Φθηνότερα θα είναι από σήμερα τα προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες, καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάργηση του φόρου που είχε εξαγγελθεί πέρυσι στις 11 Μαρτίου. Όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση το μέτρο μπόρεσε να υιοθετηθεί χάρη στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Πρόκειται επιπλέον για ιστορική δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος των φεμινιστικών κινημάτων, ενώ ήδη εδώ κι ένα χρόνο προϊόντα υγιεινής διανέμονται δωρεάν στα δημόσια πανεπιστήμια της Αγγλίας, καθώς και σε ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία που τα χρειάζονται.
Είχε φτάσει ακόμη και στο 17.5%
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας προστέθηκε για πρώτη φορά στα προϊόντα υγιεινής το 1973, με κανονικό συντελεστή 10%, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σημείο του στο 17,5% το 1991. Μια επιτυχημένη εκστρατεία από την Εργατική βουλεύτρια Ντον Πριμαρόλο είδε το ποσοστό να πέφτει στο 5% τον Μάρτιο του 2000 κι από τότε παρέμεινε εκεί.
“Είμαι περήφανος που τηρούμε σήμερα τη δέσμευσή μας να καταργήσουμε τον φόρο στα ταμπόν. Τα προϊόντα υγιεινής είναι απαραίτητα και κατά συνέπεια είναι λογικό να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει το μέτρο όταν είχε παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας τον Μάρτιο.
Η Φελίσια Ουίλοου, γενική διευθύντρια της Fawcett Society, οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αλλαγή αυτή.
“Ο δρόμος ήταν μακρύς μέχρι να φτάσουμε εδώ, όμως ο σεξιστικός φόρος που θεωρεί τα προϊόντα υγιεινής μη απαραίτητα προϊόντα πολυτελείας μπορεί επιτέλους να περάσει στα βιβλία της ιστορίας”, τόνισε.
Σημειώνεται ότι η Σκοτία έκανε ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά τον Νοέμβριο, καθώς οι βουλευτές της ενέκριναν νομοσχέδιο που επιτρέπει στις γυναίκες δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής κι έτσι έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το μέτρο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.