Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Νομική και το Πολυτεχνείο μια λέξη που γυρνά συνεχώς στο μυαλό όλων όσων λάβαμε μέρος σε αυτά και όλων όσων τα παρακολούθησαν είτε πληροφορήθηκαν για αυτά είναι η λέξη τρομοκρατία.. Τί είναι τρομοκρατία λοιπόν; Πού και πώς συναντάμε εκδηλώσεις του φαινομένου αυτού;

Η τρομοκρατία (ουσιαστικό γένους θηλυκού) (αγγλ. terrorism), εκ του τρόμος + κράτος, αν και δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός, γενικά αποτελεί τη «συστηματική» χρήση ή την απειλή χρήσης βίας που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση ή άσκηση πίεσης από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα .Επίσης ασκείται και από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα οφέλη/κέρδη.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τον παραπάνω ορισμό είναι πολλά. Το βασικότερο είναι ότι η διαδικασία της τρομοκρατίας απαιτεί δύο ή περισσότερους συμμετέχοντες σ΄ αυτή . Έναν ή περισσότερους που την ασκούν και έναν ή περισσότερους που την αποδέχονται. Έτσι, σ΄ αυτή τη διαδικασία το υποκείμενο που ενεργεί/ασκεί βία έχει σκοπό τη σύγχυση του αποδέκτη της προκειμένου να του επιβληθεί και να τον καταστήσει χειραγωγήσιμο.

ΜΑΤ-νομική

Υποθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα γεγονότα, η συζήτηση περί τρομοκρατίας περιστρέφεται γύρω από τέσσερα υποκείμενα. 1) τους φοιτητές, 2) τις πρυτανικές αρχές, 3) την κυβέρνηση και 4) την αστυνομία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τους κατατάξουμε σε δυο κατηγορίες α) τα υποκείμενα που ασκούν τρομοκρατία και β) υποκείμενα που την υφίστανται. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τρομοκρατία την απόφαση του Φορτσάκη να κλειδώσει την Νομική έπειτα από απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου για κατάληψη του κτηρίου με σκοπό την «φύλαξή» του από τους ίδιους τους φοιτητές που το αποτελούν

Αποτελεί εκδήλωση τρομοκρατίας ένα lock out, δηλαδή μια άμεση πράξη αυταρχικοποίησης του πανεπιστημίου; Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τρομοκρατική την επιεικώς εριστική συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας που περιφρουρεί το κτήριο και επιτίθεται λεκτικά με τρόπο τουλάχιστον χυδαίο σε όποιον και κυρίως όποια περνάει από μπροστά τους; Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τρομοκρατική την βίαιη και αναίτια επίθεση των Ματ σε φοιτητές την Πέμπτη το πρωί στη Νομική; Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τρομοκρατική πράξη την απάνθρωπη επίθεση των Ματ στο Πολυτεχνείο καθώς και την καταπάτηση του φοιτητικού ασύλου; Μα πάνω από όλα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατία το φαινόμενο να σου απαγορεύουν να αγωνίζεσαι για ένα πανεπιστήμιο όπως εσύ το φαντάζεσαι, ένα πανεπιστήμιο δικό σου που θα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες και όχι στις ανάγκες της αγοράς εργασίας; Μήπως τελικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας εμφανίζεται κυριότερα στο γεγονός ότι προσπαθούν να μας αποτρέψουν από το να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των ονείρων μας; Και αν ναι, τότε μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε στην τρομοκρατία τους μαζικά; Η απάντηση βρίσκεται μέσα μας και με άξονα την λογική και είναι κοινή για όλους.

Χριστίνα Μαργιώτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//