Η… επιχείρηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μπορεί πριν λίγες μέρες να αποφασίστηκε η θεσμική ματαίωση του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, ωστόσο η κοινωνική και αγωνιστική ματαίωση ήρθε από τον κόσμο της Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου.
Εκεί όπου από την κεντρική πλατεία της πόλης ξεκίνησε η πιο μαζική πορεία που έχει δει ποτέ ο νομός, μία πορεία περίπου 2.000 ατόμων, γεμάτη πάθος, χρώμα, αγωνιστικότητα και… αντιφασισμό. Η αρχή έγινε λίγο πριν τις 20:00 με τα πανό της αντιφασιστικής κίνησης Καλαμάτας, το πανό σωματείων, φορέων και κινήσεων Καλαμάτας, την αντιφασιστική κίνηση Ναυπλίου, την ΚΕΕΡΦΑ, τον αντιεξουσιαστικό χώρο, την Ανταρσύα, τον ΣΥΡΙΖΑ (που εκπροσωπήθηκε και κοινοβουλευτικά από τους Θανάση Πετράκο (Μεσσηνία), Κώστα Ζαχαριά (Αρκαδία), Θεανώ Φωτίου (Επικρατείας) και Αφροδίτη Σταμπουλή (Σέρρες)) και το ΕΠΑΜ, να δίνουν δυναμικό παρόν.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν “Όπλο του κράτους η Χρυσή Αυγή, το φασισμό τσακίζουν αγώνες ταξικοί”, “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, έξω οι φασίστες από τη Μεσσηνία”, “Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, τσακίστε τους φασίστες σ’ όλη τη Μεσσηνία”, “Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό”, “Ούτε στην Καλαμάτα, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά”, “Εσείς που τώρα κοιτάτε τη δουλειά σας, αύριο μετανάστες θα γίνουν τα παιδιά σας”, “Χρυσαυγίτη, χρυσαυγίτη, η μαμά σου βλέπει τούρκικα στο σπίτι”, “Λαέ θυμήσου, ο λόγος που πεινάς δεν είν’ οι μετανάστες, αλλά ο Σαμαράς”, “Ούτε ένας χρυσαυγίτης ποτέ δεν απεργεί, δούλοι των αφεντικών είναι μια ζωή”.
Από την κεντρική πλατεία η πορεία αφότου διάσχισε το κέντρο της Καλαμάτας, πέρασε από την παραλιακή και κατευθύνθηκε προς το Πάρκο Λιμενικού. Παρότι η είσοδος ήταν φρουρούμενη τόσο από άνδρες των ΜΑΤ (οι οποίοι ήταν εκατοντάδες, γεγονός πρωτοφανές για επαρχιακή πόλη), όσο και από άνδρες του λιμενικού, υπήρξε ένας μικρός διαπληκτισμός στο τέλος της πορείας με τους διαδηλωτές, το επεισόδιο ωστόσο δεν πήρε έκταση.
Κι αν για τα δεδομένα της Αθήνας ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν αμελητέος, για μία επαρχιακή πόλη ήταν σίγουρα ιστορικός. Αυτό άλλωστε μαρτυρούσαν και τα πρόσωπα των “θεατών” της πορείας, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα μαζί με τους αντιφασίστες, ενώ οι διοργανωτές δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον κόσμο που έδωσε το πιο δυναμικό παρόν, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη πορεία που έχει δει ποτέ η Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα ο νομός. Ένας νομός μάλιστα “βαμμένος στα μπλε”.
Αντιθέτως, η Νίκη παρουσιάστηκε πιο αισιόδοξη λέγοντας ότι “αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας είδε από πρώτο χέρι ότι τα φασιστικά φεστιβάλ δε χωράνε στον τόπο μας και το είδε με τον πιο εμφατικό τρόπο, με τον πιο πολύχρωμο τρόπο, με τον πιο ειρηνικό τρόπο. Από δω και πέρα οι φασίστες ξέρουν ότι δεν μπορούν να διοργανώνουν γιορτές μίσους, γιορτές για την αποθέωση του δικτάτορα Μεταξά, χωρίς αντιστάσεις. Παρά την ουσιαστική απραξία των τοπικών φορέων και την άρνησή τους να απαγορεύσουν το φεστιβάλ (το Λιμενικό και ο Δήμος δηλαδή), τελικά η απαγόρευση ήρθε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, δείχνοντας ότι όταν ο λαός πιέζει, μπορεί να καταφέρει πολλά”.
Τέλος, ο Μιχάλης, δίνει το σύνθημα για τις μελλοντικές δράσεις των φασιστών, τονίζοντας ότι: “Πια θα μάθουν να μας φοβούνται. Όχι με τους όρους βέβαια που έχουν αυτοί στο μυαλό τους, με μαχαίρια και όπλα δηλαδή, αλλά με μαζική πάλη, με αποφασιστικότητα και θέληση να τσακίσουμε οποιαδήποτε φασιστική λογική…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.