Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από το Βιβλιοπωλείο Madamaδι στη Μυτιλήνη. Το άνοιξαν πριν πέντε χρόνια ο Ηλίας και η Αθηνά, ένα ζευγάρι που ζούσε μόνιμα στην Αθήνα και αποφάσισε ν’ αλλάξει ζωή.
Τη θετική πλευρά της παραμονής μας στο σπίτι θέλει να αναδείξει το Madamaδι, ένα μικρό βιβλιοπωλείο, σ’ ένα μικρό χωριό της Λέσβου, που υλοποιεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία. Για τις ημέρες που θα παραμείνει κλειστό, έχει ηχογραφήσει ένα παραμύθι, το οποίο είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα, για όποιον παίρνει στο τηλέφωνο του βιβλιοπωλείου 2253061005. «Μια μικρή συντροφιά για όλους εμάς που είμαστε πια στο σπίτι και έχουμε ανάγκη μια μικρή ιστορία για παρέα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σελίδα του. Εφόσον η καραντίνα συνεχιστεί, θα συνεχιστούν κι οι ηχογραφήσεις.
Όπως φανερώνει τ’ όνομά του, το βιβλιοπωλείο εδρεύει στο χωριό Μανταμάδος, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού. Στην τελευταία απογραφή, ο αριθμός των κατοίκων δεν ξεπερνούσε ούτε τους χίλιους. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον Ηλία και την Αθηνά, ένα ζευγάρι που ζούσε για χρόνια στην Αθήνα, να ανοίξει το μαγαζί και να πραγματοποιήσει ένα όνειρο χρόνων.
Συντροφιά και συμβουλές για μικρούς και μεγάλους
Η ιδέα για τα παραμύθια διά τηλεφώνου γεννήθηκε πριν τον κορωνοϊό. «Η πρώτη ηχογράφηση έγινε τέλη του ‘19. Γενικότερα μας αρέσουν τα λίγο μαγικά πράγματα, γι’ αυτό άλλωστε φτιάξαμε και αυτό το βιβλιοπωλείο. Σκοπός μας ήταν αρχικά να παρέχεται μια υπηρεσία τις ώρες που ήταν κλειστό το βιβλιοπωλείο. Από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Μια υπηρεσία που θα προσέφερε παρέα και συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το πρώτο παραμύθι που ηχογραφήσαμε ήταν η μουσική της Βρέμης και από τότε έχουμε ηχογραφήσει συνολικά τέσσερα. Κάθε μήνα επιδιώκουμε να το αλλάζουμε», λέει στην «Αυγή» η Αθηνά. Που σίγουρα δεν ανέμενε ότι αυτή η ιδέα θα γινόταν διπλά αναγκαία σήμερα.
Το παραμύθι που ακούγεται τώρα είναι «Οι τρεις συμβουλές», το οποίο προέρχεται από την Ιταλία και στα αγγλικά είναι γνωστό ως «The Three Admonitions», όπου admonition σημαίνει νουθεσία, προειδοποίηση ή παραίνεση. «Θέλουμε έτσι να περάσουμε ένα δικό μας μήνυμα. Ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε δημιουργικά πράγματα μένοντας σπίτι, όπως ν’ ακούσουμε και να διαβάσουμε». Όσον αφορά την επιλογή του παραμυθιού η Αθηνά εξηγεί πως ήθελαν «κάτι σύντομο, που δεν θα κουράζει και ταυτόχρονα θα δίνει χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα».
Για μια μικρή επιχείρηση οι μέρες αυτές είναι δυσκολότερες. Ειδικά στην επαρχία. Όπως λέει όμως η Αθηνά, «πραγματικά δεν έχουμε σκεφτεί ούτε εγώ ούτε ο Ηλίας το οικονομικό κόστος. Αυτό που προέχει για εμάς και θα έπρεπε να προέχει και για όλο τον κόσμο είναι να μείνουμε υγιείς μέχρι το τέλος της διαδρομής. Διαβάζουμε βιβλία και ψάχνουμε να βρούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στο σπίτι, ώστε να μείνουμε υγιείς και εμείς, αλλά και οι δικοί μας άνθρωποι. Το πρόβλημα του βιοπορισμού και τα υπόλοιπα θα τα λύσουμε στην πορεία. Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι αυτή η συνθήκη είναι δυσκολότερη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία».
«Μαμά, εγώ δεν θα ξαναγυρίσω στην πολυκατοικία»
Πέρα από τη θετική στάση που κρατούν στη σημερινή συγκυρία, οι δυο τους έχουν συνολικά μια άλλη προσέγγιση ζωής. «Στην Αθήνα εργαζόμασταν στις τηλεπικοινωνίες, σ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον, όπου έπρεπε να μεγαλώνουμε ταυτόχρονα τα δύο μας παιδιά. Οι ρυθμοί ήταν πάρα πολύ γρήγοροι και δεν ήταν εύκολο. Αναζητούσαμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, οπότε επιλέξαμε το Μανταμάδο, από το οποίο κατάγομαι. Αν μη τι άλλο, εδώ νιώθουμε μια ελευθερία στην καθημερινότητά μας. Οι αποστάσεις είναι εκμηδενισμένες, δεν υπάρχει απόσταση για να πάμε στη δουλειά μας».
«Όταν ήρθαμε στο νησί, η κόρη μου ήταν 6 ετών. Το πρώτο πράγμα που μου είπε μετά από λίγους μήνες ήταν ‘μαμά, εγώ δεν θα ξαναγυρίσω στην πολυκατοικία’. Αυτά τα λόγια εμπεριέχουν όλη την ουσία, εξηγούν απόλυτα γιατί ήταν και παραμένει για εμάς το κύριο κίνητρο να παραμείνουμε σε ένα χωριό λίγων κατοίκων. Να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας σε ένα υγιές περιβάλλον» σημειώνει η Αθηνά με φωνή που δίνει την εντύπωση ενός πραγματικά ευτυχισμένου και ήρεμου ανθρώπου.
«Το να μοιράζεσαι είναι μοναδικό»
Στο παρελθόν δεν είχαν παρόμοια εμπειρία. Η ενασχόλησή τους όμως με το βιβλίο ήταν όνειρο ζωής. «Το να είσαι ανάμεσα σε βιβλία, να διαβάζεις και να μοιράζεσαι είναι μοναδικό». «Θέλουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό, πιο ποιοτικό και όχι εμπορικό. Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με το βιβλίο και την ανάγνωση. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή ώστε να μας πλησιάσουν και να τους πλησιάσουμε. Αλλά κάθε μέρα γίνεται ένα βήμα, ώστε να πορευτούμε όλοι μαζί».
Όταν ήρθαν στο νησί, είχε έρθει να μείνει μόνιμα μαζί τους κι ένα ακόμη ζευγάρι φίλων. Κάθε καλοκαίρι, που τους επισκέπτονται από την Αθήνα, παροτρύνουν κι άλλους φίλους ν’ ακολουθήσουν. Για την ώρα όμως διστάζουν, γιατί θεωρούν πως θα είναι δύσκολο να βρουν δουλειά. «Αυτό που προσπαθούμε να τους κάνουμε να καταλάβουν είναι ότι σίγουρα θα βρουν κάτι να κάνουν. Η ζωή στην επαρχία δεν χρειάζεται τόσα πολλά πράγματα όσα χρειάζονται στη μεγαλούπολη. Κι όσο λιγότερα νιώθεις ότι χρειάζονται, τόσο πιο γεμάτη είναι η ψυχή σου».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.