Το κεφάλι του ήταν σκυμμένο, τα χέρια του ακουμπούσαν στο πλυντήριο, στάθηκα και τον κοίταξα, ήταν τόσο ακίνητος…μετά είδα το σκοινί. Ήταν 18 Μαΐου του 1980 και ο Ιαν Κέρτις είχε κρεμαστεί με ένα καλώδιο στην κουζίνα του σπιτιού του, ήταν νεκρός. Η μουσική μόλις έχανε το μοναδικό σκοτάδι και την απαισιοδοξία του Κέρτις και η ποστ-πανκ τον δημιουργό της.
Γεννημένος στο Μάντσεστερ ο Κέρτις μεγαλώνει μέσα στην μιζέρια της εργατούπολης. Σπίτια κουτιά, έρημοι δρόμοι, σκοτάδι και παρακμή θα τον σημαδέψουν όπως και την μουσική και τον στίχο των Joy Division. Από μικρός δείχνει την διαφορετικότητά του. Καλός μαθητής, εσωστρεφής και κλειστός γράφει τα δικά του ποιήματα και στίχους. Θα είναι η μουσική του Ντέιβιντ Μπάουι που θα τον συνεπάρει, αφήνει μακριά μαλλιά και ονειρεύεται να γίνει ροκ σταρ κάποια μέρα. Τότε θα γνωρίσει την Ντέμπορα, θα την παντρευτεί αν και 18 χρονών και θα πιάσει δημοσιοϋπαλληλική δουλειά για να βγάζει τα προς το ζην.
Και τότε όλα αλλάζουν. Εκείνη την βραδιά έπαιζαν οι πρωτοεμφανιζόμενοι Sex Pistols, οργισμένο, θυμωμένο πανκ. Εκείνη την βραδιά στην συναυλία το όνειρο του Κέρτις να γίνει ροκ σταρ αναβιώνει όπως και το όνειρο των Πίτερ Χουκ, Μπέρναρντ Σάμνερ και Τέρι Μέισον να φτιάξουν τη δικιά τους μπάντα ψάχνοντας για τραγουδιστή. Ο Κέρτις θα πει το ναι και τότε θα γεννηθούν οι Joy Division. Αρχικά ως Warsaw αλλά τελικά επέλεξαν το Joy Division για όνομα του συγκροτηματός τους, από τη ναζιστική πτέρυγα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου κρατούνταν πόρνες για να ικανοποιούν τους Ναζί. Αυτό και το πρώτο εξώφυλλο του δίσκου τους που απεικονίζει έναν νεαρό από την Ναζιστική νεολαία θα δώσουν τροφή σε κάποιους για να τους κατηγορήσουν για φασίστες και φιλοναζιστές. Μάλλον κάπως ανυπόστατα.
Ο Κέρτις μαζί με τους Joy Division καταφέρνουν να πάνε την πανκ ένα βήμα πιο πέρα. Σε αντίθεση με άλλα πανκ συγκροτήματα η μουσική των Joy Division είναι εσωστρεφής και καταθλιπτική, απαισιόδοξη, που έκανε την οργή πόνο και θλίψη, δεν τα “έσπαγε” σαν τα άλλα συγκροτήματα αλλά θρηνούσε. Το ποστ πανκ είχε γεννηθεί.
Ο Κέρτις χορεύει στην σκηνή με μανία και σπασμωδικότητα ακριβώς όπως έκανε και στις επιληπτικές του κρίσεις. Η φωνή του βαριά και μελαγχολική και η ματιά του απόκοσμη. Έδινε το είναι του εκεί στην σκηνή, σε κάθε τραγούδι ξαναζούσε την οδύνη των στίχων. “Ο Ίαν είχε φοβερές μεταπτώσεις. Τη μια στιγμή ήταν συμπαθητικός και ευγενικός και την επόμενη, επί σκηνής, εντελώς μανιακός. Ενα βράδυ, στη διάρκεια μιας συναυλίας διέλυσε ολόκληρη τη σκηνή, ξήλωσε τις ξύλινες σανίδες και τις πέταξε στο κοινό. Έπειτα έσπασε ένα μεγάλο ποτήρι πάνω στη σκηνή και άρχισε να κυλιέται στα γυαλιά, ανοίγοντας μια πληγή 25 πόντων στο μηρό του”, είχε πει ο Πίτερ Χουκ.
Ευαισθησία, κατάθλιψη, πόνος, σύγχυση συναισθημάτων, ασθένεια, απώλεια, αγάπη, μοναξιά, απαισιοδοξία. Λέξεις που μπορούν να περιγράψουν αλλά όχι να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό που ήταν και υπήρξε ο Κέρτις.
Ο Κέρτις πέθανε σε ηλικία 23 χρονών, τα αίτια που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία είναι μόνο κάποια σενάρια, ίσως ήταν τα ναρκωτικά, ο γάμος του που είχε διαλυθεί, η επιληψία του που χειροτέρευε με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πάνω στην σκηνή, η κατάθλιψη.
Αν και πρόλαβε μόνο έναν ολοκληρωμένο δίσκο ενώ συνολικά δύο ήταν οι δίσκοι που ηχογράφησε και 20 τα τραγούδια που τραγούδησε με τους Joy Division κατάφερε όπως ονειρευόταν να ανεβεί στο πάνθεο μαζί με τους ροκ ηρωές του.
Η σύγχυση στα μάτια της τα λέει όλα
Έχει χάσει τον έλεγχο
Και κλωτσάει τον κοντινότερο διερχόμενο
Έχει χάσει τον ελέγχο
Και αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του παρελθόντος της και λέγοντας έχω χάσει τον έλεγχο ξανά
Και τη φωνή που της λέει πότε και που να δράσει
Έχω χάσει τον έλεγχο ξανά λέει
(shes lost control)
Κλαις στον ύπνο σου
Όλα τα λάθη μου ξεπετάγονται
Και υπάρχει μια γεύση στο στόμα μου
Καθώς η απελπισία κρατάει
Ότι κάτι τόσο ωραίο
Δεν μπορεί να λειτουργήσει πια
Αλλά η αγάπη θα μας χωρίσει με δάκρυα πάλι
(love will tear us apart again)
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.