“Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του “Μαρσύα” διακρίνεται για τον προσεγμένο ήχο και τον ιδιαίτερο στίχο, που ταξιδεύει το κοινό στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου και κυκλοφορεί από τη “The In Sound”
Το χανιώτικο συγκρότημα “Μαρσύας” μας προσκαλεί στις 30 Ιανουαρίου στο Γυάλινο – UpStage σε ένα μουσικό ταξίδι προς το όρος Τμώλον, με βάρκα την ξεχωριστή μουσική του. Θα παρουσιάσουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά “Ο δρόμος προς το όρος Τμώλον”, τη διαδρομή δηλαδή του αρχαίου μουσικού Μαρσύα, για να συναντήσει και να αναμετρηθεί με τον θεό Απόλλωνα, σύμφωνα με τον μύθο. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν “η μουσική ταυτότητα του συγκροτήματος είναι ethnic rock, οι μουσικές μας είναι ένας συνδυασμός της παραδοσιακής με τη ροκ μουσική”. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του “Μαρσύα” διακρίνεται για τον προσεγμένο ήχο και τον ιδιαίτερο στίχο, που ταξιδεύει το κοινό στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου και κυκλοφορεί από τη “The In Sound”.
Κύριο ρόλο στο μουσικό ταξίδι του “Μαρσύα” έχει το παραδοσιακό λαούτο του Χρήστου Πατεράκη, που πλαισιώνεται από τα τύμπανα του Πέτρου Σταυρόπουλου, το μπάσο του Σταμάτη Σταυρόπουλου και αγκαλιάζεται με τη φωνή του Βασίλη Μαλαξιανάκη. Ο μουσικός αγώνας του “Μαρσύα”, που τώρα ξεκινά, η δική τους διαδρομή προς το όρος Τμώλον, είμαστε σίγουροι πως θα τους αναδείξει νικητές! Ας τους ακολουθήσουμε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο Γυάλινο- UpStage.
Πότε συστάθηκε μπάντα που ακούει στο όνομα Μαρσύας και από πού προέρχεται η –ασυνήθιστη- ονομασία της;
Εντελώς συμπτωματικά στις 25 Μαρτίου του 2012 συστάθηκε η μπάντα από τους από τους: Πέτρο Σταυρόπουλο, Σταμάτη Σταυρόπουλο και Χρήστο Πατεράκη οι οποίοι ξεκίνησαν να πειραματίζονται σαν instrumental σχήμα πάνω στις μελωδίες του λαούτου. Αργότερα μόλις κατάλαβαν ότι στα κομμάτια ταίριαζε φωνή, προστέθηκε στο συγκρότημα ο Βασίλης Μαλαξιανάκης. Το όνομα πρόεκυψε από την αγάπη μας για την Ελληνική μυθολογία, του αρχαίου μουσικού.
Κυκλοφορήσατε το πρώτο σας άλμπουμ πρόσφατα. Μιλήστε μας για αυτό.
Ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο ‘’Ο δρόμος προς το Όρος Τμώλον’’ κυκλοφόρησε στις 22/12/2015 από την In sound. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2014 στα Prism studios στην Αθήνα. Η μίξη έγινε στα Black rock studios με τον Κώστα Καλημέρη ο οποίος σε άριστη συνεργασία με το συγκρότημα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ολοκλήρωση και τη παραγωγή του δίσκου. Και τέλος το master έγινε στα διάσημα Sterling sound στη Νέα Υόρκη.
Υπάρχει κάποιο τραγούδι που θα ξεχωρίζατε από αυτή τη δουλειά;
Ο δίσκος περιλαμβάνει 8 τραγούδια τα οποία έχει συνθέσει το ίδιο το συγκρότημα. Όλα τα κομμάτια έχουν κάτι διαφορετικό να δώσουν, κατά τη δική μας άποψη, αλλά αν ήταν να ξεχωρίζαμε κάποιο, αυτό θα ήταν ‘’Το χάραμα’’ επειδή ήταν το πρώτο τραγούδι που γράψαμε και μας έδειξε το δρόμο.
Στη δουλειά σας διακρίνουμε έντονα στοιχεία από την παράδοση τα οποία μπλέκονται με τη ροκ μουσική. Αν συνυπολογίσουμε και το στίχο έχουμε ένα πρωτότυπο υλικό καθαρά ελληνικό.Η επιστροφή στις ρίζες φέρνοντας τες όμως στο σήμερα είναι κάτι που σας απασχόλησε η προέκυψε αβίαστα;
Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για το τίτλο του ‘’πρωτότυπου’’. Το λαούτο είναι ένα παραδοσιακό όργανο το οποίο μας γοήτευε ο ήχος του και είχαμε τη διάθεση να πειραματιστούμε και να ‘’βγάλουμε’’ κάτι διαφορετικό.
Οσον αφορά τη δική μας φολκ είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί αθόρυβα μεν αλλά δυναμικά ταυτόχρονα μιας και δεν είναι λίγες οι μπάντες που καταπιάνονται με αυτό δημιουργώντας άτυπα μια σκηνή.Δεν θα έπρεπε όλο αυτό να στηριχτεί και επίσημα όπως κάνουν τόσες χώρες και οργανισμοί στο εξωτερικό;
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν είχαμε ιδέα ότι δημιουργούταν μια σκηνή, φόλκ ή έθνικ στην Ελλάδα, γι’ αυτό και εμείς σε αυτούς που μας ρωτούσαν εδώ στα Χανιά, ποιο είναι το μουσικό ύφος της μπάντας τους απαντούσαμε έθνικ ροκ. Μόλις είδαμε και άλλα σχήματα κοντά στη δικιά μας ιδεολογία μας χαροποίησε και ναι, πρέπει να δημιουργηθεί επίσημα μια νέα σκηνή, γιατί στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω, και ότι δεν είναι λαϊκό του δίνουμε τον τίτλο έντεχνο, ο οποίος δε προσδιορίζει κάτι και είναι λάθος.
Εν αρχή ην ο στίχος ή η μουσική για σας;
Εννοείται φυσικά ότι έρχεται πρώτα η μουσική γιατί όπως λέει και ο τίτλος, είμαστε μουσικό συγκρότημα οπότε δίνουμε έμφαση στη μουσική. Στη συνέχεια έρχονται οι στίχοι που είναι στην ατμόσφαιρα του τραγουδιού.
Τί μουσική ακούνε οι Μαρσύας; Υπάρχει κάποιο άλμπουμ που να ξεχωρίσατε μέσα στο 2015 αλλά και τις πρώτες μέρες του 2016 που διανύουμε;
Το εύρος των μουσικών ακουσμάτων του σχήματος είναι αρκετά μεγάλο μιας και όλοι ακούμε, λίγο πολύ διαφορετικά πράγματα με κοινό παρονομαστή τη ροκ μουσική και τα παρακλάδια της. Από καινούριους δίσκους θα ξεχωρίζαμε το ‘’Δρόμο προς το Όρος Τμώλον’’ αγού λόγο φόρτου εργασίας δεν έχουμε προλάβει να ακούσουμε κάτι άλλο… χαχαχαχα!
Διαδίκτυο και μουσική… Το πρώτο αποτελεί πια τον πομπό όπου φεύγει το «σήμα» της επικοινωνίας αν συνυπολογίσουμε και το καθόλου ή ελάχιστο οικονομικό κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση του;
Σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα στο να ακουστούν καινούριες δουλειές από καινούρια σχήματα. Όλοι λίγο πολύ έχουμε δοκιμάσει την τύχη μας στο διαδίκτυο αλλά συνήθως τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ο κόσμος δείχνει να μην εκτιμά την μουσική που βρίσκει αβίαστα στο διαδίκτυο…
Ζούμε σε μια εποχή όπου με ένα χαμηλό σχετικά μπάτζετ μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του (d.i.y) αλλά και να κυκλοφορήσει μόνος του μια δουλειά. Αυτή η ελευθερία αλλά και η ευθύνη που χρεώνεται ο δημιουργός είναι κάτι που ωφελεί τελικά;
Δεν είμαστε αυτής της φιλοσοφίας… Συχνά ακούμε πολύ αξιόλογες δουλειές να χαντακώνονται εξαιτίας του ερασιτεχνισμού των home studio.Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία και δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη όσον αφορά το τελικό όφελος από μια κίνηση σαν και αυτή.
Στις 30 Γενάρη θα εμφανιστείτε για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γυάλινο Upstage όπου θα παρουσιάσετε το πρώτο σας άλμπουμ. Μιλήστε μας για αυτή τη βραδιά.
Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για την παρθενική εμφάνιση του Μαρσύα στη Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γυάλινο Upstage (Λεωφόρο Συγγρού)!!Ελπίζουμε να σας βρούμε όλους εκεί!
Τα επόμενα σχέδια σας;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της προώθησης του πρώτου μας δίσκου η οποία μόλις ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει, η παραγωγή και ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ που είναι ήδη στα σκαριά!
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.