Τέλος εποχής για του Κάστρο στην Κούβα, καθώς για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια και την Κουβανική επανάσταση, στο τιμόνι της χώρας δεν θα είναι ένας Κάστρο. Σήμερα ο αδελφός του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο αποχωρεί από την προεδρία της Κούβας και δίνει τη σκυτάλη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Η ιστορία της Κούβας σημαδεύτηκε από τις ηγετικές φυσιογνωμίες των αδελφών Κάστρο, με τον Φιντέλ να μένει στην ιστορία ως ο «πατέρας» της Κουβανικής Επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα από το νησί και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα από το 1959 έως το 2008, οπότε παρέδωσε την διακυβέρνηση στον αδελφό του Ραούλ. Δεν είναι τυχαίο που είχε φανατικούς φίλους και εχθρούς, καθώς ήρθε σε πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ.
Αυτά είναι 10 από τα σημαντικότερα γεγονότα επί των ημερών Κάστρο στην Κούβα:
Επανάσταση
Την 1η Ιανουαρίου 1959, ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα τρέπεται σε φυγή, έπειτα από 26 μήνες ανταρτοπολέμου υπό την ηγεσία των αδελφών Κάστρο. Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την «έναρξη της επανάστασης» στο Σαντιάγο ντε Κούμπα (νοτιοανατολικά). Τον Μάιο έρχεται ο πρώτος νόμος για την αγροτική μεταρρύθμιση, που απαλλοτριώνει τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης.
Εθνικοποιήσεις και εμπάργκο
Τη 17η Αυγούστου 1960, οι αμερικανικές εταιρείες στην Κούβα βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία τους να εθνικοποιούνται εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο και της κατάργησης των ποσοστώσεων της ζάχαρης, εξελίξεις που οδηγούν στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων την 3η Ιανουαρίου 1961. Τον Φεβρουάριο του 1962, η Ουάσινγκτον επιβάλλει εμπάργκο σε βάρος της Κούβας. Ο ολοκληρωτικός αυτός αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Κόλπος των Χοίρων
Από τη 15η μέχρι τη 19η Απριλίου 1961 πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόπειρα απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων 1.400 αντικαστρικών, τους οποίους εκπαίδευσε και χρηματοδότησε η CIA. Την 1η Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την επανάσταση της Κούβας μαρξιστική-λενινιστική. Το 1965 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, έκτοτε το μοναδικό στη νήσο.
Κρίση των πυραύλων
Από τη 14η μέχρι την 28η Οκτωβρίου 1962 ξεσπά η κρίση των πυραύλων που εγκατέστησαν στην Κούβα οι σοβιετικοί και εντόπισαν οι ΗΠΑ, προκαλώντας τρόμο στον πλανήτη, καθώς ήγειρε φόβους ότι θα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.
Θάνατος του Τσε
Την 9η Οκτωβρίου 1967, ο αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο θρυλικός συναγωνιστής των Κάστρο, εκτελείται στη Βολιβία, κι η προσπάθεια να εξαπλωθεί η επανάσταση της Κούβας στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Η Κούβα στρέφεται στην ΕΣΣΔ
Την 26η Ιουλίου 1970, ο Φιντέλ Κάστρο αναγνωρίζει ότι η Κούβα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για τη συγκομιδή «10 εκατομμυρίων» τόνων ζάχαρης, που αποτελούσε τότε τη βασική πηγή προσόδων της νήσου. Η Κούβα εντάσσεται στην Comecon το 1972.
Το τέλος της ΕΣΣΔ και η προσαρμογή
Την 29η Αυγούστου 1990, η Κούβα ανακοινώνει την έναρξη της «Ειδικής Περιόδου», ενός προγράμματος προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η διάλυση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού μπλοκ, με μεγάλες ελλείψεις, ιδίως τροφίμων, στη νήσο.
Ο Φιντέλ άρρωστος, ο Ραούλ στο τιμόνι
Την 31η Ιουλίου 2006 ο Φιντέλ, πλέον σοβαρά άρρωστος, παραδίδει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνηση. Ο Ραούλ Κάστρο θα γίνει επίσημα πρόεδρος της Κούβας το 2008 και θα προωθήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να «εκσυγχρονιστεί» το σοβιετικού τύπου μοντέλο της οικονομίας.
Το λιώσιμο του πάγου με τις ΗΠΑ
Τη 17η Δεκεμβρίου 2014, ο Ραούλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνουν την έναρξη μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2015, έπειτα από 53 χρόνια σύγκρουσης. Ξεκινά μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων, τροχοπέδη στην οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017 η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο θάνατος του Φιντέλ
Στις 25 Νοεμβρίου 2016 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης κι επί χρόνια ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Τον θάνατό του ανακοινώνει ο αδελφός του και πρόεδρος της χώρας Ραούλ, κλείνοντας το διάγγελμά του με το εμβληματικό σύνθημα του Φιντέλ: «Πάντα προς τη νίκη!». Τις επόμενες μέρες οι Κουβανοί τιμούν τον αείμνηστο ηγέτη τους με διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και πορείες.
Δείτε ακόμη:
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.