Το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου έφερε τη δεύτερη εκλογική ήττα του Αντώνη Σαμαρά σε διάστημα περίπου πέντε μηνών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η πιο αναπάντεχη απάντηση στο πολιτικό και μιντιακό καθεστώς. Η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τρομοκρατία μπορεί να έμενε απαρατήρητη αν δεν ήταν αυτό το 60 και πλέον τοις εκατό των ψηφοφόρων που την αψήφησε. Ανεξάρτητα με το πως θα το διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, ήδη η νίκη αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή. Η παραίτηση ενός χρεοκοπημένου πρώην πρωθυπουργού αλλά και οι επιπτώσεις που δέχθηκε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα που συνδέεται με τα μνημόνια.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την ολλανδική αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup, 15 μέρες πριν διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ίδια θέση. Ο αντίπαλός του για την προεδρία, Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπ΄ όψιν το ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα, ωστόσο σε σχέση με το ζήτημα της Ελλάδας τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια». Η γερμανική εφημερία Die Zeit δημοσίευσε στις 6/7, άρθρο με τίτλο “Η ήττα της Μέρκελ”. Δύσκολες μέρες και για τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ, ενώ δήλωνε ότι το ΟΧΙ σημαίνει Grexit και τώρα διαψεύδει αυτές τις δηλώσεις.
Αυτά είναι συνοπτικά τα πρώτα σημάδια, που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό ΟΧΙ ήταν μια ρωγμή στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πλήγμα στην πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα, ως ευαγγέλιο. Δεν παραβλέπουμε την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο και απασχόλησε πολύ τη δημοσιότητα είτε λόγω γνώσεων, είτε λόγω στυλ και ύφους. Η κίνηση αυτή φάνηκε ως υποχώρηση, δεδομένου ότι οι “Θεσμοί” ήταν ενοχλημένοι από το διαπραγματευτικό του ύφος. Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και δεν προσφέρεται για προβολή τύπου lifestyle, είναι επίσης εξαίρετος οικονομολόγος και γνωστός για τις θέσεις του για τη χρεοκοπία της κεϋνσιανής και της θατσερικής οικονομίας. Αναμένεται λοιπόν αν και το ύφος αλλάζει, οι θέσεις να παραμείνουν.
Όμως δεν έχει τόση σημασία τι θα γίνει στο Eurogroup. Πρώτη φορά στην καρδιά του προηγμένου, δυτικού κόσμου, ακόμα και από μια χώρα που είναι στα σύνορα με την ανατολή, αμφισβητείται το δόγμα του “There Is No Alternative” (TINA), το οποίο θεωρεί την μόνη δυνατή ιδεολογία, την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κινήματα που έχουν αρχίσει να οικοδομούν αυτό το “αδύνατο”. Πρώτη φορά ένας ευρωπαϊκός λαός αντιτίθεται σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Η ψήφος της 5ης Ιουλίου ήταν το δεύτερο ΟΧΙ μετά την ψήφο στις 25 Ιανουαρίου.
Ο Μαρξ έγραφε στο «Κομουνιστικό Μανιφέστο»: «Ας τρέμει η κυρίαρχη τάξη. Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους». Το λάθος που έκαναν οι εμπνευστές των μέτρων των μνημονίων είναι ότι δημιούργησαν τόσους πολλούς που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ώστε τελικά να μη μπορούν ούτε να τρομοκρατήσουν. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάει πλέον στην Ευρώπη διεκδικώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ως το μόνο που έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.