Η τροποποίηση του νόμου για τον βιασμό, μέσα από τη διμερή συμφωνία της κυβέρνησης της Δανίας και των κομμάτων συνασπισμού για τη θέσπιση νομοθεσίας με βάση τη συναίνεση είναι ένα βήμα προς μια ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
Χθες (02/09/20), μετά από πολλά χρόνια εκστρατείας από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ομάδες επιζησάντων, η κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει επιτέλους και με νόμο ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.
«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη. Όχι μόνο για τις αγωνίστριες που πάλευαν διαρκώς και πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ημέρα, αλλά και για όλους και όλες στη Δανία. Ένας νόμος περί συναίνεσης που συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα θέσει τη Δανία ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις επιζήσασες από βιασμούς και για την πραγματική ισότητα των φύλων» , δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών, Anna Błuś.
«Η νέα νομοθεσία πρέπει να αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι ο βιασμός. Να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν απαιτείται σωματική βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός. Ακόμα και σε μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους, η συναίνεση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.»
Χθες, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hækkerup, δεσμεύτηκε να μεταβεί σε ένα σύστημα συναίνεσης. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα «μεταβεί από ένα σύστημα όπου έπρεπε αναγκαστικά να υπήρχε βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός, προς ένα σύστημα συναίνεσης. Είναι βιασμός αν το άτομο δεν συναινέσει.»
Αυτή η αναγνώριση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η αλλαγή των παρωχημένων και επικίνδυνων νόμων για τον βιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα. Η κατεύθυνση είναι προς τον τερματισμό του διάχυτου στίγματος και της ενδημικής ατιμωρησίας, γι’ αυτό το έγκλημα. Η μεταρρύθμιση του νόμου μπορεί, επίσης, να είναι ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων. Ωστόσο, πρέπει να συνοδεύεται από συντονισμένες προσπάθειες για την αμφισβήτηση των διαδεδομένων επικίνδυνων μύθων και στερεοτύπων σχετικά με το φύλο.
«Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει επίσης τη νοοτροπία των ανθρώπων. Συνεπώς, αυτή η δέσμευση της δανικής κυβέρνησης είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός» , δήλωσε η Anna Błuś.
«Ανυπομονούμε να δούμε το κείμενο του νόμου και να ακούσουμε πώς προτίθενται οι αρχές να αμφισβητήσουν τους μύθους περί βιασμού και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το φύλο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί θεσμική και κοινωνική αλλαγή. Ακόμη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη σεξουαλική συναίνεση. Είμαστε βέβαιοι ότι, με επικεφαλής τις επιζήσασες, η Δανία μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.»
Το ιστορικό
Η Δανία θα είναι η δέκατη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ελλάδα και η Ισπανία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός.
Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία είναι σπάνιες. Ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές. Το 2017 καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη 24.000 γυναίκες που βίωσαν βιασμό ή απόπειρα βιασμού. Από αυτές μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Κι από εκείνες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, μόλις 535 κατέληξαν σε διώξεις και μόνο 94 σε καταδίκες.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.