόβια εφημερίδα «Ο Αδιάλλακτος». Πρόκειται για μια απλή ιστορία με αρκετά στοιχεία «ελευθεριακού ρεαλισμού» που εν πολλοίς ακολουθεί την θεματολογική, ιδεολογική και αισθητική πεπατημένη του ύστερου ρομαντισμό, στηριγμένη σε αλγεινές προσωπικές αναμνήσεις της Σοφία Γκριγκόριεβνα Κροπότκινα από τους αθέατους κόσμους των μεταλλωρύχων και των φυλακών. Γράφτηκε στη σκιά των τειχών της περιβόητης φυλακής Κλερβό- πρώην μοναστηριού- όπου βρισκόταν δέσμιος τρία χρόνια (1883-1886), μετά τη γνωστή δίκη της Λυόν, ο αναρχικός φιλόσοφος και σύντροφός της Πιοτρ Κροπότκιν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//