Νοσοκομεία θυμίζουν στρατιωτικές μονάδες σε όλη τη χώρα, καθώς καταγράφονται καθημερινά δεκάδες κρούσματα φαντάρων με κορωνοϊό

Tην ώρα που δεσμεύονται τεράστια ποσά για νέα μαχητικά και οπλικά συστήματα, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι προκλητικά αδιάφορη για τις ελλείψεις στα στρατόπεδα εν μέσω κορωνοϊού και όποτε συνδράμει, μοιράζει ψίχουλα. Την ώρα που βρίσκονται κονδύλια για χιλιάδες προσλήψεις μισθοφόρων στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η κυβέρνηση κωφεύει επιδεικτικά στο αίτημα να γίνονται μοριακά αντί για rapid τεστ σε φαντάρους και μόνιμα στελέχη και αφήνει τη διασπορά του ιού ανεξέλεγκτη. Τι κι αν τ’ αποτελέσματά τους έχουν σαφώς μεγαλύτερη αξιοπιστία; Το μεγαλύτερο κόστος τους, που σ’ άλλες περιπτώσεις δεν (θα) συνιστούσε εμπόδιο, τώρα αποτελεί αξεπέραστο πρόβλημα.

Η ολοκλήρωση ένταξης των νεοσυλλέκτων του Νοεμβρίου δεν βρίσκει τα στρατόπεδα ενισχυμένα με 10.000 φαντάρους. Τα βρίσκει, αντίθετα, γεμάτα εκατοντάδες αρρώστους. Οι εκκλήσεις για μειωμένο αριθμό φαντάρων λόγω της κατάστασης δεν εισακούστηκαν πότε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως δεν εισακούστηκαν ακόμη τα αιτήματα για μοριακά τεστ στους στρατιώτες που ξεκινούν τη θητεία τους και σ’ αυτούς που γυρνούν από την άδεια.

Αχρηστεύονται οι μάσκες λόγω των φούμο

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα προστασίας είναι περιορισμένα. Οι μάσκες δεν φτάνουν για όλους και για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής Ρόδου. Οι μάσκες που δόθηκαν αρχικά στους φαντάρους λερώνονται κάθε φορά που πάνε σκοπιά, καθώς τους υποχρεώνουν να φοράνε φούμο. Όπως καταγγέλλουν. «αν βγάλεις τη μάσκα να την πλύνεις. σε απειλούν με τιμωρία γιατί δεν φοράς μάσκα. Μάσκα όμως που δεν έχει καμιά σημασία να τη φοράς αφού είναι ένα βρόμικο κομμάτι πανί».

Συνωστισμός στους θαλάμους

Το μεγαλύτερο ζήτημα ωστόσο ήταν και παραμένει αυτό του συνωστισμού. Όπως λέει φαντάρος που υπηρετεί στο στρατόπεδο Χατζηπεντή στο Κουφόβουνο Έβρου, πριν βρεθούν ο ίδιος κι άλλα 30 άτομα θετικοί στον ιό, σαράντα και πλέον φαντάροι αναγκάζονταν να συμβιώνουν σε θαλάμους λίγων τετραγωνικών χωρίς να γίνεται, φυσικά, καμία τήρηση αποστάσεων ή όσων άλλων προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Αναγκάζονταν επίσης να χρησιμοποιούν τις ίδιες -λίγες- τουαλέτες και ντουζιέρες, αλλά, εντάξει. Φορούσαν μάσκα.

Την ίδια ώρα, οι μόνιμοι στρατιωτικοί, οι οποίοι αρέσκονται στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης του φαντάρου, δεν κάνουν τεστ, παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα. Επίσης το καθεστώς εγκλεισμού αφορά μόνο τους φαντάρους, αφού οι στρατιωτικοί μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στην εκάστοτε μονάδα.

Ούτε τεστ ούτε απολυμάνσεις

Η πιο πρόσφατη περίπτωση μονάδας όπου καταγράφηκαν μαζικά κρούσματα είναι εκείνη της 124 ΠΒΕ της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη. Μέχρι την Τετάρτη είχαν καταγραφεί πάνω από 50 κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα σε σμηνίτες της σειράς που παρουσιάστηκε στις 16 Νοέμβριου, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και στο μόνιμο προσωπικό.

Το τοπικό ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα του μέτρου αντιμετώπισης των επαφών ενός κρούσματος που ισχύει σε κάθε στρατόπεδο. Με την εμφάνιση ενός κρούσματος μπήκε σε καραντίνα όλος ο θάλαμος, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλους όσοι ήταν σε καραντίνα σε αυτόν τον θάλαμο». Από τη μεριά τους, οι γονείς λένε ότι ούτε τεστ γίνονται ούτε απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.

Τις τελευταίες ημέρες, ανακαλύπτονται διαρκώς κρούσματα Covid-19 και στο στρατόπεδο Βιογιατζής στις Φέρρες Έβρου. Με δεδομένο ότι τα κρούσματα είναι συνεχή και οι φαντάροι είναι εσώκλειστοι, το πιο πιθανό είναι να κολλάνε τον ιό από στελέχη που μπαινοβγαίνουν στη μονάδα. Κρούσματα εντοπίζονται ακόμη σε μονάδες της Καβύλης, της Ορεστιάδας και της Ν. Βύσσας.

Δεν έβγαιναν έξω, αλλά κόλλησαν

Στα 46 είχαν φτάσει τα κρούσματα κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου του Περάματος Ιωαννίνων. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε νεοσύλλεκτους, οι οποίοι βρίσκονταν όμως 20 μέρες εσώκλειστοι στο στρατόπεδο. «Αφού δεν βγαίνουν έξω, πώς και γιατί ασθένησαν τα παιδιά μας;» ρωτούν οργισμένοι οι γονείς.

Για πλήρη αδιαφάνεια σχετικά με την πανδημία στα Γιάννενα κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θεσμική ενημέρωση, ανά περιοχή, παρά μόνο «πληροφορίες». Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ, αναφέροντας στην ερώτησή του ότι το «το γεγονός αυτό αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα στα στρατόπεδα, όπου υπάρχει αναγκαστικός συγχρωτισμός των στρατευμένων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις».

Κτήρια χωρίς πατώματα και θέρμανση

Έξι ήταν τα κρούσματα τα οποία είχαν καταγραφεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία πριν γίνει η κατάταξη των νεοσυλλέκτων. Με καταγγελίες τους, φαντάροι που είχαν κολλήσει τον ιό έκαναν λόγο για απομόνωση σε ένα θάλαμο όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες. «Φαντάροι με Covid και συνεπώς υψηλό πυρετό και πεσμένο ανοσοποιητικό, παλεύουμε με τον ιό σε ένα κτήριο με ξηλωμένα πατώματα, χωρίς θέρμανση και χωρίς χώρους υγιεινής», ανέφεραν.

Επτά κρούσματα με κορωνοϊό εντοπίστηκαν και στον Βόλο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα, ενώ στο 95 ΤΥΠΕΘ της Ρόδου καταγγέλλεται ότι στοιβάζονται 40 φαντάροι στον ίδιο θάλαμο, παρέα με τους ψύλλους και τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν 4 στρατιώτες που νοσούν και δεν έχουν πάει ακόμη για τεστ Covid.

Έσερναν φαντάρους με κορωνοϊό από μονάδα σε μονάδα

Μαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών, παρέμβαση του Σπάρτακου

«Έμεναν σ’ έναν θάλαμο 40 άτομα, άρρωστοι και υγιείς μαζί», μας λέει με καταγγελία της η κυρία Μ. Ο ανιψιός της υπηρετεί τη θητεία του στο 525 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στο Κιλκίς. Τις ημέρες που πέρασαν ωστόσο τις πέρασε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης, καθώς κόλλησε και εκείνος τον ιό.

Όπως εξηγεί η θεία του, πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκαν στο 525 περίπου 5-6 φαντάροι από άλλη μονάδα, οι οποίοι δήλωναν πως αισθάνονταν άρρωστοι. «Αυτούς τους 5 νεοφερμένους τους βάλανε όλους μαζί με τους υπόλοιπους. Έλεγαν, μάλλον έχουμε Covid, αλλά δεν ελέγχθηκαν ποτέ».

Αντί για εξετάσεις, τους πήγαν για εκπαίδευση

Το αποτέλεσμα ήταν ο ανιψιός της και 10 με 15 ακόμη φαντάροι ν’ αρρωστήσουν. Ο ανιψιός της είχε όλα τα συνηθισμένα συμπτώματα. Μεταξύ αυτών αγευσία και ανοσμία. Ωστόσο ούτε τώρα το στρατόπεδο ενδιαφέρθηκε να ελέγξει τους φαντάρους. Αναγκάστηκε να βγει έξω και ν’ αγοράσει ο ίδιος θερμόμετρο. Μετρήθηκε και είχε δέκατα. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να εμποδίσει τη μονάδα να στείλει τον ανιψιό της κυρίας Μ. και τους άλλους στρατιώτες που νοσούσαν σε άλλη μονάδα, στην 33η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, για να συνεχίσουν κανονικά την εκπαίδευσή τους.

Αυτή τη φορά η ενημέρωση για την κατάστασή τους βρήκε ανταπόκριση. Ο διοικητής της μονάδας εκεί αποφάσισε να τους στείλει για εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και τους είπε πως είχαν τη δυνατότητα να περάσουν την καραντίνα στο σπίτι τους αντί στο στρατόπεδο.

«Το πώς χειρίστηκε η πρώτη μονάδα την κατάσταση δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τους φαντάρους αλλά και για την τοπική κοινωνία. Τους άφηνε η διοίκηση χωρίς εξετάσεις και την ίδια στιγμή τους εξωθούσε να βγουν έξω για να προμηθευτούν βασικά μέσα για την αυτοπροστασία τους» λέει η Μ. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός στο Πολύκαστρο ξεπερνά τα 7.000 άτομα.

Αύξηση της θητείας, αύξηση και των κρουσμάτων

Για την κατάσταση στα στρατόπεδα μίλησε στην «Α» και η «Επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων – δίκτυο ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος», η οποία λαμβάνει και δημοσιοποιεί καθημερινά καταγγελίες.

Μιλώντας για τους συνηθέστερους λόγους που κολλάνε τον ιό οι φαντάροι και τις ευθύνες του στρατού ανέφερε τα εξής: «Τα ελλιπή μέτρα αποσυμφόρησης, οι συνθήκες συνωστισμού, η απουσία μοριακών τεστ, η ψυχολογική και σωματική κόπωση, οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, η επαφή με τα στελέχη που μπαινοβγαίνουν είναι ορισμένοι από τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση».

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η παρατήρηση του Σπάρτακου για τον τρόπο που γύρισε μπούμερανγκ η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση της θητείας. Όπως εξηγεί, «η επιλογή αυτή οδήγησε την ήδη τεράστια σειρά του Νοεμβρίου να γίνει ακόμα μαζικότερη, καθώς οι φαντάροι είχαν σαν γνώμονα την επικείμενη αύξηση της θητείας».

Τι ζητάει ο Σπάρτακος

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού ο Σπάρτακος ζητάει να γίνονται τα εξής:

Τεστ σε όλους και απαραίτητες απολυμάνσεις από ειδικά συνεργεία.

Μοριακά τεστ πριν από την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Αποφυγή επαφών στελεχών με τους εσώκλειστους φαντάρους.

Μοριακά τεστ σε  όσους επιστρέφουν στη μονάδα από άδεια.

Μέτρα ενάντια στον συνωστισμό με μεταθέσεις στο τετράμηνο.

Ζητάει επίσης:

Να δίνονται άγραφες άδειες και ο στρατός να εξασφαλίσει τη δωρεάν μετακίνηση των συναδέλφων.

Να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους.

Να δοθούν κανονικά οι εορταστικές άδειες.

Να εξασφαλιστούν συνολικά αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με παροχή νερού, φαγητού, ρούχων, εξασφάλιση θέρμανσης και μέσων καθαριότητας.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//