Σοβαρές είναι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες 13 ως τώρα εργαζόμενοι στη “Βιοϊατρική” έχουν νοσήσει από κορονοϊό, έχοντας έλθει σε επαφή με άτομα που ζητούσαν να κάνουν το τεστ επί πληρωμή. Υπενθυμίζουμε ότι είναι το ιδιωτικό κέντρο που διαφήμιζε πριν λίγες μέρες ο Άρης Πορτοσάλτε για τις “καλές” τιμές του, σε παραβίαση κάθε ηθικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Πληροφορίες κάνουν λόγω για “αιφνιδιαστικό” έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής στην επιχείρηση, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Εντύπωση προκαλεί φυσικά η διαρροή του ελέγχου μια μέρα πριν, αφαιρώντας προφανώς το στοιχείο του αιφνιδιασμού από πλευράς εργοδοσίας.
Την ίδια ώρα, αμείωτο συνεχίζεται το πάρτι κερδοσκοπίας των ιδιωτικών κέντρων, το οποίο παράλληλα υπονομεύει το ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού τα δείγματα που πληρώνουν αδρά οι ασθενείς αποστέλλεται σε δημόσια εργαστήρια τη στιγμή μάλιστα που η έλλειψη αντιδραστηρίων προβάλλεται ως ένας από τους βασικούς λόγους για την αδυναμία διεξαγωγής μαζικών τεστ, όπως συνιστά ο ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο 902.gr, για την “ταρίφα” και την επιβάρυνση που προκαλούν στα δημόσια εργαστήρια του Παστέρ και της Ιατρικής Σχολής τα ιδιωτικά κέντρα.
— «Ιατρικό Αθηνών»: Στέλνει στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.
— «Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.
— «Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.
— «Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ’ οίκον δειγματοληψίες (187×350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους… VIP πελάτες του.
— «Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr – δηλαδή μοριακό έλεγχο – και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.
— «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε μάλιστα και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο…
— «Ιατροί κατ’ οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ’ οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.
Την κατάσταση αυτή σχολίασε έντονα ο Ηλίας Σιώρας κάνοντας λόγο για φαινόμενα που “θυμίζουν τους μαυραγορίτες της κατοχής” προσθέτοντας πως “Η Πολιτεία οφείλει να επιτάξει όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια και το τεστ να γίνεται παντού δωρεάν. Δεν λέει ο πρωθυπουργός ότι έχουμε πόλεμο; Ε, λοιπόν στον πόλεμο πάμε όλοι, όχι μόνο όσοι εργάζονται στο δημόσιο….”.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.