Μία ακόμη καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία με πρόσχημα την προστασία από τον κορωνοϊό έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες. Η καταγγελία αφορά γεγονός στο Πεδίον του Άρεως και προέρχεται από τον Δημήτρη Καλαντζή, έναν από τους δημιουργούς του κινήματος «Κίνηση Κατοίκων Πεδίον του Άρεως το Πάρκο μας».
Όπως τονίζει, αστυνομικός με πολιτικά και «με μαύρη μάσκα στο στόμα -περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία» επιτέθηκε φραστικά σε 12χρονο αγόρι… διατάζοντας το να φύγει αμέσως από την πλατεία γιατί «το ποδήλατο δεν είναι άσκηση»!!!
Όπως ακόμη καταγγέλλει, όταν ο ίδιος επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί του επιτέθηκαν φραστικά, δηλώνοντας του ότι «έχουν αυτές τις εντολές».
«Είναι κατανοητό ότι η Αστυνομία κλήθηκε να επιτελέσει καθήκοντα για το οποία δεν έχει καμία πείρα ή εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο όμως να αφεθούν μερικά 12χρονα αγόρια με ποδήλατα να κάνουν μερικές βόλτες παραπάνω, παρά να δείχνει ένα αποκρουστικό πρόσωπο…», καταλήγει ο κ. Καλαντζής.
Ολόκληρη η καταγγελία
“Αισθάνθηκα ντροπή…
Αισθάνθηκα ντροπή, παρακολουθώντας έναν άνδρα της Ασφάλειας με μαύρη μάσκα στο στόμα -περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία- να… διατάζει ένα 12χρονο αγόρι σε ποδήλατο να φύγει αμέσως από την Πλατεία Πρωτομαγιάς.
-«Τι είστε εσείς, κύριε;», ρώτησε ξαφνιασμένο το αγόρι.
-«Είμαι Αστυνομικός και θα κάνεις αυτό που σου λέω!».
-«Μα κάνω άσκηση…».
-«Δεν είναι άσκηση το ποδήλατο! Να πας αμέσως σπίτι σου!».
Το αγόρι, στην αρχή της εφηβείας, είχε αρχίσει να βγάζει καπνούς… Καλούταν να «υπακούσει» σε μία παράλογη εντολή από έναν αγριεμένο άντρα, που δεν φορούσε καν στολή Αστυνομικού… «Είναι ακριβώς», σκέφτηκα, «η συμπεριφορά της Αστυνομίας που γεννά τις μολότοφ…».
Πλησίασα τον άντρα στις Ασφάλειας, που στο μεταξύ είχε πάει σε πηγαδάκι άλλων ανδρών της Ασφάλειας και ένστολους Αστυνομικούς, και τους είπα ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος που απευθύνονται σε παιδιά και ότι αυτός ο τρόπος γεννά μόνο αντίδραση.
-«Αυτές τις εντολές έχουμε».
-«Να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο σε παιδιά;».
-«Και τι θέλετε εσείς, κύριε; Είστε κι εσείς παράνομος!», πετάχτηκε ο επικεφαλής της ομάδας (ένας –δυστυχώς- νέος άνθρωπος).
-«Πως είμαι παράνομος;»
-«Φοράς τζιν παντελόνι κι όχι φόρμα!».
-«Και λοιπόν;»
-«Δεν επιτρέπεται να είσαι έξω παρά μόνο για άσκηση».
-«Άσκηση δεν είναι μόνο να κάνεις πους απς. Μετά από μία ηλικία, και ένας απλός περίπατος είναι άσκηση και μπορείς να τον κάνεις και με φόρμα και με παντελόνι και με οτιδήποτε…».
-«Είσαι παράνομος γιατί στέκεσαι στην πλατεία!», συνέχισε, προσπαθώντας να μου καταλογίσει οπωσδήποτε μία παράβαση, επειδή διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά προς το παιδί.
-«Έχω δικαίωμα και να στέκομαι στη διάρκεια μίας βόλτας», επέμεινα.
-«Δεν τον ξέρεις τον νόμο!».
-«Τον γνωρίζω άριστα», του απάντησα, δηλώνοντας και την επαγγελματική μου ιδιότητα.
-«Δηλαδή τι θες να μας πεις; Ότι θα σβήσεις την κλήση;».
-«Εάν μου γράψετε κλίση, προφανώς θα κάνω ένσταση γιατί θα είναι παράνομη. Διαθέτω και sms και ταυτότητα και είμαι κάτοικος της περιοχής».
-«Σας ξέρουμε εσάς…», κατέληξε η –ούτως ή άλλως- αδιέξοδη συζήτηση…
Είναι κατανοητό ότι η Αστυνομία κλήθηκε να επιτελέσει καθήκοντα για το οποία δεν έχει καμία πείρα ή εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο όμως να αφεθούν μερικά 12χρονια αγόρια με ποδήλατα να κάνουν μερικές βόλτες παραπάνω, παρά να δείχνει ένα αποκρουστικό πρόσωπο…
Δ.Καλαντζής.”
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.